Hirdetés

Star Wars karakterekkel mérhető le egy cég agilitása

|

A Csillagok Háborújának karakterei segítenek kideríteni, hogy mennyire eredményes egy vállalkozás. Nem hiszitek? Mutatjuk.

Hirdetés

Piaci előny, fejlődési képesség és hatékonyság. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek rendszerint fontos szerepet töltenek be egy vállalkozás eredményességében. Számos módszertan igyekszik biztosítani az említett folyamatok fenntarthatóságát, viszont van egy-kettő, amelyen megakadhat a szemünk. Az egyik ilyen a jól ismert Csillagok Háborúja világára épített Star Wars Agile. Ez egy olyan módszertan, amelynek segítségével egyszerűen magyarázhatóak egy vállalaton belül működő emberek csopordinamikái, belső működési rendszerük.

Az agilitás egy olyan szervezeti tulajdonság, mely biztosítja az újszerű igényekhez és környezethez alkalmazkodó gyors változtatási és adaptációs képességet. Az erre építő módszertanok legfőképp az infokommunikációs technológiával foglalkozó start up vállalkozásoknál jelennek meg, ahol elkerülhetetlen a gyors reagálási idő. Az agilitás mérése érthetően fontos szerepet tölt be, viszont az ehhez kötődő eredmények értelmezése és bemutatása nehézségekbe ütközhet. Ennek elkerülése érdekében az agilitás különböző szintjeinek ábrázolására több cég is a Star Wars figuráit használja. Ez a következőképpen néz ki:

A legkevésbé agilis szervezetek tagjait a The Emperor jelképezi, aki a "Waterfall" elnevezésű szervezeti tulajdonságot testesíti meg. Ez az a módszertan, mely a szekvenciális, tehát az előre meghatározott lépésekre épülő munkafolyamatokat részesíti előnyben.

A következő szinten Darth Vader jelenik meg, aki ugyan megemlíti az agilitás fontosságát, viszont azt gyakorlatban nem alkalmazza.

Harmadik szinten jelennek meg a jól ismert rohamosztagosok, akik "pusztán" munkavállalóként teszik a dolgukat anélkül, hogy megkérdőjelezzék a feladatokat.

Han Solo a következő szinten bukkan fel annak a karakternek a szerepében, aki agilisen szeretne viselkedni, de nem fektet ebbe elég energiát. Nyilván ez laza dolog, és imádjuk, de a struktúrát tekintve mindegy, hogy Han lőtt-e először, nem biztos, hogy eredményes lesz a működésünk az ő karakterével.

A ranglista második fokán találjuk Luke Skywalker-t, aki azokat a személyeket testesíti meg, akik az agilitás útjára léptek és gyakorolják a szemléletmódot. 

Végül, de nem ulolsó sorban megismerhetjük az agilitás nagymesterét, akit nem más mint - dobpergés - Yoda mester jelképez. Ő az, aki átérzi, alkalmazza, és tanítja az agilitást.

Ebben a rendszerben gondolkodva lehet a belső fejlesztéseket elkezdeni, ami nyilván már egy sokkal bonyolultabb folyamat, ebben most nem mennénk bele, a neten elég sok háttéranyagot találhattok erről, ha fiatal vállalkozóként érdekel a szervezeti működés "érthetőbb" elemzése. A kérdés tehát adja magát: az a szervezet, amelyben dolgozol, tevékenykedsz vagy egyéb szinten működsz, milyen karakternek felel meg az említett felsorolások közül? 

Cikkünk ezen forrás alapján készült, innen származnak a képek is.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)