Advertisement
Hirdetés

11-11: Memories Retold teszt - kedves ellenségem

|

Az √©rzelemgazdag kalandj√°t√©k k√©t ellent√©tes oldalon √°ll√≥ katona szemsz√∂g√©bŇĎl mutatja be az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļt, k√ľl√∂nleges vizu√°lis megval√≥s√≠t√°sban.

Hirdetés

√Čppen sz√°z √©ve, 1918. november 11-√©n 11 √≥ra 11 perckor l√©pett √©letbe a fegyvernyugv√°sr√≥l sz√≥l√≥ egyezm√©ny, amely v√©get vetett az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ nyugati frontj√°n zajl√≥ harccselekm√©nyeknek. Hol volt ekkor m√°r a h√°torsz√°g viszonylagos biztons√°g√°t √©lvezŇĎ t√∂megek hurr√°optimizmusa, akik az √°ls√°gos propaganda miatt biztosra vett√©k, hogy '14 kar√°csony√°ra haza is t√©rnek a k√∂nnyed kir√°ndul√°sra indul√≥ ap√°ik, f√©rjeik √©s fiaik? Naiv ill√ļzi√≥jukat szil√°nkokra z√ļzt√°k a testben √©s l√©lekben megnyomorodott sebes√ľlteket ezersz√°m hazasz√°ll√≠t√≥ vas√ļti transzportok. A h√≥napokb√≥l √©vek lettek, az offenz√≠v√°k hamar elakadtak, a frontok megmerevedtek, √©s √°ll√≥h√°bor√ļ alakult ki, amelyben a m√©rleg nyelve azon hadviselŇĎ f√©l fel√© billent, amelyik tov√°bb b√≠rta ember- √©s hadianyaggal.

A kollekt√≠v eml√©kezetbŇĎl lassan kikop√≥ glob√°lis konfliktust a centen√°rium √©vei alatt t√©v√©filmeken, tematikus sorozatokon, dokumentumfilmeken √©s k√∂nyveken t√ļl t√∂bb videoj√°t√©k is feldolgozta, de a Battlefield 1 mellett egyed√ľl a Valiant Hearts: The Great War kapott sz√°mottevŇĎ publicit√°st. Ez ut√≥bbihoz hasonl√≥an a patin√°s Aardman anim√°ci√≥s st√ļdi√≥ (Wallace & Gromit) √©s a DigixArt koprodukci√≥j√°ban k√©sz√ľlt 11-11: Memories Retold is a h√°bor√ļ emberi oldal√°t k√≠v√°nja bemutatni.

Galambos Harry és Macskás Kurt

1916 ŇĎsz√©n kapcsol√≥dunk be a kalandj√°t√©k k√©t sz√°lon fut√≥ cselekm√©ny√©be. ElŇĎbb Harryt, a toront√≥i f√©nyk√©p√©szt ismerj√ľk meg, aki munk√°ltat√≥ja l√°ny√°nak impon√°lna, √©s emiatt hajland√≥ m√©g bevonulni is. ErŇĎteljes kontrasztk√©nt a m√°sik oldalon egy, a hadiiparban dolgoz√≥, k√∂z√©pkor√ļ m√©rn√∂k√∂t tal√°lunk. Miut√°n rossz h√≠rek √©rkeznek fia szakasz√°r√≥l, Kurt egyenruh√°t √∂lt abban a rem√©nyben, hogy megtal√°lhatja ŇĎt a h√°bor√ļ forgatag√°ban.

Hol egyik√ľket, hol m√°sikukat ir√°ny√≠tjuk, a fejezetek kezdet√©n felk√≠n√°lt v√°laszt√°si lehetŇĎs√©g csup√°n azt hat√°rozza meg, milyen sorrendben √©lj√ľk √°t a p√°rhuzamosan zajl√≥ esem√©nyeket. J√≥ p√©lda erre a kanadaiak √°ltal ind√≠tott roham a Vimy gerinc bev√©tel√©re, amelynek folyam√°n szinte percenk√©nt v√°ltozik a n√©zŇĎpont. Az egyik pillanatban m√©g f√©nyk√©peket csin√°lunk Harryvel a goly√≥z√°por k√∂zep√©n, a m√°sikban m√°r Kurtk√©nt rohanunk lŇĎszer√©rt √©s v√≠z√©rt, hogy ut√°nt√∂lts√ľk, majd lehŇĪts√ľk a t√ļlhev√ľlni k√©sz√ľlŇĎ g√©ppusk√°t. Ahogy az kezdettŇĎl fogva sejthetŇĎ, kettej√ľk √ļtja √≥hatatlanul is keresztezi egym√°st, √©s mivel egyik√ľk sem az t√≠pus, amelyik elŇĎbb lŇĎ, √©s csak ut√°na k√©rdez, k√∂nnyŇĪ kital√°lni, hogy milyen fordulatot vesz a t√∂rt√©net. Fog√≥dz√≥k√©nt Roland Emmerich Kedves ellens√©gem c√≠mŇĪ sci-fij√©t aj√°nlom figyelmetekbe, vagy m√©g jobb, ha elolvass√°tok Barry B. Longyear azonos c√≠mŇĪ √≠r√°s√°t, amely a film alapj√°ul szolg√°lt.

