Hirdetés

10 társasjátékos kiegészítő, amit kötelező beszerezni

|

Tetszett az alapjáték, mégis hiányt éreztél? Úgy gondolod, valamelyik mechanikán még lehetne csiszolni? A kiegészítők segítenek!

Hirdetés

Napjainkban gyakran megtörténik, hogy még meg sem jelent társasjátékokhoz jelentenek be kiegészítőt. A közösségi finanszírozás segítségével megvalósuló újdonságoknál ezt vásárlásösztönzőnek használják a tervezők és kiadók, van, hogy kisebb extrákról van szó, és van, amikor a tematika, a játék szerkezete garantálja a könnyű bővíthetőséget.

A legtöbb bővítmény teljesen opcionális, az alapjáték maximálisan élvezetes nélkülük, de segítenek például a maximális játékosszám vagy az összetettség növelésében, segítségükkel mindenki még inkább a saját ízlésére formált élményt kaphat. Alább kimondottan olyan bővítményeket válogattunk össze, amik szerintünk elengedhetetlenek azok számára, akiket egy játék elkap, és ilyen-olyan okból többre vágynak. (A kártyavédőket egyébként tekinthetjük amolyan +1-nek, higgyétek el, sokkal tovább maradnak épek a játékaitok, ha a lapokat így óvjátok.)

Hirdetés

Pandemic - Pengeélen

Társasjátékok.com adatlap

A 2008-ban megjelent Pandemic minden idők egyik legjobb kooperatív játéka, amiben a játékosoknak négy járvány ellenszerét kell kifejleszteniük, miközben figyelnek arra, hogy a vírusok ne terjedjenek el túlságosan, és ne pusztítsák el a Föld lakosságát. A különböző, véletlenszerűen választott karakterek, garantálják valamelyest a változatosságot, és persze az is tény, hogy a járványok mindig másképp terjednek, de az élmény egy idő után ellaposodhat. 

Már a Pengeélen kiegészítő is sokat javít a helyzeten: az egy dolog, hogy új karaktereket, eseménykártyákat és kis, műanyag Petri-csészéket kapunk a víruskockák tárolásához, de igazán a virulens törzs és a mutáció kavarja meg a játékmenetet. Előbbi modul kiszámíthatatlanabbá teszi az egyik vírust, utóbbi pedig egy ötödik típust ad hozzá, ami másképp terjed, mint a többi, és lényegesen veszélyesebb. A csomag része még a bioterrorista mód, amiben egy játékos a többiek ellen dolgozik. Ajánljuk továbbá egyébként A labor kiegészítőt is, ami csapatos kompetitív móddal és bonyolultabb vakcinafejlesztéssel szolgál - ezt azért "kötelezőnek" nem neveznénk, de szintén szuper.

Arnak elveszett romjai - Expedícióvezetők

Társasjátékok.com adatlap

Az Arnak elveszett romjairól külön cikkben is áradoztunk már egy sort, ahogy arról is, hogy az Expedícióvezetők mennyivel érdekesebbé teszi a játékmenetét. A pakliépítést és munkáslehelyezést használó játékban tárgyakat és kincseket gyűjtögethetünk, valamint kutathatunk, hogy a végén nagyobb sikerrel zárjuk az expedíciót, mint társaink.

Az Expedícióvezetők mindenkihez rendel egy szerepet, ami különleges képességekkel, egyedi kezdőpaklival jár; minden karakter más taktikát követel, és eltérő nehézséget kínál, ezzel változatosabbá téve a kalandozást. Emellett alternatív kutatássávokat és új lapokat is kapunk, hogy tényleg úgy érezzük, a csomag megérte az extra kiadást.

Kartográfusok - Hősök

Társasjátékok.com adatlap

Nem írja át teljesen a Kartográfusok szabályait az akár önállóan is játszható Hősök kiegészítő, de alakít rajta annyit, hogy a játék még érdekesebb legyen. Továbbra is egy lapra kell megadott szabályok szerint térképet rajzolnunk, lehetőleg úgy, hogy a végén a pontozás minden körben eltérő szabályai szerint mi kapjuk a legtöbb aranyat. 

A Hősök az eltérő területformákon és más elrendezésű térképlapokon túl két fontos elemet hoz be: egyrészt olyan szörnyeket, akikhez tartozik valamilyen állandó vagy azonnali hatás (pl. a zombik minden körben terjednek a szomszédos mezőkre, amíg meg nem állítjuk őket), másrészt a hősöket, akik megadott irányba támadva elpusztíthatják a szörnyek mezőit. Érdemes emellett a térképkiegészítőket is beszerezni, melyek közül jelenleg három kapható itthon: a Nebblis, az Affril és a Földmélye más-más módon kavarja meg a játékmenetet.

Viticulture - Toszkána

Társasjátékok.com adatlap

A borivás, a borászat, a szép játékok (a Stonemaier Games jobbára nem okoz csalódást e téren) vagy pusztán a munkáslehelyezős játékmenet kedvelőinek a Viticulture remek választás lehet. Ebben ügyesen taktikázva kell gondoskodnunk arról, hogy borászatunk a lehető leghatékonyabban működjön mind télen, mind nyáron.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A Toszkána kiegészítő egy vadonatúj, nagyobb táblával helyettesíti az alapjátékét, kibővíti az évszakok számát, taktikusabbá teszi a játékmenetet, több teret ad a tervezésnek. Emellett két további modul (munkások és építmények) gondoskodik az újabb izgalmakról. Érezhetően javítja a Viticulture hiányosságait, aki az alapjátékot nem érzi elég kereknek, de érti, miért szeretik annyian, próbálja meg ezzel megtoldani.

7 Csoda Párbaj - Pantheon

Társasjátékok.com adatlap

Őszintén szólva tanakodtam, hogy a 7 Csoda: Párbaj bármely kiegészítője felkerüljön-e erre a listára - én az alapjátékot is nagyon szerettem, nem volt vele kapcsolatban hiányérzetem. Végül arra jutottam, hogy ha az Agorának nem is, a Pantheonnak mindenképpen helye van itt: az istenek érkezése pont annyival teszi változatosabbá az összecsapásokat, amennyi még kell a játék hosszútávú élvezetéhez.

A Pantheon különböző mitológiák istenségeit adja hozzá a játékhoz egy kiegészítő tábla kíséretében. Akit sikerül valamilyen módon a magunk oldalára állítani, bónuszt ad, és önmagában kibillentheti a játékállást - jól jöhet az az ingyen megépített csoda a 9 győzelmi pont, a 12 pénz, vagy az extra tudományos jelkép.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)