Hirdetés

LEGO építmények, amiktől eldobod az agyad

|

Összegyűjtöttünk néhány igazán látványos alkotást, amelyek a LEGO rajongók elképesztő teljesítményeiről árulkodnak.

Hirdetés

Azon lehetne vitatkozni, hogy üdvözlendő-e ez az irány, mindenesetre réges-rég elmúltak már azok az idők, amikor a 325 darabból álló 928 Galaxy Explorerhez hasonló készletek még óriási LEGO szettnek számítottak, hiszen a dán cég az utóbbi években számos gigantikus modellel állt elő, elég csak a 9090 kockából megalkotott Titanicra, vagy a 10 ezres határt is átlépő, másfél méter magas Eiffel-toronyra gondolnunk.

Bármekkora mértékben is hódítanak azonban teret a megalomán szettek a hivatalos kínálatban, számos rajongói alkotás jócskán túltesz a "gyári" koncepciókon, amelyekre most hozunk is néhány látványos példát a kortalan játék rajongóinak.

Hirdetés

Működő bánya

Kezdjük is rögtön egy olyan építménnyel, amely nem annyira méretével, hanem a kidolgozottságával kelti fel a figyelmünket. Egy ismeretlen mester műve a az alábbi működő bánya, ami számos jelenetben örökíti meg a föld alatti kitermelést, telis-tele mozgó elemekkel és valósághű LED-fényeffektekkel. A mi kedvencünk talán a működő futószalag, eltekintve persze a WC-n kuksoló melóstól, akit annyira hajtott a szükség, hogy még a munkavédelmi sisakot sem dobta le.

A friend just built this. I have no words. It took him 9 months.
byu/professorhojoz inlego

A videó leírása szerint a feltöltő egy barátja építette meg az ízléses szekrényben prezentált szettet, az viszont sajnos nem derül ki posztból, hogy hány darabból állhat az építmény. Nekünk mindenesetre instant eszünkbe juttatta az 1999-es Rock Raiders témát az iszonyú menő Chrome Crusherrel és a Tunnel Transporttal.

Galaktikus Szenátus

Egyesek szerint George Lucas óriási hibát követett el azzal, hogy a Star Wars előzménytrilógiában akkora hangsúlyt fektetett a Galaktikus Köztársaság bukásához vezető politikai folyamatok tárgyalására, A Sith-ek bosszúja óta eltelt közel 20 év és az erősen véleményes Disney-folytatások viszont mindent megszépítettek, így ma már könnyű lázba jönni a Galaktikus Szenátus tanácstermének 500 ezer LEGO-kockából felépített másától.

A Brickstory Builds 4 méter széles és 2,4 méter magas modellje egy LEGO Technic-alapú kereten nyugszik, Palpatine szószékének burkolatához pedig Mickey és Minney Egerek fejét használták egy másik szettből - ami persze totál Star Wars-konform, hiszen már mindkét franchise ugyanahhoz a céghez tartozik. A készítők még arra is figyeltek, hogy tisztelegjenek a Baljós árnyakban látott E.T. kameo-előtt, és a híres földönkívüli fajtársainak is helyet szorítottak a tanácstermet benépesítő minifigurák között.

USS Missouri

Az Egyesült Államok haditengerészete 1944-ben állította szolgálatba a története utolsó csatahajóját, a Mighty Mónak is becézett USS Missourit, amely nemcsak arról híres, hogy 270 méteres testével a kategóriája leghosszabbja, hanem például arról is, hogy a japánok ennek a fedélzetén írták alá a kapitulációt a második világháború záróakkordjaként. A manapság múzeumhajóként szolgáló monstrum ordít egy óriási LEGO másolatért, az alábbi, nagyjából 600 ezer kockából álló modell pedig méltó is az úszó legendához.

A kocka-Missouri első, időközben tovább tökéletesített verziójának megépítése több mint 1 éven át tartott, a mozgatható ágyúkkal ellátott fedélzetén pedig több mint 500 LEGO matróz sorakozik, ami még úgy is látványos, hogy az igazin közel kétezren szolgáltak. Ha esetleg a többszörös díjnyertes modellt nézve beugrott a Csatahajó című 2012-es film, az nem véletlen, hiszen a Torpedó mozis feldolgozásában is a U.S.S. Missourit bevetve szálltak szembe az űrlényekkel.

