Hirdetés

Hat évet ült a chaten mészárlással fenyegetőző fiatal, most őszintén beszél életéről

|

Josh Pillaul hat év börtönt kapott, mert egy online vita alkalmával azzal fenyegetőzött, hogy iskolai mészárlásba kezd. Most, hogy kiengedték, mesélt tapasztalatairól.

Hirdetés

Jelenleg sokakat az E3 és az EA Play köt le, de lassítsunk le egy kicsit és nézzük meg, hogy az internetes és gamer társadalom fényűzése mögött/mellett milyen sötét oldal húzódik. Tanulságos történet következik.

Hirdetés

Az egész 2012. október 4-én kezdődött, amikor az akkor 19 éves Josh Pillault vitába keveredett a Runescape-ben. Az egyik játékos őrültnek nevezte Josht és azt javasolta neki (szintén nem túl elegáns módon), hogy vessen véget saját életének. A vita elfajult és Josh félreérhetetlenül olyan utalást tett, hogy a helyi iskolában lövöldözést fog rendezni. Megemlítette a Columbine iskolai mészárlást (melynek során 1999-ben két tizenéves diák fegyveres ámokfutása során meggyilkolt tizenkét diákot és egy tanárt, megsebesítettek 21 embert, majd öngyilkosok lettek), és kijelentette, hogy alig várja, hogy embereket lőjön fejbe.

Mivel az Egyesült Államokban elég komolyan veszik az ilyesmit, néhány nappal később Pillaultot az FBI letartóztatta. A vádak között szerepelt az internetes zaklatás, más személyek ellen kitervelt gyilkosság szándékának nyilvános hirdetése. A bíróság bűnösnek találta és 6 év börtönre ítélte. A kirótt időszak 48 hónappal haladja meg az ilyen esetekben tanácsolt büntetést, ami jól mutatja, mennyire komolyan akartak példát statuálni.

A kiszabott büntetés nemrég járt le, így Josh Pillaul elhagyhatta a börtönt, de továbbra is házi őrizetben kell tölteni egy rövidebb időszakot. A börtönben szerzett tapasztalatairól és az üggyel kapcsolatos gondolatairól készített egy videót, melyet alább tekinthettek meg.

A videó mellett további részletek derülnek ki Pillault életéről a PC Gamer interjújából. A jelenleg 25 éves John nem tagadja a vádakat a fenyegetéssel kapcsolatban:

"Trollkodtam vele, olyan messzire mentem, amennyire csak lehet, annak érdekében, hogy valamilyen reakciót váltsak ki belőle és eközben  nagyon-nagyon magamra haragítottam a kormányt."

Ellenben soha nem tervezte, hogy végre is hajta az iskolai lövöldézéssel kapcsolatos fenyegetéseit, ahogy ő fogalmazott:

"nem tervezem, és sosem terveztem emberei életek kioltását".

Letartóztatása után a börtönben zenélni tanult és olvasott. Állítása szerint legalább 1000 könyvet nyálazott át az évek során, a Harry Potter szériát pedig már kívülről fújja. A legnagyobb hatást Malcolm X, emberi jogi aktivista életrajza gyakorolta rá.

Pillault büntetésének súlyosságában az is szerepet játszott, hogy a letartóztatása után érdekes dolgokat találtak a számítógépén. Számos dokumentumot bombák és robbanószerek elkészítéséről, képeket és információkat a Columbine iskolai mészárlásról. Keresési előzményeiből kiderül, hogy Josht érdekelte, hogyan lehet lefűrészelt csövű puskát csinálni, továbbá rákeresett a Super Columbine Massacre RPG című "játékra", melynek témáját ti is kitalálhatjátok a címből. Josh állítása szerint a legtöbb dokumentum a Jolly Roger's Cookbook gyűjteményből van, melyet a The Anarchist Cookbook egyik utódjának is tekinthetünk.

Az interjúban szó esik Josh korábbi éveiről is. Hamar rászokott az alkoholra és a marihuánára, komolyabb drogokat is kipróbált, rendszeresen használt valamilyen tudatmódosítót. 17 évesen rehabra került, de nem sikerült kilábalnia függőségéből, állítása szerint letartóztatása körüli hónapokban is komoly drogproblémákkal küzdött. 

A szabadlábra helyezést követő időszak nehéz volt számára. Korábbi barátaival nem tartja a kapcsolatot, mert fél, hogy a régi szokások visszaragadnak rá. Jelenleg vezetni tanul és tervezi, hogy a közeljövőben egyetemre megy. A hosszútávú céljait a "szabadság" köti össze, ahogyan ő fogalmaz

"jobban tudom ezt értékelni, mint egy átlagos huszonéves amerikai".

Az internet remek platformot szolgáltat a névtelen szemétkedésnek és piszkálásnak, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és egy-egy rossz nap, rosszul sikerült meccs után ne ugorjunk a másik torkának. Számos esetben láthattuk, hogy maguk a játékfejlesztők sem tolerálják a fenyegetéseket, sőt gyakran ők is áldozatok lesznek. Az összefogás a játékosok között is megvan, emlékezzünk csak a Active Shooter esetére.

Ha te is cyberbullying áldozata vagy, vagy csak tennél valamit az ügy érdekében érdemes lehet rálesned az UNICEF kampányára is, illetve a Kék vonalon is gyors segítséget kaphatsz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)