Hirdetés

A Hobbit - Végre-valahára sínen van a két részes mozi, premierek 2012 és 2013 vége

|

Christopher Tolkien (is) megnyugodhat, ismét minden adott ahhoz, hogy nyelvész-professzor Édesapja írói munkásságának újabb darabjából születhessen az eredetihez méltó adaptáció.

Hirdetés

Régen nem tapasztalhattunk olyan szintű káoszt és huza-vonát egy - különösebb jóstehetség hiányában is "leendő kasszasiker film" titulussal illethető - szuperprodukció körül, mint ami az elmúlt 2-3 évben John Ronald Reuel Tolkien A Hobbit című stílusteremtő regényének a megfilmesítése körül zajlott. Tekintve, hogy a hír apropója nem a projekt dicstelen múltja, hanem az üdvözlendő végkifejlet, ezért az előzményekről inkább csak címszavakban teszek említést.

A pech-széria azzal kezdődött, hogy Guillermo del Toro a forgatókönyv-írásban való aktív részvétel után otthagyta az előkészületi munkálatokat, pedig eredetileg Ő rendezte volna A Hobbit-ot. Peter Jackson rövid vívódás után belehuppant a megüresedett direktori kisszékbe. Ezután az új-zélandi színészek érdekvédelmi szakszervezete hirdetett bojkottot a film ellen, de ezt hamar lefújták. Ezután következett a produkció mögött álló filmstúdiók (New Line Cinema, Warner Bros) vívódása, ugyanis elégedetlenek voltak Új-Zélandon a munkakörülményekkel és sokallták a fizetéseket. Ezért a film készítői a helyi munkatörvények módosítását és jelentős adókedvezményeket igényeltek a kormánytól. A film helyi leforgatása tulajdonképpen lokálpatrióta, utcai tüntetésekkel kísért nemzeti ügy Új-Zélandon, hiszen A Gyűrűk Ura filmek hatására a szigetország idegenforgalmi-turisztikai és filmipari potenciálja nagyon jelentősen megnőtt, ez pedig közvetetten az egész gazdaságra pozitív kihatással volt. Így nem meglepő, hogy nemrég már maga az új-zélandi miniszterelnök, John Key szólalt fel az ügy tisztázása érdekében és leült tárgyalni a stúdiókkal. Az elnök is szeretett volna olyan körülményeket teremteni, hogy Peter Jacksonék ne költöztessék át az egész produkciót valamelyik költségkímélőbb feltételeket biztosító kelet-európai országba. A napokban az elnök, a pénzügyi tárca, a szakszervezetek és a Warner Bros közti "mentő tárgyalások" meglepően gyorsan szerencsésen lezárultak, végre megszületett a szerződés, tehát ismét Új-Zéland festői tájai játsszák majd Középfölde "szerepét".

A Hobbit összköltségvetése 500 millió dollár, a forgatás 2011 februárjában indul, majd 2012 és 2013 decemberében kerül a mozikba. A főbb szerepekben sok ismerős arc fog visszatérni: Sir Ian McKellen (Gandalf), Cate Blanchett (Galadriel), Hugo Weaving (Elrond) és Andy Serkis (Gollam).

Pici OFF jön. Sosem felejtem el (s alacsony vérnyomásom kezelése céljából időnként felidézem magamban) Ábel "Szomszédok Julcsi" Anita kijelentését, melyet valami bulvárműsornak tett sok évvel ezelőtt A Gyűrűk Ura regény kapcsán: "Elkezdtem olvasni, de feladtam, nekem túl szerteágazó a cselekmény, nem tudtam követni..." Nos, aki hasonlóan érez (na nem mint ha bárkit is gyanúsítgatnék), és esetleg kimaradt volna az életéből a MESTERMŰ előzményének tekinthető A Hobbit olvasmányélménye (itthon a nem túl találó A Babó címmel adták ki), annak 2012 végéig bőven van még ideje bepótolni. Ezzel még Julcsi is megbirkózna... Higgyétek el, így a film is sokkal maradandóbb élményt nyújt majd. Na de van egyáltalán olyan, két számjegyből álló életkorú GSO olvasó, aki Tolkien-től még nem olvasta volna (legalább) A Hobbit-ot?!

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)