Itt az új GameStar póló!
Kattints a részletekért!

Resistance 2 - TESZT

mazur

Vajon az Xbox 360 exkluzív címeivel szemben - Halo 3, Gears of War 1-2 - megállja a helyét a Resistance 2? Akár igen, akár nem, íme a PlayStation 3 egyik legjobb játéka!

A Resistance egyike volt a PlayStaton 3 exkluzív nyitó címeinek, és ugyan nem mosott le mindent és mindenkit a színpadról, a közvélekedés elismerte mint „korrekt kis FPS-t". Ez persze nem elég, a Sony-nál - gondolom - vicsorogva irigyelték a Halo körüli vallás-szintű fanatizmust, de hát ezt dobta ki a gép, a Resistance nem lett Halo-verő, nem dőlt össze a világ. (Csak a játékban, de arról később.) A Resistance 2 esetében hasonló a helyzet, bár a második rész sok szempontból mintha inkább a Gears of War 2-vel próbálná felvenni a versenyt, néha-néha meglepő sikerrel: oké, a Resistance 2 hatására ugyan senki sem fogja az ablakon kihajigálni az Xboxot, hogy kezét-lábát törve rohanjon PS3-at venni helyette, de mellé azért még lehet, és a mi kezdeti szkepticizmusunk is elpárolgott néhány perc után. Tátottuk a szánkat, irtottuk az ellent, örültünk, vígadtunk és megegyeztünk, hogy ez a PS3 legjobb shootere.

Resistance 2 - 1.kp Resistance 2 - 2. kpEz de beteg
A sztorit most átugranám, a lényeg hogy Nathan Hale visszatért, ő is meg van fertőzve, jaj sietnie kell, és most Észak-Amerikában dúl a harc. (Ennyi, jó éjszakát, gyerekek!) Ami kicsit zavaró lehet, a sztori a játékon belül is meglehetősen elnagyolt, menet közben nem igazán húznak magukkal a történések, nem mindig egészen világos, hogy mi miért történik, illetve ami történik, milyen összetettebb eseménysor része. Ha egyáltalán. Persze, régi jó konzolos hagyományokat követve lehet elszórtan dossziékat találni, tömve szupppertitttkos anyagokkal, amiket az ember el is olvashat (legalábbis HDTV-n, mert hagyományos tévén kifolyik a szeme tőle) - de hát ezt engedtessék már meg körbelolozni, ez nem narratíva. Sebaj, az akció hevében úgysem zavar senkit, esetleg az első Resistance rajongóit, mert közülük sokan panaszkodtak amiatt, hogy a folytatás kevésbé „hiteles". Nos, mivel alien vírus, Föld elleni invázió és hasonlók szerepelnek az étlapon, a hitelesség megcsappanásába talán nem halunk bele. Én is túléltem.

Resistance 2 - 3.kp Resistance 2 - 4. kpNa de a chimera!
A chimera számomra fej-fej mellett áll a locusttal: mindkettőt egyaránt öröm mészárolni, és ez nagy dícséret a Resistance 2 ellenfeleinek. Nem hülyék, de nem is halálosan idegesítőek: sokfélék, és tényleg muszáj ügyeskedni ellenük. Ilyen például a láthatatlanul közlekedő chameleon, aki egy ütéssel végez velünk, úgyhogy nincs sok időnk észrevenni és leteríteni, mielőtt ő teszi ugyanezt. Vannak gyenge, de gyors ellenfelek, akik csapatostul rohannak ránk és csapják szét orcánkat (a grimek, konkrétan), vannak a leechek, akiket messziről kell levadászni, mert robbannak. És persze a jó öreg hybrid, elite chimerák, illetve pajzsos, batár nagy haverjuk, a ravager, aki miatt legalább egyszer mindenki fog anyázni, ezt garantálom. Az MI-vel nem fogunk foglalkozni: a lények sokfélesége miatt nem is az a kérdés, hogy melyikük mennyire okos, mennyire dolgoznak össze, anélkül is kikényszerítenek belőlünk annyi taktikázást, hogy ne érezzük unalmasnak, könnyűnek az összecsapásokat. Sőt. Mondom mindezt annak ellenére, hogy az MI így is, úgy is kiváló.

