Hirdetés

Most már tényleg örökre vége az E3-nak?

|

Minden eddiginél valószínűbb, hogy a gaming világ legrangosabb eseményét soha többé nem rendezik meg.

Hirdetés

Közel három évtizeden keresztül az 1995-ben indult Electronic Entertainment Expo, ismertebb nevén az E3 számított a videojáték-ipar legfontosabb ünnepének, voltak és vannak azért mellette más, komoly érdeklődést kiváltó események is, mint a néhai ECTS, a Games Convention helyébe lépett gamescom vagy az inkább a lokális piacra fókuszáló Tokyo Game Show, de presztízs tekintetében egyik sem érhetett fel az ESA (Entertainment Software Association) által szervezett rendezvénnyel. Az iparág minden jelentős szereplője azon fáradozott, hogy a legfontosabb játékait az E3 színpadán jelenthesse be, a show flooron pedig ki is próbálhassák azokat az odasereglett újságírók, influenszerek ezrei, na meg persze a belépőt kicsengető játékosok tömegei.

Természetesen semmi sem tart örökké, még az E3 lendülete sem, mely először 2007-ben tört meg azzal, hogy az ESA átkonfigurálta a rendezvényt, de a szűkebb, intimebb, kizárólag a médiának és a kereskedelmi partnereknek szánt, minden korábbi pompájától megfosztott esemény nem váltotta be a reményeket. A rá következő évben még megpróbálkoztak ezzel a formátummal, majd 2009-ben visszatértek az eredetihez, és egészen 2019 nyaráig minden ment tovább, ahogy régen, a show területéről száműzött booth babe-ek kivételével.

Hirdetés

Aztán beütött a koronavírus-járvány, ezért 2020-ban elmaradt az E3, s bár egy évvel később digitális rendezvényként visszatért, az ESA túl későn és túl lassan reagált a megváltozott körülményekre (egyre több kiadó tartott saját bemutatót) ahhoz, hogy a Geoff Keighley alapította Summer Game Fest ne vegye át a helyét. Persze az ESA nem adta fel, idén a PAX, a New York Comic Con és Star Wars Celebration mögött álló ReedPop segítségével kívánta újragondolni a rendezvényt, ám az a legnagyobb iparági szereplők támogatása híján kútba esett.

Ráadásul könnyen lehet, hogy jövőre, valamint 2025-ben is E3 nélkül maradunk, mivel egy, a Los Angeles-i Turisztikai Bizottság június 21-ei ülésén született dokumentum alapján a következő két évben sem tartják meg az egykor látogatók tízezreit vonzó rendezvényt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Gyaníthatóan nem légből kapott információkra alapozták az iménti állítást a városi hivatalnokok, ám az ESA szerint nem eszik olyan forrón a kását. A szervezet levélben tájékoztatta a vele kapcsolatban álló kiadókat, hogy továbbra is a "történetmesélése" részeként tekint az E3-ra, és tárgyalásokat folytat a részvényesekkel arról, hogy milyen legyen a 2024-es, valamint az azutáni E3, mi szolgálná leginkább az iparág érdekeit. Magyarán nem született még döntés a rendezvény törléséről.

Ti szeretnétek, hogy visszatérjen az E3, vagy esetleg úgy gondoljátok, hogy nincs már szükség rá?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)