Hirdetés

Tényleg megalázza Batmant az új Suicide Squad-játék, vagy csak ócska hiszti az egész?

|

Vannak, akiket teljesen kiégetett a Suicide Squad: Kill The Justice League, vagyis egészen konkrétan az, ahogy Batman sorsa alakult a játékban.

Hirdetés

Nagyon fontos kiemelni, hogy az alábbi sorok masszívan spoileresek lesznek a nemrég megjelent Suicide Squad: Kill The Justice League-gel kapcsolatban, szóval ha még nem játszottátok végig, vagy nem szeretnétek, hogy előre eldurrogtassam most a játék bizonyos fordulatait (van belőlük nem is egy), akkor inkább olvassátok el teljesen spoilermentes tesztünket, és ide térjetek vissza valamivel később. A helyzet ugyanis az, hogy kialakult egy elég masszív balhé annak kapcsán, ahogy a Rocksteady "kezelte" ebben a kalandban Batmant. Azt a Batmant, aki az Arkham széria főhőse volt, és így nyilván temérdek gamer szívéhez masszívan hozzánőtt - vagy még jobban hozzánőtt, elvégre egy 1939 óta létező karakterről van szó, aki több generáció kedvenc hőse volt első felbukkanása óta. 

A Suicide Squad: Kill The Justice League alapkoncepciója végtelenül egyszerű: jön, lát és győz a gonosz Braniac, elfoglalja Metropolist, a polgárokat rusnya szörnyetegekké változtatja, az Igazság Ligájának tagjait pedig (Wonder Woman kivételével) agymosott gyilkológépekké konvertálja át. Batman, Superman, a Zöld Lámpás és idővel Flash is "átáll" tehát a rosszfiúk oldalára, az Öngyilkos Osztag tagjainak pedig a játék címe alapján nem túl meglepő módon a hősök levadászása és kivégzése lesz az elsődleges feladata. És kapaszkodjatok meg: ez meg is történik.

Hirdetés

Bevállalós Osztag

Érthető, hogy sokan arra számítottak, hogy lesz valamilyen megoldás, hiszen a képregényekben szinte mindig van. Kifejlesztenek valamiféle gyógymódot, jön egy isteni entitás, és bármilyen megpróbáltatásokon is kell átesniük a hősöknek, végül csak helyére kerül minden, visszaáll a világ rendje. Nos, itt az Igazság Ligájának esetében nem fog, és szerintem ez egy kifejezetten jó húzás volt az írók részéről, ahogy az is, hogy nem spóroltak a brutalitással. Pontosan ez a vonal domborodott ki az eddig bemutatott két Öngyilkos Osztag-filmben is, ezért szerették őket annyian. A sztori tehát szépen halad előre a maga útján, jönnek a bonyodalmak, Captain Boomerang, Deadshot, Harley Quinn és King Shark pedig megszerzik azokat az eszközöket, amik segítségével egyáltalán esélyük lesz a Ligával szemben. Ezt követően pedig nyilván használni is fogják a rendelkezésükre álló repertoárt. 

Megölik Flasht, Zöld Lámpást, majd Batmant is, Wonder Womannel Superman végez, majd az Acélembert is sikerül kifektetni, hogy végül maga Braniac ellen induljon meg az utolsó offenzíva. De miért pont Batman halála paprikázta fel annyira a rajongókat, hogy kialakulhasson egy ekkora hiszti? Nem lehet ezt másként nevezni, a Denevérember halála és annak körülményei teljesen önazonosak az egész Suicide Squad: Kill The Justice League játékkal, az írók végigvitték azt a koncepciót, ami mentén elindultak, és nem érdekelte őket, hogy lesz-e ebből felháborodás. Persze lett is.

Miért ekkora a morcosság?

Egyrészt azért annyira kényes téma Batman sorsa, mert ez nem egy random DC-s játék, hanem az Arkham széria spin-offja, konkrétan öt esztendővel járunk az Arkham Knight eseményei után. A játékosok túlnyomó többsége pedig egyáltalán nem egy ilyen mellékágat szeretett volna, hanem egy újabb Arkham-címet, a történet folytatását, a megszokott játékmenettel és persze a közkedvelt protagonistával. Nem ezt kapták, ráadásul az új receptet alaposan feldúsították a lives service játékok minden hátulütőjével, így érthető, hogy már alapból kiélezett helyzetben jelent meg a Suicide Squad: Kill The Justice League. 

