Hirdetés

Az Activision Blizzard rengeteg tesztelőt vett fel, csak ne alakítsanak szakszervezetet

|

Ezernél is több új dolgozót vett fel jobb fizetéssel az Activision Blizzard, pont azok maradtak ki, akik szakszervezetbe próbálnak tömörülni.

Hirdetés

Az Activision Blizzard sokrétű problémákkal néz szembe, a zaklatási botránytól a játékosszámának csökkenéséig. Nem elhanyagolható ezek közül, hogy hónapok óta konfliktusos a munkaviszony azokkal a dolgozókkal, akik szakszervezetbe próbálnak tömörülni, hogy hatékonyabban képviselhessék a jogaikat.

A kiadóóriást felvásárolni igyekvő Microsoft korábban egyértelműen kijelentette, hogy ők nem gördítenének akadályt a szerveződés útjába, ha a jövőbeli leányvállalatukkal sikerül megegyezni, más kérdés, hogy az Activision Blizzard mindent megtesz, hogy megakadályozza, hogy a teszterek csatlakozzanak a Communications Workers of America nevű szervezethez. A legújabb taktikájuk az, hogy minden minőségbiztosítónak megadják, amit a szervezkedő dolgozók kérnek, kivéve azoknak, akik csatlakoznának a szakszervezethez.

Hirdetés

Az Activision Blizzard tegnap büszkén jelentette be, hogy ezeregyszáznál is több, korábban külsősként, vagy határozott idejű szerződéssel felvett minőségbiztosítási dolgozóját teljes értékű alkalmazottá teszi. Emellett a bérükön is javítottak, ezek a munkatársak legalább húsz dollárt kapnak óránként, ami továbbra sem rengeteg (a minimálbér Kaliforniában, ahol például a Blizzard főhadiszállása található, 14 dollár), de még így is jobb, mint amit sok kezdő tesztelőnek felajánlanak. Ezzel nem kis változást eszközöl a cégcsoport, ugyanis a kiadói részlegen dolgozó alkalmazottainak teljes létszáma ezzel negyedével megnő.

Egy rendkívül fontos részletet azonban szándékosan nem említettek meg, méghozzá azt, hogy a Raven Software azon tesztelői, akik nagyrészt kiharcolták a változást az Activision Blizzard egészét illetően, kimaradtak a fizetésemelési körből. A kiadó szóvivője azt állította egy közleményben, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy a Raven Software-nél indult útjára a sztrájk és a szakszervezeti kezdeményezés, aminek minden bizonnyal köszönhető a kompenzáció átalakítása. Állításuk szerint a kiadó törvényi kötelességei miatt nem emeltek az érintett dolgozók fizetésén, igaz, az Activision Blizzard azt sem ismerte el, hogy a dolgozók kiállása miatt javítanak a munkakörülményeiken. Josh Taub, az Activision műveleti igazgatója egy, a munkatársaknak küldött e-mailben azzal indokolta a váltást, hogy a Call of Duty sorozat évenkénti megjelenések helyett folyamatos frissítésekkel operáló, live service modellre váltott.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Sara Steffens, a Communications Workers of America nevű szakszervezet titkára (ehhez igyekeznek csatlakozni a Raven munkatársai) elmondta, hogy az Activision döntése, hogy az érdekvédelmi törekvésekben résztvevő munkatársakat kihagyta a fizetésemelésből, "különösen bosszantó", mivel ők tették az egyik legtöbbet annak kiharcolásáért. Steffens ezt a húzást a kiadó részéről úgy értékelte, hogy megpróbálják "megosztani a dolgozókat és aláásni a törekvéseiket, hogy szakszervezetet alapítsanak." Emellett ez Activision Blizzard bejelentését is félrevezetőnek nevezte, ez pedig szerinte további bizonyíték arra, hogy még nagyobb szükség van a szervezett érdekvédelemre.

A teszterek helyzete egyébként régóta a játékiparban dolgozók nem túl jó munkakörülményeinek állatorvosi lova. Az iparágban belépőszintű pozícióként kezelt minőségbiztosítási munkatársak amellett, hogy keveset keresnek és sokat kell túlórázniuk, sokszor nem is kapnak állandó szerződést a munkaadójuktól. Így egy-egy játék megjelenésekor sokszor elküldik a tesztereket, és csak később vesznek fel újakat, mikor a következő cím fejlesztésének jelentős része már megvalósult, így bizonytalanná téve az állásukat.

Hasonló eset történt a Raven Software-nél is, a többi minőségbiztosítási munkatárs jobb munkakörülményeinek megteremtése egyben azt is hozta, hogy több dolgozót elküldtek, pedig korábban pont az ellenkezőjét ígérték nekik. Az emiatt érzett elégedetlenségből indult útjára a sztrájk, majd a szakszervezeti mozgalom is a stúdión belül, amit sokan támogatnak az Activision Blizzard más részlegein is. A kiadó ezzel együtt nem ismerte el a szakszervezet létrejöttét, az illetékes hatóság ennek kapcsán februárban hallgatta meg a feleket, de döntést még nem hozott.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)