Hirdetés

1408 filmkritika

|

Stephen King regényének adaptációjában John Cusacknak egy elátkozott, szellemjárta szállodai szobában kell megjárnia a poklok poklát.

Hirdetés

„Üdvözöljük a Dolphine szállodában, ahol bármelyik csodálatos és komfortos szobánk az ön rendelkezésére áll! Kivéve egyet..." - ez a frappáns reklámszövege az 1408 című horrorfilmnek, amely Stephen King egyik novellája alapján készült. A film főszereplője, Mike Enslin, egy jobb sorsra érdemes regényíró azzal foglalkozik, hogy egy írásához paranormális jelenségeket kutat szállodai szobákban - anélkül, hogy különösebben hinne az egészben. Ám végül egy olyan szobával találkozik, amely sokkal többet „kínál" számára, mint amennyit valaha is tapasztalt volna...

 

 

Add össze és pont 13!
Nem, nem kell megijedni, nem a 23-as szám című filmben látható tömény számmisztikát próbálják itt is lenyomni a torkunkon, de az tény, hogy a szállodai szoba számjegyeit összeadva pont 13-at kapunk, ahogy azt a film főszereplője meg is jegyzi. Ez azonban inkább kikacsintás lehet a Jim Carrey filmre, az 1408 ugyanis inkább hagyományos kísértetes horrorfilm. A Silent Hill 4:The Room-al való összehasonlítás természetesen adja magát (bár King nyílván saját kútfőből merített, inkább az SH4 designerei vettek át elemeket a regényből), de némileg emlékeztet a film a másik King adaptációra, a Ragyogásra is. A horrorfilmek és horrorjátékok rajongói mindenesetre nem fognak ledöbbeni a sztori alapmotívumának hihetetlen eredetiségén, még akkor sem, ha King mester munkájának adaptációjáról van szó.

 

 

Kiver a frász?
Manapság nehéz igazán félelemkeltő horrorfilmet csinálni, és be kell vallanom, hogy az 1408-nál sem markoltam görcsösen a mozikarfát. A paranormális jelenségek, illetve később a kísértetek ábrázolása inkább olyan meghökkentő mesék szintű és kevés olyan jelentettel találkozunk, ahol tényleg szorongani fogunk. Maga a szoba különféle rothadási fázisokon megy keresztül á la Silent Hill, de sohasem érezzük emiatt azt a cidrizést, mint bármelyik SH játékban, vagy akár a filmben. Szóval az 1408 ezen a téren eléggé „softos".

 

 

Mr. King elégedett lehet...
Ezt leszámítva viszont a rendező jó munkát végzett King novellájával: a sztori igazán érdekes és annak ellenére aránylag fordulatos, hogy végül is egyfolytában ugyanabban a szobában „maradunk". A John Cusack által alakított karakter érdekes figura, bár annyira azért nem erős karakter, mint a Jack Nicholson által megformált Jack Torrence a Ragyogásban, vagy akár a Johnny Depp-féle bekattant író a Titkos ablakban. A sikertelen, vagy válságban lévő és a poklok poklát kiálló író örökké visszatérő motívum a King regényekben, illetve az adaptációkban és Cusack elismerést érdemel: kellően sokat tett hozzá saját színészi játékával ehhez az állandó figurához.

 

 

Vedd ki ezt a szobát!
Az 1408 érdekes és egész jó film, de hátborzongásra, vagy például a 23-as számban lévő megdöbbentő csavarokra nem szabad számítani. A sok unalmas és - szerintem - feleslegesen gusztustalan Hotel és Fűrész-féle slasher „horror" mozik mellett viszont kifejezett felüdülés egy ilyen hagyományosabb, történet-centrikusabb kísértetfilm.

 

84%

 

Kapcsolódó anyag: 1408 trailer:



Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)