Ennél is nyomósabb érv a balhé mellett azonban az, hogy a Suicide Squad: Kill The Justice League az utolsó videojáték, amiben a 2022-ben elhunyt legenda, Kevin Conroy hangján szólal meg Batman. Épp ezért sokan úgy érezték, hogy Batman halálával, konkrét kivégzésével Conroy emlékét is megtiporták a fejlesztők, ami nettó baromság. Egyrészt nyilván a sztori már kész volt Conroy halála előtt is, hiszen minden sort felvettek vele, másfelől egészen pontosan miért is kellene átírni a történetet azért, mert annak egyik szereplője elhunyt? Ettől nem lesz kevesebb Kevin Conroy öröksége, nem csorbul az az elképesztő lista, amiben fel lehet sorolni, milyen animációs filmekben és sorozatokban, illetve játékokban kölcsönözte a hangját Batmannek. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Oké, de mi történt pontosan?

Maradjunk annyiban, hogy a Suicide Squad: Kill the Justice League bossharcai nem túl ötletesek, és ezek közül talán a Batman elleni a leggyengébb, legvérszegényebb megoldás, de természetesen még nem ettől ment fel egyesek vérnyomása. Az Öngyilkos Osztag végül legyőzi Batmant, elfogják, elviszik Lex Luthorhoz, majd arra használják élő csaliként, hogy előbukkanjon Superman, és a Batman testéből kinyert anyag segítségével magát az Acélembert is két vállra tudják fektetni. Igen ám, azonban a helyszínen Harley rájön, hogy ennek a csalinak nem is kell annyira élőnek lennie. Joker egykori kedvese mond egy elég jól megírt monológot, ami nem Batmant alázza, hanem inkább saját karakterfejlődését csúcsosítja ki, majd fejbe lövi a Denevérembert.

Íme a teljes jelenet:

Azt is fontos megjegyezni, hogy sok hamis pletyka kering az interneten ezzel a jelenettel kapcsolatban. Lehetett olyan "szivárgásról" olvasni, hogy Batman megölése után Harley egy denevérszimbólumot karcol a saját mellkasára, ami sima hazugság, nem történik ilyen. Ugyancsak lehetett arról hallani, hogy a gyilkosság előtti pillanatban a nő elkiáltja magát, mondván "most eljött a mi időnk". Az igazság az, hogy Harley a következőket mondja:

"Mindig a legjobb vicceddel kell befejezned."

- ami tökéletesen passzol a helyzethez. Külön érdekes egyébként, hogy Flash halálának körülményei miatt senki sem emelt szót, pedig az ő hulláját Captain Boomerang nemes egyszerűséggel levizeli. Ez simán belefért, Batman kivégzése sokaknak nem.

A teljes képhez pedig az is hozzátartozik, hogy a játék legvégén a Rocksteady egy külön dedikált jelenetben nagyon szépen megemlékezett Kevin Conroyról, szóval főhajtás jár a csapatnak asztalcsapkodás helyett. Mármint annak kapcsán, ahogyan a színész halálát kezelte, nyilván nem magáért a teljes Suicide Squad: Kill the Justice League-ért, mert annak akadnak hibái bőven. Az viszont nem hiba, hogy egy játék önazonos, és ha azt ígéri, hogy antihősei meg fogják ölni az Igazság Ligáját, akkor ezt tényleg be is tartja, és ezeket a gyilkosságokat az egykori rosszfiúk pontosan úgy követik el, ahogy az ember elvárná tőlük.

Batman Arkham-játék pedig ettől még nyilván készülhet, a képregények világáról beszélünk, ahol minden hős legalább egy tucatszor meghalt és feltámadt, ráadásul a Suicide Squad: Kill the Justice League alaposan belenyúlt a multiverzum koncepciójába is, szóval végetlenül egyszerű lesz itt bárkit varázsütésre visszahozni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)