Kaer Morhen

Mostanában cseppet sem rossz The Witcher-rajongónak lenni, hiszen Sapkowski mester már javában írja az új regényt, miközben úton van az első videojátékos feldolgozás remake-je és a várva várt The Witcher 4 fejlesztése is új szakaszba lépett. Bármelyiket is várod a legjobban, valószínűleg téged sem hagy hidegen Kaer Morhen erődjének LEGO változata, amely 80 ezer kockából állt össze.

Kaer Morhen from "The Witcher" (On display this weekend at Nebraska Brick Days)
byu/Rampart87 inlego

A több mint 45 kilogrammos építmény a készítője szerint nagyjából 8 ezer dollárnyi (jelenlegi árfolyamon közel 2,9 millió forint) elemet igényelt, és 300 órán át tartott felépíteni. Az erődöt benépesítő figurák többsége hivatalos LEGO kastély-szettekből származik, Geralt fehér hajára viszont egy Csodanő-készletből tett szert az építő Rampart87. A lenyűgöző alkotásról ide kattintva találtok további, nagy felbontású képeket.

Csata a Hoth bolygón

Ha már a LEGO bevételei komoly hányadáért a saját univerzumot képező Star Wars felel, talán nekünk is elnézitek, ha két szettel is képviseltetjük a kategóriát ebben a gyűjtésben. Jó okunk van erre, hiszen Mark Borlase Hothi-i csatája mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az óriási terepasztalt összerakó mester évek óta tökéletesíti a művét, amely a Csillagok háborúja saga legikonikusabb jelenete előtt tiszteleg.

A durván 1,8 x 4,8 méteres építmény több mint 250 ezer kockából áll, magába foglalva a csatateret az AT-AT lépegetőkkel, a menekülő lázadókat védő óriási ágyút, a Birodalom által támadott pajzsgenerátort és jégbarlangba ágyazott bázist is az Ezeréves Sólyommal együtt. Az elképesztően részletes alkotás abszolút magáért beszél, de azért felhívnánk a figyelmet arra az ügyes technikára is, amivel Borlase realisztikusnak ható havat alkotott a fehér kockákból: a csempék egyszerű lerakása helyett különböző, enyhén eltérő magasságban és szögben rögzített bizonyos elemeket, így azok a hepehupás talajt és a valódi hó csillogását is egész élethűen imitálják.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Világtérkép városokkal

E sorok írásakor minden idők legnagyobb hivatalos LEGO-készlete az Art World Map (31203), amely egy 11695 kockából álló, művészi hatású térkép, egy kreatív redditező pedig ezt kombinálta a világ leghíresebb városait bemutató Lego Architecture Skylines sorozattal. Az eredmény egy mutatós fali dekoráció, ami ugyan eltörpül a lista többi szereplője mellett, de az ötletessége miatt bőven van helye ebben a válogatásban.

Habár a kivitelezés nem nehéz, aki hasonló dekorra vágyik, annak mégsem lesz egyszerű dolga. A legnagyobb gond, hogy az Art World Mapet már nem forgalmazzák, így az egykor 99 ezer forintos készletet már többnyire csak nyerészkedőktől, vaskos felárakkal lehet beszerezni, illetve a Skylines-szettek mindegyike sem kapható már, amelyeknél bolti áron is darabonkénti 12-15 ezer forintos költséggel kellene számolni. A készítő mindenesetre úgy saccolja, hogy neki 860 dollárba, vagyis kb. 310 ezer forintjába fájt a termékek beszerzése.  

Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola

A Harry Potter témájú LEGO-k hivatalos készletként is nagyon népszerűek, a téma Szent Grálja pedig a 2018-ban piacra dobott 71043, vagyis a Roxfort kastély 6020 kockából álló másolata. No de mi van, ha valami ennél is nagyobbra vágyunk? Azt bizony magunknak kell megépítenünk, a cseh Marek Mencl pedig kimaxolta a műfajt a több mint 1 millió kockából álló varázssulijával. A teljes (nem is kicsi) szobát elfoglaló építmény olyan, mintha csak LEGO-formát öltött volna a filmekben látott Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola.

