Hirdetés

Két új kiadásban játszható minden idők egyik legsikeresebb társasjátéka – de érdemes ezeket kipróbálni?

|

Már Kickstarteren is nagyot ment, és utána sem állt meg: a Robbanó cicákat mindenki ismeri, de az alkotók most megmutatják, lehet még fokozni az élményt.

Hirdetés

Arról, hogy mennyire jó játék a Robbanó cicák, megoszlanak a vélemények, de azt senki nem veheti el tőle, hogy ez minden idők egyik legsikeresebb kártyajátéka. 2015-ben bukkant fel a Kickstarteren, nyolc perc alatt meglett rá az elkészítéséhez szükséges pénz, és mire a kampány véget ért, több mint 219 ezren álltak be mögé, máig a platform 10 legtöbb pénzt összegyűjtő projektjeinek egyike.

Az évek során készült hozzá néhány kiegészítő pár extra lappal és komponenssel (ezek közül a szégyengallért is tartalmazó Berobbanó cicák már magyarul is elérhető), és a közelmúltban új lendületet kapott, miután a Netflix teljes erővel beállt mögé. Megjelent a streaming szolgáltató kínálatában egy vadonatúj mobiljáték-változat exkluzív lapokkal, új dizájnnal, és a közeljövőben látható lesz a felnőtteknek szóló animációs sorozat, amiben az Isten és az ördög kövér házimacskaként kerül a Földre, és ez mindenféle bonyodalmakhoz vezet.

Premierdátuma még nincs, de már magyarul is játszható az erre épülő új társasjáték-kiadás, a Robbanó cicák: Menny és pokol, valamint ezzel egy időben a külföldön tavaly bemutatkozó Zombicicák is megérkezett. Kipróbáltuk mindkettőt, hogy megnézzük, érdemes-e azoknak is beszerezni őket, akik már rongyosra játszották az eredetit.

Hirdetés

Hatástalanítás egészen ízletesnek tűnő tonhallá változással

A Robbanó cicák: Menny és pokol alapvetően nagyon hasonlít az alapjátékra, de feldobták néhány extrával. A doboz 55 lapot tartalmaz, melyek között vannak ismerősek, de mindegyik vadonatúj dizájnt kapott, és minőségük is más, jobb, mint az eredetié. A feladatunk alapvetően ugyanaz, mint korábban (a lehető legtovább halogatni, hogy robbanó cicát húzzunk fel és ezzel kiessünk a játékból), és a macskártyák, az újrakeverés, a nope, a hatástalanítás, valamint a szívesség kártyák működése sem változott, viszont a támadás mellett van célzott támadás (nem a következő játékos húz két lapot, hanem mi mondjuk meg, kinek kell ezt megtennie), a jövőbe látás helyett pedig a jövő feltárását használhatjuk, amivel nem csak mi nézhetjük meg a pakli következő három lapját, de mindenkinek meg kell azokat mutatnunk, majd változatlan sorrendben visszatennünk. Új kártya az őrült felfordulás, amivel megnézhetjük a pakli legalsó lapját, és azt vagy a kezünkbe vehetjük, vagy a pakli tetejére tehetjük.

A legizgalmasabb játékmenetbeli újítás azonban a macskaistenhez és a macsakaördöghöz kötődik. Az ő lapjaikat az asztalon tároljuk egy táblán, és akkor játszhatjuk ki őket, ha egy armageddon lapot rakunk le. Amint ez megtörténik, el kell vennünk a két lapot, az egyiket magunk, a másikat valaki más elé tenni. Ekkor a kijelölt játékos, aki a másikat kapta, eldöntheti, kéri-e, vagy cserélne. Akihez a macskaördög került, azonnal felrobban, ha nem tudja hatástalanítani, akihez pedig a macskaisten, az felveheti a kezébe, és később bármilyen lapként kijátszhatja (nope kivételével) - de el is lehet tőle lopni, ami, mivel más a hátlapja, mint a többi kártyának, nem nehéz. A macskaördög azonnal visszakerül a táblára, a macskaisten pedig csak kijátszása után, amikor is egy újabb armageddon lappal ismét megszerezhető lesz.

