Hirdetés

Mennyire fájhat igazából a PlayStationnek, hogy a Microsofté lett az Activision-Blizzard?

|

A Sony nagyon küzdött a két cég összeolvadása ellen, de hiába. Tényleg félnie kell az üzlet nyélbe ütésétől, vagy igazából nincs is miért aggódnia?

Hirdetés

Iszonyatosan hosszú idő, 21 hónap telt el azóta, hogy a Microsoft jelezte, szeretné megvásárolni az Activision Blizzardot, és 68,7 milliárd dollárt adna érte. Mivel a kiadó tulajdonában van napjaink egyik legnépszerűbb játéksorozata, a Call of Duty, aminek rosszabb részeiből is elmegy több mint tízmillió példány egy évben, a kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezetek nyilván nem bólintottak rá azonnal az üzletre, túráztatták a Microsoftot. Sőt, miután ígéretet tett a cég arra, hogy a Call of Duty játékok Nintendo Switchtől C64-ig mindenre megjelennek a következő 10 évben, és ez a legtöbb régióban elegendő volt, a britek a cloud gaming kapcsán kezdtek el kötözködni.

Most már ők sem problémáznak, mivel az ActiBlizz játékainak felhő alapú platformokon való terjesztését a Ubisoft fogja kezelni azokban a régiókban, ahol erre felhúzták a szemöldöküket a döntéshozók. Elhárult az utolsó akadály, a játékipar gigaüzlete végbe mehet, és borzalmas, sötét kor köszönt be a PlayStation-tulajdonosok számára... illetve nem is.

Hirdetés

Az a helyzet ugyanis, hogy egyedül a Call of Duty hiánya fájt volna igazán nekik, de minden bizonnyal a Microsoft - már csak a Minecraft példájából is - tudja, jól jár, ha az Xboxhoz képest kétszer olyan népszerű platform játékosai neki fizetnek. Igaz, hogy a Sony levesz 30%-ot a bevételekből, de egy ilyen előnyt behozni eleve lehetetlen feladat a jelenlegi konzolgenerációban, semmi értelme nem lett volna a CoD-okat PC- és Xbox-exkluzívvá tenni. Legfeljebb annyi történhet, hogy a jövő évi játék bétája majd nem PlayStationön lesz először játszható, és ilyen-olyan tartalmak is exkluzívak lesznek vagy teljesen, vagy ideiglenesen - senki nem fog belerokkanni.

A Blizzard franchise-ai közül a Diablo a közelmúltban bővült, itt annyit tehet a kiadó, hogy a kiegészítőket előbb jelenteti meg PC-re és Xboxra, de ezzel megint csak egy jelentős méretű tábort haragítana magára, ami most nem használna a vegyes megítélésű divíziónak. A StarCraft és a Warcraft soha nem voltak konzolos szériák, az Overwatch 2-nek meg minden támogatás kell, hogy kimásszon a posványból. 

Az Activisionnél ott a Crash, a Spyro, a Tony Hawk's Pro Skater - ezek közül egyedül utóbbi exkluzivitása miatt lehetnénk szomorúak, de mivel a THPS 1+2-t fejlesztő Vicarious Visionst annak sikere ellenére beolvasztották a Blizzardba, hogy Diablóval foglalkozzanak, nincs sok esély rá, hogy újabb gördeszkás játékot kapjunk a közeljövőben. A Guitar Hero második feltámasztása az előző, meglehetősen sikertelen próbálkozás után szintén egy olyan vállalás, amibe mindent bele kell adni, a lehető legnagyobb közönséget kell elérni, és nem kötelezhetők a játékosok arra, hogy a feltehetően új perifériával egybecsomagolt, így 40 ezer forintnál olcsóbban valószínűleg nem kapható játéknál új konzol vásárlására is kötelezzék a játékosokat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Szóval a legrosszabb, ami a közeljövőben történhet, hogy az Activision Blizzard játékai a Game Passban elérhetők lesznek, PlayStationön meg teljes árat kell fizetni értük. Jöhetnek persze új franchise-ok, ha esetleg az új vezetés kockázatvállalóbb lesz, és készülhetnek olyan játékok, amiknek hiánya tényleg fájhat a PS-eseknek, de a következő 4-5 évben még mindenki nyugodtan megtarthatja eddigi konzolját, aztán majd a generációváltásnál elég lesz dönteni, hogy akarunk-e váltani, vagy sem. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)