Hirdetés

PowerA Fusion Pro 3 teszt - Xbox- és PC-kontroller, kisebb-nagyobb extrákkal

|

Ha nem vagy teljesen elégedett az Xbox Series vagy Xbox One konzolod kontrollerével, valami profibbra vágysz, ez jó alternatíva lehet - de nem kompromisszum nélküli.

Hirdetés

Furának hathat, hogy 2023-ban, a jelenlegi generációs konzolokhoz még készülnek vezetékes kontrollerek, pedig valójában a külsős gyártópartnerek kínálatában ezekből van több, nem vezeték nélküli megoldásokból. A kábeles gamepadek előnyei közé tartozik, hogy nem kell őket tölteni, egyáltalán nincs késleltetés a gombnyomás és a parancs végrehajtása között (ami inkább a nagy precizitást igénylő verekedős játékoknál fontos, egyébként nem igazán érezhető), semmi nem zavarja a kapcsolódást, és könnyebbek is, mivel az akkumulátornak nem kell bennük helyet szorítani. Ugyanakkor kevésbé sokoldalúak, jellemzően nem csatlakoztathatók mobilokhoz, ami a mobilgaming fejlődése miatt ma már egyre inkább szempont lehet.

Ha te sem veted meg a vezetékes eszközöket, és nem félsz attól, hogy a macska elrágja a kábelt, a PowerA Fusion Pro 3 számodra is jó alternatíva lehet a gyári Xbox kontroller helyett, netán amellé másodiknak, a PC-dhez, vagy akkor, ha úgy érzed, nagyobb testreszabhatóságra van szükséged.

Hirdetés

Ó, ilyet is tud?

A Fusion Pro 3 első ránézésre, méreteit és kialakítását tekintve egészen olyan, mint az eredeti Xbox kontroller, de ha jobban megnézzük, gyorsan láthatóvá válnak a különbségek. Amellett, hogy a gombok nem színesek, sokkal látványosabb a D-Pad eltérése, ami négyirányú, szemben a Series X nyolcirányú megoldásával. Bár a menü és a megosztás gombjai szimplán középre kerültek, alul megjelent egy kapcsoló, amit balra vagy jobbra mozdítva a csatlakoztatott, vezetékes fülhallgató hangerejét állíthatjuk, középen megnyomva pedig némíthatjuk. Az eszköz az akkumulátor hiánya miatt valamivel könnyebb is, mint a vezeték nélküli társai.

A hátsó gombok közül az ütközők (LB, RB) különlegessége, hogy alig adnak hangot, csendben kattognak. A ravaszok ellenállása is kisebb, könnyebb őket benyomni, miközben az előlapi gombok jobban ellenállnak. A markolat kevésbé textúrázott, mint az alap kontrollernél, de így is kényelmes hosszútávon kézben tartani.

Amiért megéri

Ha megfordítjuk az eszközt, rögtön felfedezhetjük azokat az elemeket, amik miatt tényleg érdemes lehet beruházni rá. A ravaszok útja három szinten állítható egy-egy egyszerű kapcsolóval, amit játék közben is gyorsan átbillenthetünk; ha például a Grand Theft Auto V-ben lövöldözünk, a legrövidebb utat beállítva gyorsabban adhatunk le lövéseket egymás után, majd egy kocsiba szállva visszakapcsolhatjuk az alapállapotot, és teljes gázt adhatunk. 

A markolatra négy extra gomb került (az előző generációs változat lapátjait váltva), amiket autós játékokban a váltók vagy a kézifék működtetésére, FPS-ekben a guggolásra, ugrásra érdemes használni, de mindenki egyéni ízlése szerint programozhatja be, mely másik gomb (LB, RB, LT, RT, D-pad, analógok lenyomása, X, Y, A vagy B) beállítását vegyék át. Ez is gyorsan állítható, a programozógomb megnyomását követően a használni, majd a beállítani kívánt gombot kell csupán megnyomnunk, és kész is, nincs menüben lépkedés. Bár az extra képességekkel bíró kontrollerekben ezt szeretem a legjobban, sajnos itt úgy éreztem, a gombokat túl könnyű megnyomni már akkor is, amikor csak felemelem a kontrollert, de nem egyszer előfordult játék közben is, hogy önkéntelenül aktiváltam valamelyiket. Igyekeztem másképp tartani a kezem, de ami nem volt természetes fogás, az kényelmes sem lehetett.

A testreszabhatóság még egy téren mutatkozik meg: az analógok cserélhetők, bár sajnos csak két extrát kapunk: az egyik egy domború, a másik egy homorú hosszabbított kar. Egy-egy darab van mindkettőből, nem pedig egy pár, ami így nem az igazi. Az alap karok pont olyanok, mint a gyári kontrolleren, kialakításukban nincs eltérés, textúrázott a szélük, homorú a belsejük. Az analógok leváltásához az előlapot kell lepattintanunk, ami mágnessel van rögzítve, gyorsan lejön, de nem mozog használat közben - nem lenne rossz ötlet a PowerA-tól, ha elkezdene más színűeket, mintázatúakat árulni.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A Fusion Pro 3 dobozában helyet kapott még egy hordtárska is, a lecsatlakoztatható, fonott borítású vezeték pedig 3 méteres, kellően hosszú ahhoz, hogy a kanapén ülve is kényelmesen játszhassunk.

Az alsó extra gombok hiperérzékenységétől eltekintve (ami úgy különösen furcsa, hogy a többi gomb meg feszesebb) a Fusion Pro 3-at kényelmes használni, egész hasonló élményt ad, mint az alap Xbox kontroller, de extrái hasznosak. 33 ezer forint körüli ára nem is vészes kategóriájában, és ezért csak a vezeték nélküliségről kell lemondanunk - embere válogatja, kinek jelent ez még elfogadható kompromisszumot vagy akár előnyt, és kinél akadályozó tényező. Látszik, hogy a PowerA minden tekintetben a prémium minőségre törekszik, és ez nem csak az anyaghasználatban, de már a termék dobozán is megmutatkozik - olyan minőségi kontrollert kapunk, amilyenre a csomagolást látva számítanánk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)