A dobozban egyébként lapul egy "exkluzív ajándékhoz vezető" link is, ami valójában egy kuponkód, mely 25% kedvezményt ad egy játékra az explodingkittens.com-on, de ez mindaddig nem derül ki, amíg nem adjuk meg az e-mail-címünket, telefonszámunkat, és nem járulunk hozzá, hogy SMS-ben is bombázhassanak minket reklámokkal - nem szép húzás, ne dőljetek be.

A Menny és pokol annyit nem változtat a Robbanó cicák alapjain, hogy feltétlenül érdemes legyen beszerezni egy alapjáték mellé, de akinek az még nincs még, és nem fogja 5 főnél többel játszani (magát is beleértve), jobban járhat ezzel - aki meg nagyobb társasággal játszana, annak még mindig a nyávogó dobozos, pohárjelölőkkel kiegészített partipakk a nyerő. Az alapok változtatásai közül egyedül a jövő feltárása kártya lehet problémás, de legrosszabb esetben úgy játszunk, hogy házi szabályként bevezetjük, nem mutatjuk meg másoknak a lapokat. Gond nélkül kombinálható a kiegészítőkkel, így ez sem jelenthet problémát.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Egy robbanás nem robbanás

Ennél különlegesebb a Zombicicák, ami egyébként használható kiegészítőként is, és akár 9 főre bővíthető vele a játékosok száma. A különbség rögtön ott kezdődik, hogy míg 2-3 fős játéknál a Menny és pokol azt javasolja, találomra vegyük ki a játékból a pakli egyharmadát, a zombicicáknál a manccsal megjelölt lapokkal kell játszanunk 2, és a mancs nélküliekkel 3 játékos esetén - sokkal elegánsabb megoldás ez az alacsonyabb játékosszámhoz való optimalizálásra.

Ebben a változatban a halál nem végleges. Amennyiben a hatástalanítást helyettesítő zombicicával védünk ki egy robbanást, fel kell támasztanunk egy korábban kiesett játékost, aki elhullásakor megtarthatta lapjait, és most azokkal száll be a játékba. Lehet azzal taktikázni, hogy felrobbanunk, és később visszajövünk, elkerülve néhány környi laphúzást. A halott játékosok nope kártyákkal és bizonyos egyéb lapokkal beleszólhatnak a még élők körébe, például a látnok lappal megnézhetik, hova tette vissza egy játékos a robbanó cicáját (ahogy az élők is), újrakevertethetik a húzópaklit, vagy A holtak etetése kártyával kötelezheti a többieket, hogy egy-egy lapjukat adják egy halott játékosnak.

Az új kártyák közé tartozik a szuper ugrás, amivel nem csak egy kört passzolhatunk el, hanem bármennyit; a klónozás, ami a dobópakli legfelső lapját másolja le; a sírrabló, amitől minden halott játékosnak egy lapját a húzópakliba kell tennie; a túl mélyre ásás, amivel először felhúzzuk a legfelső lapot, majd eldöntjük, megtartjuk-e, és ha nem, a következő lapot kell elvennünk; valamint a holtak támadása, amitől a következő játékosnak annyi kört kell játszania, ahány halott van épp. Ezek nagy része kétfős játékban nem használható, legalább 3 játékosnak lennie kell, hogy előkerülhessenek.

Ellentétben azzal, amire a név utal, ez a variáció kevésbé szól macskákról. Igen, cicák robbannak, és igen vannak macskártyák meg zombicicák, de a többi lapon élőholtakat, vámpírokat, ehhez a témához kapcsolódó elemeket láthatunk, még csak nem is abban a megjelenítésben, ami a franchise-hoz kötné. Így is akadnak vicces darabok, de feltehetően nem a The Oatmealt is készítő Matthew Inman felelt a dizájnért, hiába állítja ezt a BGG is (a hivatalos oldal és a játékszabály vagy a játék doboza csak az Exploding Kittenst jeleníti meg készítőként). Ettől függetlenül viszont a játékmenet ismerős, akinek ez a dizájn és körítés jobban bejön, bátran válassza ezt, és az is pozitívum, hogy a kieső játékosoknak nem kell csendben ülniük, míg a többiek végeznek. Legalább 3 játékossal ajánlott nekiállni, de 2 fővel is működik, és külön jó, hogy a paklit játékosszámhoz igazították, valamint hogy kiegészítőként is bevethető. Ha csak egy új Exploding Kittens játékot vesztek idén, talán jobb, ha ezt választjátok a Menny és pokol helyett, ám ez leginkább egyéni ízlés kérdése.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)