Hirdetés

Nagy erő, nagy felelősség - e-sportolók, akik nem tudtak illendően viselkedni

|

Egy profi sportoló nemcsak magát, hanem a csapatát és a szponzorokat is képviseli, így meg kell válogatnia, mit mond nagy nyilvánosság előtt. Egyes játékosok azonban nem tudtak felnőni a feladathoz.

Hirdetés

Egyértelmű, hogy profi sportolónak (és e-sportolónak) lenni többet jelent annál, mint hogy az ember ügyes az általa választott sportágban. Az ismertség nemcsak előnyökkel jár, hanem új feladatokat, kötelességeket is jelent, amelyeknek folyamatosan meg kell felelni. Ha az embert nap mint nap tízezrek követik, vagy egy versenyen hatalmas tömeg előtt kell szerepelnie, esetleg nyilatkoznia, akkor egyáltalán nem mindegy, hogyan jelenik meg, mit tesz és mit mond.

A játékos ugyanis a nyilvánosság előtt az egész csapatot képviseli, egy nála is ismertebb branddel azonosítják, arról nem is beszélve, hogy a hatalmas pénzeket fizető szponzorok logóját hordja magán, akikre szintén rossz fényt vethet egy botrány.

Hirdetés

Kana "Tanukana" Tani

Sokakban maradhatott meg az a 2022. februári eset, amikor a Tanukana nevű, profi japán Tekken-játékos egy streamben engedte el magát. A 30 éves hölgy azzal került be a hírekbe, hogy egy streamjében azt mondta, a 170 centinél alacsonyabb férfiak nem érdemelnek emberi jogokat. Furcsa ezt egy olyan ország lakójától hallani, ahol a férfiak átlagos magassága 170,8 centi. A e-sportoló próbálta a széles körben felkapott botrányt azzal elütni, hogy csak rosszul fejezte ki a magas emberek iránti szeretetét, bocsánatkérése azonban nem tűnt hitelesnek a közösség számára. Különösen annak fényében, hogy korábbi streamekből előásott anyagok szerint a kismellűekbe, az LMBTQ-közösség tagjaiba, a mentális betegséggel küzdőkbe és más hátrányos helyzetű csoportokba is beleállt már korábban. Az őt foglalkoztató Cyclops Athelete Gaming rövid úton el is búcsúzott a verekedős játék egyik feltörekvő csillagának tartott hölgytől.

Félix "xQc" Lengyel

A magyar felmenőkkel rendelkező, de kanadai származású Félix csatornáját több mint 10 millióan követik a Twitchen, élő adásait pedig tízezrek, néha százezrek kísérik figyelemmel, függetlenül attól, hogy épp melyik játékba ugrik fejest. Mielőtt azonban elkötelezte volna magát a főállású streamelés mellett, xQc a profi Overwatch egyik legfényesebb csillaga volt. 22 éves korában igazolt a Dallas Fuel csapatához, amely az Overwatch League bajnoki címének egyik várományosa volt. És bár a pályán nagyon jól ment neki a játék, Félix nem egy kifejezetten higgadt karakter (a Twitch-nézők az elmúlt években számtalan billentyűzet darabokra zúzásának lehettek szemtanúi élő egyenes adásban).

Egyszer élő adásban a szexualitása miatt állt bele az Overwatch League egyik játékosába, ami miatt négymeccses eltiltást és 2000 dolláros büntetést kapott. Alig két hónappal később ismét olyan dolgokat zúdított a világra a közösségi médián keresztül, amit a Blizzard e-sport-igazgatósága elfogadhatatlannak tartott, így újabb négymeccses eltiltás és egy 4000 dolláros büntetés lett a "jutalma". Félix és a csapat útjai ezt követően közös megegyezéssel elváltak, de látva, hogy azóta milyen sorsa jutott az OWL, xQc valójában örülhet, hogy inkább a streamelés mellett döntött.

Sean "seang@res" Gares

A most 33 éves Sean Gares az elmúlt években inkább csak az elemzőasztal mögött bukkant fel a Counter-Strike: Global Offensive közvetítésekben, de néhány évvel ezelőtt még az egyik legjobb észak-amerikai játékosként tartották számon. Több csapatban is megfordult, miután azonban 2016 decemberében csatlakozott a Team SoloMid együtteséhez, még ideje sem volt kipakolni a bőröndjét, máris elzavarták a csapattól. Alig egy hétig élt a szerződése, köszönhetően annak, hogy összebalhézott a TSM tulajdonosával.

Az eset hátterében egy nyílt levél állt, amit Gares nemcsak újdonsült csapattársaival íratott alá, hanem azt az észak-amerikai csapatok többsége is támogatta. A levél középpontjában a játékosok jogai voltak, a srácok ugyanis nem értettek egyet azzal, hogy az észak-amerikai Professional Esports Association (PEA) nem engedi őket játszani az ESL Pro League-ben. A csapatok osztoztak a bevételen a ligával, ezért komolyabb fizetéseket kaptak, mint európai társaik, ugyanakkor a Counter-Strike krémje az EPL-ben játszott. A TSM feje azzal vádolta meg Garest, hogy a háttérben szervezkedett, és úgy íratta alá a levelet újdonsült csapattársaival, hogy azok semmit nem tudtak a tartalmáról. A csapat többi tagja ezt tagadta.

Alfonso "Mithy" Aguirre Rodriguez

A Ninjas in Pyjamas League of Legends csapatának egykori játékosával szemben nem a csapata, hanem konkrétan a játék fejlesztője lépett fel még 2014-ben. A hivatalos közlemény szerint Mithy elképesztően toxikusan viselkedett a szólómérkőzéseken, folyamatosan zaklatta a csapattársait, rasszista megjegyzéseket tett. A tiltást megelőző néhány hónapban minden harmadik meccsében jelentették, nagyrészt a negatív hozzáállás és az abúzív nyelvezet miatt.

Ez idő alatt "felküzdötte" magát az európai játékosok top 1 százalékába, már ami a zaklatási pontszámot illeti, és több mint 30 alkalommal emeltek kifogást ellene azért, mert egyszerűen kilépett egy összecsapásból. A chatelés kikapcsolása nem volt elegendő, ezért a Riot Games hat hónapra eltiltotta Mithyt a kompetitív játéktól. A spanyol profi ezt követően inkább a pályán kívül kamatoztatta tudását, jelenleg a Cloud9 csapatánál edzősködik, de járt a 100 Thievesnél is a közelmúltban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)