Lőni, lőni, de mivel?
A fegyverek között mindenki talál majd kis kedvenceket, néhány klasszikust és néhány újszerűt is. Az egyik új például a .44-es Magnum, ami alap lövéssel is nagyot sebez, de lövedéke a másodlagos tüzelési móddal fel is robbantható - rögtön a szívemhez nőtt. Rendben, itt már tényleg hamar eltűnik a realizmus érzete: az L23 Fareye mesterlövés puska másodlagos tüzelési módja single-ben lelassítja az időt, a Wraith pedig másodlagos módban pajzsot von körénk (igen, nagyon imba). VIszont mind a 12 fegyver jó: szörnyű nehéz néha azt a kettőt kiválasztani, amit épp magunkkal hurcolunk.

Resistance 2 - 5.kp Resistance 2 - 6. kpNincs miért szégyenkezni
A helyszínek is nagyon változatosak, a soféle eltérő atmoszféra, színvilág ellensúlyozza az engine kisebb gyengeségeit: bár közelről, összeráncolt homlokkal és szúrós szemmel vizsgálgatva a vizuál nem üti meg az Unreal Engine 3 szintjét, ezt feledtetik a színes városi, erdei, alien, stb. helyszínek - és persze az a hatalmas lépték, ami az első pillanattól kezdve magával ragad minket. A Gears of War 2-ben sem voltak ritkák a gigantikus ellenfelek, a Resistance 2 azonban már-már (ha ugye PlayStationről beszélünk) a Shadow of the Colossust idézi, néhány felhőkarcoló méretű csúnyasággal. Ez persze nem folyamatosan jellemző, néha másban ütközik ki a „grandiózus" érzet: amikor például egy föld alatti bázisban kolbászolós rész után kibukkanunk a felszínen, és szinte alig látjuk az eget a rengeteg, hatalmas alien csatahajótól, akkor tényleg behúzza kicsit a nyakát az ember és érzi, hogy erre mi - mármint úgy kollektíve az emberiség - biza jól rápacsáztunk, mondhatnók szopóág van. Itt is sikerül elhitetni, hogy egy háború közepébe csöppentünk, mert társaink nélkülünk is próbálják tenni a dolgukat. Nyilván mi vagyunk messze vidéken a legtökösebb legény, de azért sem azt nem érezzük, hogy egyedül kell megnyerni a háborút, sem azt, hogy nélkülünk is simán menne minden - sikerült ezt jól belőni. Ez egyébként kooperatív módban bontakozik csak ki igazán.

Resistance 2 - 7.kp Resistance 2 - 8. kpAz egyjátékos kampány után: szabadon!

A 8 játékos számára kitalált rendszer érdekessége, hogy nem az egyjátékos kampányon döngethetünk végig újra, hanem kicsit... arrébb. A single önmagában is komplett élmény a maga végig feszes 10-11 órájával, de a koop az igazi csemege. A helyszínek részben ismerősek lesznek, de csapatunk egyedi feladatokat, mini-kampányokat kap, külön mapeken, ezeket kell teljesítenünk. Három kaszt közül lehet választani, mindhárom egyedi fegyvereket, képességeket kap, és menet közben fejlődünk, új fegyvereket, új képességeket szerzünk. A Medic sebezve gyógyít: az ellenfél életerejét a csapattársakba tolja át. A Special Ops ammót oszt a többieknek, a Soldier pedig pajzsgenerátorral felszerelt gatlinggal nyomul, ami mögé bizony jó elbújni. A három kaszt zseniálisan működik együtt: nagyon jól átgondolt, nagyon jól működő a rendszer - egyáltalán nem sétagalopp, de ez csak a sikerélményt növeli. Ami a klasszikus multit illeti, a maximális 60 résztvevőt érdemes kiemelni, és a lag tökéletes hiányát: szuper, de a játékmódok között nincs újdonság, DM, TDM, CTF. Szintlépés csak ranking meccsek után van, amúgy minden fegyver alapból hozzáférhető, így kiegyenlítettebb a küzdelem. Nem rossz ez, nem rossz - de azért a koop az igazi.

