Hirdetés

A Nintendo nekiment a Valve-nek, leszedette Steamről a legismertebb emulátort

|

A piros csapat még mindig teljes szívvel gyűlöli az emulátorokat, és láthatóan nem szeretné, hogy működjenek a Steam Decken.

Hirdetés

Csodálatos játékokat készít a Nintendo, melyek időtálló klasszikusok, viszont borzalmasan rosszmájú tud lenni a cég, amikor olyan technológiákról van szó, mint az emuláció. Az tény és való, hogy az emulálás jogilag szürke zónának számít, ám léteznek olyan apróságok amelyek egyértelműen áttolják azt az illegális oldalra. Egy játék emulációjához például sokszor szükség van kódokra vagy operációs rendszerekre, melyek publikus terjesztése már nem vitatható cselekmény. Itt találta meg a fogást a Nintendo is a Dolphin kapcsán.

A Dolphin emulátor Wii és GameCube játékokat képes futtatni, de ehhez kell neki egy titkosítási kulcs, csakhogy az ilyenek terjesztése törvénybe ütközik. Mivel a program fejlesztői elérhetővé tették ezeket a kulcsokat, a Nintendónak nem volt nehéz dolga azzal, hogy levetesse a Dolphint a Steam felületéről.

Hirdetés

A Valve egyik reggel a következő üzenetet kapta a Nintendo végrehajtóitól:

"Mivel a Dolphin emulátor megsérti a Nintendo DMCA által védett szellemi tulajdonjogait és a védelmi megoldásait, ezért értesítjük Önöket kötelességükről, hogy eltávolítsák a Dolphin emulátort a Steam üzletéből.

A Dolphin felhasznál olyan titkosítási kulcsokat, melyek feljogosítják és dekódolják a ROM-okat futtatás előtt vagy alatt. A Dolphin ezáltal jogtalanul megkerüli a másolásvédelem érdekében felállított eljárásokat."

Az talán vitathatatlan, hogy a kódokról lévén szó, ez nem egy túl bonyolult eset. Az már érdekesebb, hogy a Nintendo nem ment utána a Dolphin fejlesztőinek, nem takaríttatta el az egész projektet. Egyelőre kizárólag a steames verzióval foglalkozik a konzolgyártó, ami számunkra egyértelművé teszi, hogy igazából a Steam Decken történő futtathatóságával van baja a Nintendónak.

Ez persze csak találgatás, de tekintettel arra, hogy a Steam Deck a Switch piacát célozza, egyértelműnek tűnik a képlet.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)