Hirdetés

Az élmény feléből kimaradsz, ha nem követed a Helldivers 2-t a közösségi médiában

|

Jó játék a Helldivers 2, de úgy élvezetes igazán, ha teljesen beleéled magad - és ehhez Facebookon, X-en, Redditen vagy Discordon is aktívnak kell lenned.

Hirdetés

Egészen biztos vagyok benne, hogy senki, sem a Sony, sem a fejlesztők, de főleg a játékosok nem gondolták volna, hogy az épp ma két hónapja elérhető Helldivers 2 akkora sikert arat majd, amekkorát. A shooter teljesen váratlanul lett új mérce a szolgáltatásalapú, avagy folyamatosan frissülő játékok számára több szempontból is: az egy dolog, hogy a játékosok inkább tiszteletből, nem pedig kényszerből költenek rá pénzt az alapáron felül, ennél sokkal izgalmasabb, hogy mennyire dinamikusan változik, és hogy mekkora közösség épült köré, melynek tagjai teljesen beleélik magukat a helldiverek szerepébe. 

Az irányított demokrácia hirtelen férfiak százezrei számára lett fontosabb a Római Birodalomnál, és a Helldivers 2 népszerűsége minimálisan hagyott alább az elmúlt két hónap során: a SteamDB szerint 458 709 volt a PC-n egyszerre játszók számának eddigi csúcsa, és 345 188-en voltak egy időben aktívak vasárnap, ami még mindig egészen erős. 

Hirdetés

Sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a fejlesztők, különösen a fejlesztő Arrowheadet vezető Johan Pilestedt nagyon aktívak a közösségi médiában is, mi több, nem pusztán játékosokhoz, hanem konkrétan helldiverekhez szólnak, sőt, ők is részt vesznek a szerepjátékban. Az újdonságok bevezetését sem hagyományos módon építik: az egyik legjobb példa erre az, amikor teljesen váratlanul repülő rovarok jelentek meg, ám a hivatalos csatornákon tagadták, sőt, "rovarpárti propagandának" nevezték a beszámolókat, amik erre utalnak. Aztán persze kénytelenek voltak elismerni, hogy az új dögök léteznek. A Helldivers 2 asztali szerepjátékokat idéző jellegét erősíti Joel, a játékmester közreműködése, akinek az a feladata, hogy figyelje, mi zajlik épp, és ennek megfelelően állítgasson paramétereket, változtassa a játék nehézségét, esetleg bátorítsa a játékosokat arra, hogy az egyik frontról egy másikra szálljanak át.

A Helldivers 2 egyik legfontosabb helyszíne a Malevelon Creek bolygó, vagy ahogy a köznyelv hívja, a "robot Vietnám", ahol eddig három fontos csata zajlott le. Az első február 8-tól 28-áig tartott, ennek során az emberiség vereséget szenvedett, és mivel a környező bolygók felett sem volt már teljes uralmunk, ahhoz, hogy legyen esély a visszafoglalására, más planétákat kellett megtisztítani a robotoktól. Miután a Mantes és a Drapunir is megtisztult, április 1-jén újra emberi fennhatóság alá került a Malevelon Creek is, amire az automatonok azzal válaszoltak, hogy addig sosem látott, fegyverekkel felszerelt hajókat küldtek. 

Az új veszély olyannyira összekovácsolta a helldivereket, hogy kilenc óra alatt, annyi játékos együttműködésének köszönhetően, amennyi addig soha egy bolygón sem volt még egyszerre (számlálók mutatják, hogy hol hányan harcolnak épp), sikerült teljesen visszafoglalni a Creeket. Április 3-át a Szuperföld elnöke Malevelon Creek emléknappá nyilvánította, és mindenki kapott egy köpenyt ajándékba.

És mit érzékel ebből az, aki csak játszik, nem tagja semmilyen közösségnek egyik oldalon sem, és X-en sem iratkozott fel a releváns csatornákra? Egészen keveset. Azt látja, hogy a parancsok változnak, a játéktér alakul, új ellenfelek jelennek meg, de a történetvezetés nagy részét nem követheti, csak rövid összefoglalókat kap, és így talán nem érzi annyira magáénak az ügyet, mint azok, akik azzal kelnek és fekszenek, hogy placcsanó rovarokat és pukkanó robotokat zúznak le százszámra. Az ő feleségeiknek talán nem annyira hasznos az alábbi videó, viszont az elkötelezett katonákéinak mindenképp ajánlott.

Jelenleg úgy tűnik (és hangsúlyos, hogy úgy tűnik), az automatonokat végleg sikerült leverni, most kizárólag a rovarok ellen harcolunk - bár korábban azt ígérték, egy mérgező gázzal kiirthatjuk őket is örökre. Az első játékot jól ismerők tudják, van még egy csoportosulás, amely fenyegetést jelenthet a demokráciára és a szabadságra - korai lenne még az Illuminate-nek is színre lépnie, de ez is bekövetkezhet hamarosan. Annyi biztos, hogy nem azért érkeztek az új robothajók, hogy máris eltűnjenek a galaxis sötétjében. 

Ha a teljes Helldivers 2-élményt szeretnétek, kövessétek a Helldivers subredditet, a Facebook oldalt vagy valamely Facebook csoportot, iratkozzatok fel Discordon és/vagy X-en. Egyúttal lehet arra készülni, hogy az Arrowhead példáját később mások is követni fogják - és nagyon helyesen teszik.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)