Resistance 2 - 9.kp Resistance 2 - 10. kpSzóval, szóval?
Nagyon nem bántam meg a Resistance 2-vel töltött napokat, bármennyire is szkeptikusan álltam hozzá. (Végig az élt bennem, hogy ez csak gyenge utánlövés lesz, na de majd a Killzone 2...) Ha a sztorira jobban ráhasalnak, és jobban motiválják a játékost, valahogy „bensőségesebbé" teszik viszonyát az eseményekkel, számomra a single rész bőven verte volna a Halo 3-at, de még a Gears of War 2-t is. A kooperatív játék viszont messze a legélvezetesebb volt, amivel konzolon valaha is találkoztam. Nem tudom, van-e annak jelentősége hogy mi „system seller" mi nem, egy játék miatt érdemes-e konzolt venni vagy sem - ezzel kapcsolatban inkább nem mondok semmit. De ha van valakinek PlayStation 3-a, az mindenképp szerezze be a Resistance 2-t, mert nem fog csalódni benne!

 

resistance2-gstv.jpg

Resistance 2 Videóteszt


GameStarresistance playstation 3 ps3 exkluzív teszt

Resistance 2

9.2

A PlayStation3 egyik kiváló nyitócímének folytatása, a Resistance 2 egyenes ágon viszi tovább a Fall of Man...

+ Pro
  • zseniális kooperatív mód
  • remek, változatos pályák, ellenfelek, fegyverek
  • felhőkarcoló méretű bossok
- Kontra
  • közepes, rosszul vezetett sztori
  • néha meglepően nehéz (lehet)

Hasonló jóságok

58 Komment Szólj hozzá

Oldal: 1 | 2 | 3 »
17 58
rickssj
Inaktív)

Jó game lehet igy látom

9 57
Benczuur
Inaktív)

Szép lett nagyon

12 56
GodGamer5
Inaktív)

A Ps3 "ideális" számítási teljesítménye,- amelyet messze nem használnak még ki- alig több mint egy 4870- es radeonnak, tehát CELL ide vagy oda a Pc- nek nem ellenfele. A quad sli- ről nem is beszélve.

11 55
Lares
Inaktív)

Háth nekem is PC m van... De amikor meglátok egy Gran Turismo 5 öt HDTV n... Na olyan grafikát PC s autós játéknál nem igen látni...

11 54
ExtreemGamer
Inaktív)

Gondolhattam volna hogy lesz ismét 3-4 emberke aki nem bírja visszafogni magát hogy na írja le a hülyeségeit. Először is tisztázzuk: a ps3 és a pc nem ellenfelek,sőt. Elsődlegesen a konzoloknak a játék a proiritásuk,a gépeknek pedig inkább az irodai /tervezői alkalmazások. Azonban mindkettő kiválóan alkalmas játékokra. Egy pc lakásonként alapnak tekinthető,mindegy milyen felszereltségű. A konzol ahol van ott gép is van... tehát így valószínüsíthető hogy azért vett konzolt magának a tulajdonos mert a játék fontosabb számára,és megéri kipengetni a pénzt érte(és ezzel támogatni a játékfejlesztőket). Nem értem miért kell állandóan összeugrasztani a konzolt és a gépet. Mindkettő ugyanazért felel,jelen esetben a játékélményért. A másikra dologra kitérve... az hogy melyik erősebb,teljesen érdektelen. A gép újítható így mindig megfelel a követelményeknek. Azonban itt megjegyezném hogy a PS3 erejét még messze nem tudják teljesen kihasználni... lásd :Heavy Rain... a játék fejlesztése során mindössze a Cell erejének megközelítőleg 40%-át használták eddig ki(nehezebb a Cellre programozni...) Tehát aki azzal jön hogy a PS3 "kevesebb poligont" használna az előbb gondolkodjon mielőtt írja a hülyeségeit.... bizonyos esetekben bizony sokkal több poligont jelenít meg mint a pc-s game változat. Hogy megnyugodjon mindenki...

