Hirdetés

Egy youtuber spoilerezett, börtönt és pénzbírságot kapott érte

|

A japán bíróság nem értékelte a szerzői jogok megsértését és mások élményének elrontását.

Hirdetés

Májusban mi is megírtuk az 52 éves Shinobu Yoshida esetét, akit néhány gameplay videó elérhetővé tétele miatt letartóztatott a rendőrség, és ezzel történelmet írt, mivel korábban még nem volt rá példa, hogy egy youtubert gameplay anyagok nyilvános megosztása miatt akarjanak rács mögé dugni. A férfi a Steins;Gate: My Darling's Embrace-ből töltött fel három videót a YouTube-ra (amelyek tartalmazták a játék befejezését is), valamint az anime adaptációból is készített összefoglalót. 

A Steins;Gate jogokat birtokló Kadokawa lépett is az ügyben, mivel érvelése szerint egy vizuális regényről van szó, a befejezést is tartalmazó gameplay videók okafogyottá tehetik a vásárlást, ráadásul a youtuber monetizált tartalomként publikálta az anyagokat, szóval pénzt is keresett rajtuk. 

Hirdetés

Most fejlemény történt az ügyben: a férfi az augusztus 2-i meghallgatáson elismerte az ellene felhozott vádakat, és bűnösnek vallotta magát, szeptember 7-én pedig meg is született az ítélet: a japán bíróság két év letöltendő börtönbüntetést és még öt év felfüggesztettet rótt ki rá, valamint egymillió jenes (nagyjából 2,5 millió forintos) pénzbüntetéssel sújtotta. Ez az első alkalom, hogy valakit bűnösnek találtak a játékvideók terjesztésével kapcsolatos szerzői jogok megsértésében. 

Bár az ítélet túlzónak tűnhet, a japán tartalmak tengerentúli terjesztéséért felelős kereskedelmi szervezet, a CODA (Content Overseas Distribution Association) közleménye szerint a férfi tudta, hogy szerzői jogokat sért, de anyagi haszonszerzés céljából mégis folytatta. A jogtulajdonosok engedélye nélkül, tisztességtelenül reklámbevételhez jutva, a cselekményt és a befejezést is tartalmazó gyors videókat gyártott, amik a narratív jellegű művek fontos részét tárták fel. 

A CODA fontos eredménynek tartja a döntést, és továbbra is folytatja a lobbizást a japán kormánynál, hogy vegyék komolyan az ilyesfajta visszaéléseket. Ti mit gondoltok erről az egészről?

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)