Az építés folyamatáról egy látványos time-lapse-videó is elérhető, amely megmutatja, hogy már az óriási mennyiségű elem menedzselése is embert próbáló kihívás lehetett. A 2014-ben megszületett mű egyetlen gyenge pontja, hogy hiába a hatalmas méret, az iskola belső terei közül egy sem került kidolgozásra, cserébe viszont vannak olyan rajongói projektek is, amelyek inkább erre fókuszálnak, például ez itt. A cseh Roxfortról egy jókora képgalériát is megosztott az alkotó, amit ide kattintva pörgethettek át.

New Hashima

Maga a LEGO még nem fedezte fel magának a cyberpunkot, így minden ilyen rajongói alkotás kincs a maga nemében. Aligha születhet azonban olyan építmény, amely túlszárnyalja a Brick World Chicago 2023 keretében felhúzott New Hashimát, egy egész cyberpunk várost, ami nemcsak a több millió kockából álló roppant méretével, de a részleteiben is példátlannak mondható.

A működő vasutakkal, gépekkel, kijelzőkkel és rengeteg LED-világítással felturbózott kockaváros megszületéséhez 60-80 ember összehangolt munkája kellett, de sajnos már nem létezik, mivel a kiállítást követően szét is szerelték. Cserébe azonban egy 2,5 órás riportfilm és egy részletes blogposzt is megörökítette a csodát, így biztosan nem fog feledésbe merülni.

A LEGO városok atyja

Bármilyen lenyűgöző is a Cyberpunk világ, egy régi vágású, klasszikus LEGO-város valószínűleg minden valamire való rajongónak meglágyítja a szívét. A jó hír, hogy a műfaj egyik etalonjáért csak a bajorországi Rosenheimbe kell menni, itt található ugyanis a Bob Brickman néven alkotó Marcus Ungermanns és a Brickstory közös múzeuma, amely több terepasztal mellett minden idők egyik, ha nem a legnagyobb LEGO-városának is otthont ad.

Az osztrák származású Ungermanns építményének még a 2014-es A Lego kalandban látott város is csak jelenthet: az óriási település egy régi stílusú belvárosból és kikötőből áll, amit egy erdő borította hegység köt össze egy idilli, favázas szerkezetű házakból kialakított falucskával. A terepasztalnak nincs olyan pontja, ami ne lenne meghökkentő aprólékossággal berendezve, az i-re pedig a működő vasútvonal teszi fel a pontot. Ez azonban még messze nem a végleges állapot, ahogy a videó is mutatja, már gőzerővel épül a repülőtér, és még egy jókora üres rész is van az asztalon.

James May LEGO-háza

James May neve nem csak a Top Gear című autós műsor rajongóinak lehet ismerős, hiszen a brit újságíró az évek során számos egyéb produkcióhoz adta a nevét, köztük a játékokról szóló James May's Toy Storieszal, amelyben egy életnagyságú LEGO házat is felépítettek még 2009-ben. A 6 méter magas épülethez 3,3 millió kockát használt fel a projektben résztvevő 1000 önkéntes, akik csak annyit "csaltak", hogy egy fa szerkezetre húzták fel a működő WC-t és forró vizes tusolót is tartalmazó otthont. A ház azonban nem maradhatott fenn sokáig, mert egyrészt nem kértek rá építési engedélyt, másrészt az építkezésnek helyt biztosító borászat is igényelte a lefoglalt földdarabot.

Mayék ugyan megpróbálták elintézni, hogy az építmény a windsori Legolandbe kerülhessen át, ám a park végül túl magasnak ítélte a szállítás költségeit. A Daily Mail korabeli cikkéből kiderül, hogy a Legoland illetékesei elégedetlenek voltak, amiért nem vonták be őket a projektbe, mivel elmondásuk szerint nekik lettek volna olyan javaslataik, amelyek már a kezdetektől szem előtt tartották volna az átköltöztethetőséget. A színpompás ház így végül lebontásra került, a kockákat pedig eladományozták. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)