13 52
davidguru
Jack Bauer (10/10)

Nem kitalálom te szoftvertarisznya gyere el azt megtanítalak olvasni!közbe meg a szádba lépek.van ps3mam és látom a különbséget pc és ps között te biztos nem mert van 1 ratyi géped ami semmit nem visz azt azért szidod a pct mert féltékeny vagy azokra akiknek jó gépük van!szal ennyi a crysis meg a legszebb grafekú játék !

14 51
kaszkador15
Inaktív)

ja és ne találj má ki ilyeneket... nem az apád volt a melegbárban? ott láttam az ajton bemenni... én moziban voltam, szoval...

12 49
davidguru
Jack Bauer (10/10)

Hali rsvegas15 elárulom neked hogy ps3mon eggyáltalán nem szebb semmi sőt sokkal csúnyább ha kicsit utánna olvasnál a dolgoknak mielött irogatod a hülyeségeidet! a konzolos játékok karakterei és tárgyai stb sokkal kevesebb textúrából állnak mint pcn ez azért van mert nem tudná akadásmentesen megjeleníteni .de biztos nem tudsz olvasni vagy csak szimplán buta vagy!Jah meg keménykedsz itt mindenkinek a felhasználó neved utáni 15ös az valószínüsitem hogy 15 éves taknyos vagy szóval ennyit rólad

13 48
cyclone
Inaktív)

kaszkador":akkoris a konzol a jobb"
rsvegas: "a konzol még sokkal jobb is mint a pc"

wtf na várjunk csak.

Kaszkador : "helyegyerek...fa.sz....köccög..."
rsvegas: "kis p.ö.cs...HÜ.LYEGYEREK, kuva annyú, paraszt kisk.öcs.ög vagy... szegény gyerek... "

Mostmár tényleg kíváncsi vagyok.

kaszkador: "maxon, vagy annál nagyobb maxon is elfutna a crisis.... pc-n meg alig-alig... ennyi vagy "
rsvegas: "dehogy... a crisis az sz@@@r ,a crisis... az meg egy fizikátlan fo.s marad... a 2. rész csak konzolra jön... mert olyan fizikát a pc nem bir el... ennyi "

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ de hiszen kaszkador meg rsvegas UGYNAZA AZ EMBERKE.
BAN MIND A KETTŐNEK.

14 46
Fabe
Inaktív)

stevefarcry szavaival élve: siralmas ami itt megy.ilyenen összeveszni...JÁÁÁJ A PC JOBB MINt A KONZOL!!!!
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM A KONZOL JOBB MINT A PC.NEEEEEEM MINDEGYIK SZ@@@@@@@@@R.TANULJÁTOK MÁR MEG HOGY NEM VAGYUNKEGYFORMÁK

11 45
Fabe
Inaktív)

nah,ezen jót röhögtem méghogy a Crysis egy Mercenaries utánzat pfff...nem csoda hogy moderált komment

11 44
Nowak
Inaktív)

király game lehet.., De én azt szeretném megtudni h egy gépen lehet-e 2-en is tolni, és ha igen akkor milyen lehetőségekkel?

12 43
kaszkador15
Inaktív)

helyegyerek... nem jöttél el... ott lakok ahhoz nem messze... fa.sz.... na ennyit rólad... ott fagyoskodtam 20 percet köccög... ja és a kis fekete dobozbol maxon, vagy annál nagyobb maxon is elfutna a crisis.... pc-n meg alig-alig... ennyi vagy

12 42
cyclone
Inaktív)