Dac√°ra a J.M.W. Turner, Claude Monet √©s Alexander Petrov st√≠lusjegyeit √∂tv√∂zŇĎ, durva ecsetvon√°sokkal dolgoz√≥ √©s ez√°ltal kev√©s r√©szletet megmutat√≥ √°br√°zol√°sm√≥dnak, mi is k√©pesek vagyunk √°t√©lni az egym√°sra utalts√°g, illetve a kommunik√°ci√≥s akad√°lyok (no meg az ellens√©get diaboliz√°l√≥ propaganda hat√°sa) miatti bizalmatlans√°g ambivalens √©rz√©seit. Egy cicus √©s egy postagalamb felbukkan√°sa, akiket alkalmank√©nt k√∂zvetve vagy k√∂zvetlen√ľl ir√°ny√≠tunk, k√©pes oldani a fesz√ľlts√©get.

Apró jóságok

B√°r az √≠r√≥k bele-belecs√ļsznak a p√°toszba, ball√©p√©seiket megr√°z√≥ felismer√©sekkel, felkavar√≥ esem√©nyekkel √©s val√≥ban dr√°mai szitu√°ci√≥kkal ellens√ļlyozz√°k. A j√°t√©k r√∂vids√©g√©√©rt (5-6 √≥ra) pedig opcion√°lis k√°rtyaj√°t√©kkal, az otthoniaknak k√ľld√∂tt levelekkel (Harryk√©nt kiv√°lasztjuk a mell√©kelt f√©nyk√©pet, Kurt szerep√©ben viszont a kisl√°ny√°nak c√≠mzett √ľzenet tartalm√°n v√°ltoztathatunk), rengeteg fot√≥z√°ssal √©s sztetoszk√≥pos hallgat√≥z√°ssal igyekeznek k√°rp√≥tolni a fejlesztŇĎk. De a legnagyobb h√ļz√°suk, hogy a dial√≥gusok felirat√°ban elt√©rŇĎ sz√≠nnel jel√∂lik meg, mit √©rtenek meg egym√°s szavaib√≥l a m√°s nyelvet besz√©lŇĎ szereplŇĎk, √©s mit nem.

Ügyfélszolgálati változás!
11-11: Memories Retold
Neked való, ha pacifista vagy, és a narratívát fontosabbnak tartod az akciónál.
Ami tetszett
  • K√©pi vil√°ga egyediv√© var√°zsolja
  • T√∂rt√©nete klis√©, m√©gis szerethetŇĎ
  • T√∂bbf√©le befejez√©st csalhatunk elŇĎ
Ami nem tetszett
  • J√°t√©kideje r√∂vid
  • Nem ny√ļjt kih√≠v√°st
  • Neh√©z √©szrevenni a gyŇĪjthetŇĎ holmikat
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. m√ļlva automatikusan bez√°r Tov√°bb az oldalra »

√ögy tŇĪnik, AdBlockert haszn√°lsz, amivel megakad√°lyozod a rekl√°mok megjelen√≠t√©s√©t. Amennyiben szeretn√©d t√°mogatni a munk√°nkat, k√©rj√ľk add hozz√° az oldalt a kiv√©telek list√°j√°hoz, vagy t√°mogass minket k√∂zvetlen√ľl! Tov√°bbi inform√°ci√≥√©rt kattints!

Ne maradj le a legfontosabb h√≠rekrŇĎl! Enged√©lyezd, hogy √©rtes√≠t√©seket k√ľldj√ľnk, √©s cser√©be elsŇĎk√©nt tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamel√ľnk, becssz√≥!)