Hirdetés

Dota 2 - visszavágtak az emberek az OpenAI-nak

|

A The International 2018-on győzetett le a mesterséges intelligencia által irányított csapat.

Hirdetés

A korábbi sikerek után legyőzőre talált az OpenAI egy profi csapat személyében, a párharcról viszont mindent elmondhatunk, csak azt nem, hogy egyoldalú lett volna.

Hirdetés

Az OpenAI egy non-profit kutatólabor, amit többek között a SpaceX atyja, Elon Musk hozott létre. A szervezet elsődleges célja egy olyan mesterséges intelligencia megteremtése, ami kedvező az egész emberiség számára (Sarah Connor felkészül), az elmúlt időszakban viszont egy Dota 2-es csapat kiképzése is fontos kutatási pont lett. Rövid időn belül igen nagy sikereket ért el a csapat, hiszen ismert Dota 2-es arcokat és egy, a világ legjobbjaiból összeállított gárdát is maga alá gyűrt az OpenAI már korábban. A Dota 2 grandiózus bajnokságán, a The International 2018-on végül megtört az átok.

A szuperokos botok egyetlen nagy meccs formájában mérték össze erejüket a dél-amerikai profikból álló Pain Gaminggel. Az összecsapás korai fázisában az ötfős csapat gyakorlatilag percről-percre kerekedett a másik fölé, szinte egy szusszanásnyi szünetet sem hagyva sem a nézőknek, sem a játékosoknak. A gépek számos, emberekre jellemző taktikai döntést is rendre meghoztak, ha kellett, akár időben visszavonultak egy-egy csatából. A teamfightok során egyébként még mindig remekül teljesít az OpenAI, gyorsan hozza meg döntéseit, majd precízen kivitelezi is azokat. A botok még ezzel együtt is elkövettek néhány sorsdöntő hibát, amiket többször is megismételtek a mérkőzés alatt, így a végjátékban már esélyük sem volt az élő játékosok ellen.

Az emberi siker az OpenAI fejlesztőit sem lepte meg, hiszen a korábbi összecsapások alkalmával kikapcsolták a játék néhány alapvető elemét (mint pl. a tárgyakat hordozó "couriereket"), ezzel kiküszöbölve azokat az aspektusokat, amiben a mesterséges intelligencia még messze nem tökéletes. A The International keretein belül hamarosan újabb két meccset rendeznek meg a gépek és emberek főszereplésével, így adja magát a kérdés: vajon képes lesz-e az OpenAI ilyen rövid időn belül tanulni a hibáiból és szépíteni, vagy esetleg megfordítani az összesített eredményt?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)