Van 16 kommented nos eddig mind a tizenhatban a péest istenítetted vagy a pc-t szídtad ebbe neked mi a jó.
ennél a hírnél szereztél 14, és emlékszem ám a másik kettőre is amit a bioshock pénzért letölthető tartalmakra izgultál rá "tuti nem lesz pcre meg x360ra dlc!!! csak ps3ra! és nem ugyanolyan hanem jobb! sokkal jobb" Na már rémlik ?????? nem??? várj segítek még egy kicsit.
"ugyhogy mi kitolunk egy tökéletes játékot, amig ti már kitoltátok a gagyibb változatot! valjátok be, a ps3as verzió jobb lesz mint a pc-s volt... "
Nahááááááááááááááááááááát csak most látom hogy hogy ez rsvegas14. Ezekszerint megismerkedtél az ip bann csodás rejtelmeivel.
Akkor most összegezzünk : Csináltál egy felhasználót csak azért hogy össze-vissza szidjál mindent ami nem ps3. Ezt a felhasználódat csoda módon törölték, ezután vetted a fáradságot és csináltál egy másikat hogy folytasd amit elkezdtél.
Te aztán kitartó gyerek vagy.
Ha annyira meg akarsz verni ott leszek az árkádnál 23h-kor ,de ne késs ám.
A crysisről meg annyit hogy kb a kis fekete dobozodből max az ultra low foglyák kipréselmi stabil 10 fps-el.
Crysis 1 szar ,de a 2 az majd király lesz. hát azt meg hogy
Ja értem a kettő majd jön konzolra is, nem szép dolog ám az irigység.

14 41
rsvegas15
Inaktív)

jaja... igazad van... a konzol még sokkal jobb is mint a pc... ennyi... lehet h ennek a resistance 2nek lesz esélye az év játékának... lehet... sokkal jobb mint a crisisz,... mint az a fizikátlan p.ö.cs... egyébként tényleg ő mivel játszik??? nem nem... nem barbi szuper modellel... hanem brad pittet kell öltöztetni... a 4 éves hugom játszik azzal... meg még üzennék vmit ennek a vandettának? nyuljon ki az anyád is, ne a nyakad! vagy pedig huzz vissza brad pittezni, és maradj kussba! vagy pedig irjál kedves kommenteket... kis p.ö.cs... a resistance 2 a világ legjobb játéka!!!! a gow 2 és a motorstorm mellett... ka és a mgs4 és a little big planet mellett... ennyi

11 40
Voltrepix
Inaktív)

Nem unod meg h mindenhova ien sz@r kommenteket irsz?A Resistance 2 pedig igenis jo attol meg h ps3-ra van.Szerintem te csak azert szidod a ps-t mert nincs ra penzed.Igaz jelenleg nekem sincs,de ettol meg jonak tartom es szerintem mind Xbox-ra mind Ps3-ra szep es hangulatos jatekok jonnek ki.Kivancsi vagyok mit szoktal jatszani?Barbie Super Modell?
Utoirat:Nyuljon meg a nyakad!!!

15 39
rsvegas15
Inaktív)

dehogy... a crisis az sz@@@r gagyi, merc 2 utánzat,... megkereslek egyszer és szétverlek, ezt megmondom... majd akkor dumálj ilyeneket... a star wars nem jön pcre mert nem birja el a pc... a wii is erősebb a pc-nél háháhá! és sokkal szebb ps3on minden játék mint pcn... ennyit erről... a grid is, vegas 2 is, a crisis is szebb lenne... csak nem jött ki... ja és a crisis meg azé nem jön pc-re mert nem fogja elbirni a pc... ennyit erről... a resistance 1-2, vegas 2, mercenaries 2, test drive unlimited és a mai játékok mind szebbek konzolon... sokkal... a pc az egy gagyi sz@r, szebb akar lenni a konzolnál (de nem tud) ezért fejlesztenek több vidikártyát rá meg mindent... de nem sikerül...de a pcnek ugyanolyan gagyi, marad a fizikája... oké, bevallom, a broters in armsba a legjobb vidikártyával a fű egy pixellel szebb pc-n... ennyi.... de a többi játék mind szebb konzolon mint pc-n... a pc fizikája f.o.s... még a gow2-t sem tudja elfuttatni, mert gagyi a vidikártya... ja igen... nem akarnak egy szép, tökéletes játék után kihozni egy csunyábbat, fizikátlanabbat, mert a pc nem birja el... értem...


és ez a resistance sokkal szebb és jobb mint bármelyik pc exkluziv játék.... inkább vegyetek konzolt, mert szebben, sokkal szebben futtatja a játékokat mint a pc, amit havonta kell fejleszteni...

a crisis... az meg egy fizikátlan fo.s marad... a 2. rész csak konzolra jön... mert olyan fizikát a pc nem bir el... ennyi

Oldal: 1 | 2 | 3 »