Hirdetés

BREAKING: Véget ért a nagy hollywoodi sztrájk, egyezségre jutottak az írók és a nagy stúdiók

|

A Writers Guild of America (WGA) bejelentette, kivételes egyezség alapjait sikerült most lerakni.

Hirdetés

Egészen pontosan 146 nappal ezelőtt, 2023. május 2-án kezdett bele a sztrájkba az írók szövetsége, vagyis a Writers Guild of America. Nyilván reálisabb béreket is szerettek volna, de a sztrájk messze nem (csak) a pénzről szólt. A WGA egyrészt megfelelő szabályokat akart lefektetni az egyre erősödő mesterséges intelligenciás tartalomgyártás kapcsán (tartva attól, hogy idővel a különböző MI-k kiszorítják a szakmából a hús-vér írókat), másfelől tisztességesen összerakott alapszerződéseket akartak a streaming-szolgáltatók esetében is, ugyanis a filmstúdiókkal ellentétben a streamingplatformok tulajdonosai elég lazán kezelték ezt. 

Most egy maratoni hosszúságú közleményben a WGA tudatta a tagokkal és az egész világgal, hogy az egyezség megszületett köztük, illetve a filmstúdiók és streaming-szolgáltatók között. A sztrájk tényleges leállásának még van egy párnapos átfutási ideje, de a döntés megvan, elfogadták az új alapszerződés tervezetét.

Hirdetés

A tényleges szavazás elvileg holnap lesz meg, a tervezet elfogadása után pedig hivatalosan is pont kerül a közel 150 napja tartó sztrájk végére - melynek eredményeként olyan filmek bemutatóját kellett elhalasztani, mint például a Dűne második része.

A WGA közleménye szerint az új alapszerződéssel sikerült érvényt szerezni gyakorlatilag minden követelésüknek, szóval az ő olvasatukban teljesnek mondható a siker. Elmondásuk alapján kivételesnek tekinthető az új megállapodás, ami teljeskörű védelmet nyújt a szektor minden résztvevőjének. Konkrétumokba viszont egyelőre még nem bocsátkozhattak, ezzel meg kell várni a végleges szöveg megszavazását is.

A további részleteket az elkövetkező napokra ígérik. Mindez pedig azt jelenti, hogy belátható időn belül újra megindulhatnak a legjobban várt hollywoodi mozifilmek és tévésorozatok írói munkálatai. Fontos, hogy a színészek sztrájkja még nem ért véget, tehát maguk a forgatások még nem tudnak elindulni (kivéve azokat az eseteket, ahol erre külön engedélyt adtak).

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)