Hirdetés

Napi büntetés: te tudod, hogy mit jelent a sakkban a GECI?

|

Új kifejezéssel barátkozik épp a sakkvilág.

Hirdetés

Ahogy az élet számos más területén, úgy a sakkban is elindultak azok a folyamatok, amelyek célja a nemek közötti egyenlőség megteremtése. Ennek szellemében a FIDE, vagyis a Nemzetközi Sakkszövetség bevezetett egy új mérőszámot, aminek rövidítésén senki sem fog megütközni, aki nem ért vagy beszél legalább alapszinten magyarul. Aki ellenben igen, az nehezen tudja majd megállni röhögés nélkül.

Hangozzék azonban bármennyire is magyarosan a GECI (igen, jól látod, hihetsz a szemednek), valójában a Gender Equality in Chess Index, azaz Nemi Egyenlőség a Sakkban Index rövidítése, és nincs magyar vonatkozása, mint az Élő Árpádról elnevezett Élő-pontszámnak.

Hirdetés

Az új index kikalkulálásánál olyan tényezők nyomnak a latba, mint hogy mekkora a nők aránya az igazolt sakkozók között, mekkora az adott ország átlagos férfi értékéhez viszonyítva a női sakkozók Élő-pontszáma, valamint milyen arányban képviselik magukat a lányok a FIDE ifjúsági versenyeire delegált nemzeti csapatokban.

A FIDE már nyilvánosságra is hozta a jelenlegi GECI-rangsort, ezen Magyarország az 50. helyet foglalja el 105-ből 62,62-es értékkel. Nálunk az igazolt sakkozók 14,47 százaléka nő, kiknek átlagos Élő-pontszáma a 88,57 százaléka a férfiak átlagának. A lista élén egyébként Mongólia végzett, míg az utolsón Dánia zárt.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)