Hirdetés

Ez a játék szórakoztató, matekozós kódtöréssel gyúrja meg az agyad

|

A Turing Machine újító, izgalmas koncepciójával mutat valami érdekeset a dedukciós játékok világában.

Hirdetés

Azok, akik a dedukciót előtérbe helyező társasjátékok kategóriájából csak a Cluedót ismerik, talán nem szeretik annyira ezt a műfajt, ám az utóbbi években jött néhány olyan újdonság, amitől megváltozhat a véleményük.

Ilyen volt tavaly Az X bolygó nyomában, és ilyen a 2022-ben debütált, ám hozzánk a Reflexshop gondozásában 2023-ban megérkezett Turing Machine is, aminek játékmenete és tálalása egyaránt különleges. Elsőre nem könnyű megérteni, de amint rááll az agyad, megállíthatatlanná válhatsz a kódfejtésben.

Hirdetés

Alan Turing imádná

Yoann Levet és Fabien Gridel játéka a legendás matematikus és tudós, Alan Turing előtt tiszteleg, bár találmányára, a Turing-gépre nevével ellentétben csak nyomokban emlékeztet.

A játékosok feladata, hogy kitaláljanak egy kódot, ami három, 1 és 5 közti számjegyből áll, lehetőleg előbb és hatékonyabban, mint ellenfeleik. Nem tippelgetni kell, vagyis nem úgy, ahogy ennek ösztönből nekiállnánk.

Az asztal közepére 4-6 feltételkártya kerül az elérhető 48 közül, amikhez igazolónak nevezett, X-eket és pipákat tartalmazó lapok tartoznak - hogy ezekből melyiket kell lehelyeznünk, azt a játék minden feladványnál felsorolja, akár a játékszabály 20 alap fejtörőjét, akár a weboldal több millió feladatot gyártó generátorát hívjuk segítségül. Ezek segítségével vizsgálhatjuk meg, hogy háromjegyű kódunk számjegyei milyen viszonyban vannak egymással vagy más számokkal, például hogy két szám összege nagyobb, kisebb, vagy egyenlő-e 6-tal, az első helyen lévő szám nagyobb-e a második helyen lévőnél, mennyi páros számjegy található a kódban, stb.

Miután kigondoltuk, milyen számra fogunk tippelni, három, számozott lyukkártyát kell egymásra illesztenünk, melyeken így egyetlen, négyzet alakú lyuk keletkezik. Ha mögéjük tesszük a feltételhez tartozó igazolót, a lyukban vagy egy X-et, vagy egy pipát fogunk látni. Amennyiben pipa a válasz, a kódunk megfelel a feltételnek.

Ha például az 133 számot vizsgáljuk azzal a feltétellel, hogy hány páros szám található a kódban, és a "gép" pipával válaszol, akkor helyesen gondoltuk, hogy egy sincs. Ha a 434 számot nézzük meg, a válasz X lesz, hiszen mi két páros számot is a kódba tettünk, ám ennél vagy több, vagy kevesebb van - de legalább azt, hogy kettő lenne, kizárhatjuk.

Egy körben legfeljebb három igazolóval ellenőrizhetjük számunkat (lehet tehát kevesebbel is), és ebből vonhatunk le következtetéseket, amiket feljegyezhetünk praktikusan kialakított jegyzetlapunkra. Ha kitaláltuk, mely feltételek igazak, már csak ki kell zárnunk azokat a számokat, amik nem lehetnek a kódban, és megtalálni azt a hármat, ami stimmel. Minden feltételt meg kell vizsgálni, hiszen csak így kaphatjuk meg a konkrét végeredményt - majdnem minden esetben. Egyszer, az egyik random generált napi kihívásnál előfordult, hogy hat feltétel két kódra is igaz lett, így tippelnem kellett, melyik a jó.

Az győz, aki kevesebb kérdésfeltevéssel talál rá a válaszra. Ha ugyanabban a körben ketten is helyes választ adnak, akkor az ellenőrzések száma dönt, tehát például ha valaki az utolsó körében csak kettő igazolót használt, míg más hármat, előbbi tippelgetett jobban, övé a győzelem.

A számok, Mason!

Az, hogy diadalmaskodni tudunk-e, egyszerre függ logikai készségeinktől és attól, jól tippelünk-e. Ha valaki az első körében pipát kap, rögtön előrébb jár, mint aki X-et, hiszen előbbi több feltételt zárhat ki, utóbbi meg csak azt, amiről tudja, biztosan nem érvényes. Kezdő szinteken akár 10 perc alatt, 2 tippből is legyűrhető egy kör, nagyobb nehézséget választva viszont már bonyolultabb a helyzet, több gondolkodást és próbálkozást igényel.

A feladványok száma gyakorlatilag kifogyhatatlan, az online generátorral a végtelenségig játszhatjuk, a biztonság kedvéért még ki is nyomtathatunk néhány ívnyi extra feladványt, ha attól félünk, hogy a weboldalt egyszer lelövik. A lyukkártyák pakolgatása és igazolókhoz illesztgetése mókás mechanika, de a Turing Machine minden komponense minőségi, kiváló.

Aki fogékony a dedukciós játékokra, és a matematika, logika sem annyira idegen számára, bátran adjon neki egy esélyt, akár egyedül is - miután megérted a logikáját, nehéz lesz elengedni.

(A játékot köszönjük a Reflexshopnak!)

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)