Hirdetés

Jalopy teszt - egy jó Trabant sose rossz

|

Trabanttal szállni élvezet! Sőt, játszani is az vele.

Hirdetés

Létezett a dicső kommunizmusban egy legendás autótípus, amely a Trabant nevet viselte, és négy keréken guruló jelképe volt mindannak, amit az előző éra jelentett. Nem létező biztonság és kényelem mellett füstölt, hörgött, folyton lerohadt, ráadásul szerény motorikus képességei ellenére leette az ember gatyáját, ennek ellenére annyit ivott, mint egy főiskolai kollégium negyedik szintjének lakói jobb napjaikon. Ám a népek mégis vágyták, és a kezelési útmutatóba simán be volt írva, hogy dinamikus, modern, takarékos stb. A családok boldogan rótták benne az utakat, és még a legelméletibb sofőr is képes volt néhány perc alatt az út szélén teljes motorgenerált végrehajtani, hogy újra mozgásképessé tegye az autót. Erre épülő nosztalgiát kínál a Jalopy, amelynek sztorija szerint Lüfti nagybácsikánkkal az oldalunkon nekivágunk a keleti blokknak, hogy megnézzük, milyen a világ a többi országban.

Hirdetés

Te, ez nem kompatibilis a videokártyával!

A Jalopy nem új játék, évek óta a fejlesztés fázisában van, de még mindig nincs készen, ugyanakkor szemmel láthatóan fejlődik. Igaz, nem grafikában, mert az olyan, hogy amikor két-három évvel ezelőtt először indítottuk el: azt hittük, hogy valamiért nem jeleníti meg a textúrákat, de aztán rájöttünk, hogy azért nem, mert nincsenek. Hozzá kell tenni, hogy még ez is hozza a retró érzést, hiszen visszarepít minket azokba az időkbe, amikor vektorgrafikás címeket nyomtunk, szóval akinek mindene a csilivili látványvilág, az lépjen hátra két lépést, és a lehető legmesszebbről kerülje el a Minskworks játékát. Mindenki másnak viszont erre tessék, hiszen az, aki vevő az egyedi ötletekre és a nosztalgikus hangulatra, valamint Lüfti bácsikánk nettó böfögésekből álló közlésmódjára, egész jól fog szórakozni.

Akar kalandot? Vegyen Trabantot!

A játék középpontjában álló Laika 601 nevét arról a szovjet kutyahősről kapta, amely első földi élőlényként állt föld körüli pályára, igaz, pár órával később elpusztult. Nos, hasonló a mi autónk is, tehát amikor elindulunk vele a nagy kalandra, hamarosan döglődni kezd, mint ahogy tették ezt a valóságban is a Trabantok elég sűrűn, így nem árt, ha mindig van nálunk pótalkatrész vagy legalább valamilyen szerszámkészlet. Ilyesmihez az útszéli boltokból juthatunk, de akár az is megeshet, hogy az út mellett találunk valami hasznosat (vagy a bontókban). Mindenképpen vigyünk magunkkal egy benzineskannát, mert ha a pusztában fogy el a nafta, órákig baktathatunk, de jobban járunk, ha elölről (vagy mentéstől) kezdjük a kalandozást.

Nem megy az egyik henger

Tény, hogy a játék még nincs kész, így el kell neki nézni a bugokat, amelyek amúgy elég idegesítőek tudnak lenni, hiszen megtörtént például, hogy a határátkelőnél az autó valahogy beakadt az őrbódéba, és attól kezdve nem tudott elválni tőle. Kicsit nehézkes a pénzszerzés is, cserébe hamar elkölthetjük az indulótőkénket, ám a Jalopy legnagyobb hibája, hogy autónknak egyáltalán nincs Trabant-hangja, és igen, ez oltári nagy hiányosság. A jellegzetes pömpölömpömmpömpölömm helyett olyasmit hallunk, mint egy rosszul beállított benzines fűnyírót beindítva, és ez több mint illúzióromboló. Ugyanakkor akit ez a szörnyű tény és a meglehetősen funkcionális grafika nem zavar, mindenképpen jól fog szórakozni a játékkal, amit húsz euróért lehet megvenni a gőzboltban.

Jalopy
A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.
Ami tetszett
  • Remek hangulat
  • Ötletes játékmenet
  • Trabant 601
Ami nem tetszett
  • Sok bug van benne
  • Nincs Trabant-hangja
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)