Hirdetés

Félregépelés miatt szűnt meg Svédországban az internet

|

Karbantartási munkálatok végzése közben, elgépelés miatt lebénult egész Svédország internet-hozzáférése a hét elején.

Hirdetés

Svédország központi DNS-szervereinek karbantartása közben a kivitelező cég egyik munkatársa elenyészőnek tűnő, ám mégis óriási szarvashibát vétett: félreírt egy parancssort, minek következtében a teljes svédországi internet megszűnt létezni.

Hozzávetőlegesen egymillió weblap, és mindegyik .se végződésű e-mailcím vált elérhetetlenné.

Mint ismeretes, a DNS-szerverek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az internet működésében, annak adatforgalmi irányításáért felelősek. Feladatuk továbbá, hogy a begépelt internetes címeket, azaz domaineket lefordítsák IP címmé.

Az .se, vagyis a Svédországhoz tartozó, legfelsőbb prioritású domain név-szervereken végeztek karbantartást a hét elején, amikor az egyik frissítésnél az egyik parancssornál a sor végéről lemaradt egy pont, ami jelzésként mutatta volna, hogy az utasítás a végére ért. Az írásjel hiánya miatt a sort összefüggőnek értelmezte a rendszer, minek következtében egybeolvasta, s a hiba miatt az egész DNS-adatbázis tönkrement, és lefagyott.

Viszonylag hamar, alig két óra leforgása alatt sikerült a hibát feltérképezni, és elhárítani is. Ezalatt egyetlen .se végződésű weboldal, sem e-mailcím nem funkcionált, s mindez közel egymillió weboldalt érintett. Maria Eklund, a lokális DNS-szerverek üzemeltető szervének vezetője elmondta, hogy a hét végéig bezárólag fog teljesen helyreállni a rend, addig természetes velejárójaként előfordulhatnak adatvesztések, magasabb ping-számok, szakadások a svéd hálózati adatforgalomban.

Szakértők hada ragadta meg az alkalmat, hogy kifejtsék, mennyire sebezhető napjaink DNS-rendszere. Példaként a .com domain DNS-szervereit említették meg, melyeknél egy hasonló malőr több, mint 80 millió oldal, és e-mailcím megbénulását eredményezné.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)