Hirdetés

Egyre nagyobb a hiszti a Palworld körül, a Pokémon-rajongók szétszedik a játékot, de mit tesz a Nintendo?

|

Nem kell szerzői jogi szakértőnek lenni ahhoz, hogy bárki pereskedésről beszéljen az interneten. A Palworld remek példa erre.

Hirdetés

A Palworld hatalmas pénzügyi siker a Pocket Pair számára. A srácok jó időben voltak jó helyen, közepesen jó ötlettel sikerült célba találni. Mostanra már a játék még a Dota 2-t és a Lost Arkot is lekörözte játékosszám csúcsban, az eladások pedig már a 4 milliós példányszámon is túlfutottak, de ez a szám napról napra drasztikusan nő, úgy, hogy a Palworld egyébként a Game Pass előfizetésen keresztül is elérhető. Ettől függetlenül nem felhőtlen az ég a Pocket Pair feje felett.

Rengetegen vannak, akik nem szívlelik a Palworld sikerét. Az ellentáborban ott vannak a Pokémon-rajongók és az AI-képalkotó eszközök kritikusai is, és lássuk be, egyik tábor sem teljesen alaptalanul köpködi a Steam új kedvencét. Érdekes, hogy a Nintendo egyelőre kivár, nem is akarták kommentálni a jelenlegi helyzetet, pedig számukra már külön hobbi az egyedi jelleg és képmással való visszaélés levadászása. A japán kiadó újságírói megkeresésre azt válaszolta, tisztában vannak a Palworld létezésével, de egyedi esethez most nem fűznek hozzá semmit, a The Pokémon Company nem is reagált. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebből nem lesz baj, Dan McGowan, a vállalat jogi részlegének egykori vezetője szerint kész csoda, hogy a Palworld még létezik, amikor ennyire egyértelműen nyúlja a dizájnt. 

Hirdetés

De akkor vegyük sorra a rajongók vádjait. A legkönnyebb kritika az AI-ra mutogatni, de a Palworld esetében kicsit bonyolult a helyzet. Annyi biztos, hogy a Pocketpair elnöke, Takuro Mizobe előszeretettel beszél a mesterséges intelligencia alapú technológiák előnyeiről, és a cég adott is már ki játékot, aminek központi eleme a generatív képalkotás. A Palworldnél az AI-ra elsődlegesen a pokémonokhoz hasonló szörnydizájnok miatt gyanakodnak. A palok és a Nintendo szörnyecskéi kísértetiesen hasonlítanak egymásra, de jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy a lények megalkotásához használtak volna képalkotó szoftvereket. A Steam kötelezővé tette a használt AI-eszközök lejelentését, és a Palworld esetében ilyesmiről nem nyilatkozott a Pocket Pair.

Bizonyíték hiányában ez a vita itt el is halhat, de nyilván ez változhat, ahogy a játék kritikusai napról napra mélyebbre ásnak fájlokban. A hír írásának pillanata után bármikor előkerülhet AI munkássággal kapcsolatos bizonyíték.

Persze nem kell mesterséges intelligencia a lopáshoz. A Pokémon-rajongók eleve azt gondolják, hogy a zsebszörnyek egyedi jellegét plagizálja a játék, és lássuk be, a vád nem alaptalan, elég, ha csak megnézzük a Palworld Fengelope-ját és a Pokémon Cobalionját, máris kiszúrja a szemünket a hasonlóság.

Persze nem ez az egyetlen páros, amit egymás mellé tett az internet. A leglátványosabb szemléltető eszközt (már ha szükség van ilyenre egyáltalán, és nem látjuk magunktól is a nyilvánvalót) byofrog szállította, aki megfogta a Pokémon modelleket, majd egymásra pakolta őket a Palworld lényeivel. Az arányok teljesen összepasszolnak. 

Az, hogy a Palworld szörnyeit a Pokémon ihlette, tagadhatatlan. Az igazi kérdés itt az, hogy a plágiumvád, vagy az egyedi jelleg jogtalan felhasználásának ténye megállapítható-e, és a Nintendo rácsukhatná-e az ajtót a Pocketpair csapatára. A RockPaperShotgun szakértői szerint erre csekély az esély.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A magazin a saját jogi tanácsadóját, Tim Cottont is megkérdezte az ügyben, de mellette Richard Hoeg (a Hoeg Law ügyvédje) és David Hansel (szellemi tulajdon védelmével foglalkozó ügyvéd) véleményeit is összefoglalta. A hosszas értekezés lényege, hogy ugyan a Nintendo indíthatna pert, de megnyerni azt már nem lenne egyszerű. A szörnyek eltérnek annyira, hogy bíróságon meg lehetne védeni a dolgot, de Tim Cotton szerint egyébként is van itt érdekesebb támadási felület, amiről kevesebb szó esik. A Palworld ugyanis pokémonokhoz nagyon hasonló lények kezébe ad fegyvereket.

"Igazság szerint ez lehetséges alap lenne egy perhez. A fejlesztők eltorzítják az emberek képét azzal kapcsolatban, hogy micsoda is egy pokémon, köszönhetően a hasonlóságnak. Ugyan a szörnyek nem tökéletes másolatok, de a hasonlósággal azt sugallhatják, hogy a pokémonok fegyverekkel lövöldözhetnek, és hogy ez rendben van. Ez már olyan problémás kérdés, ami megfelelő jogalapot képezhetne egy ügyhöz, a fogyasztók megtévesztését alapul véve."

Akárhogy is, a Pocketpair most komoly kritikákkal néz szembe. Akár használtak AI-t, akár nem, akár lopták a szörnyeket, akár nem, az tény, hogy nagyon sok a hasonlóság, és nem ez a fejlesztők első, Nintendo inspirálta munkája. Az amerikai szerzői és polgári jog sok tekintetben eltér a magyartól, így nehezebb bármit becsülni innen, de a folytatásról beszámolunk majd nektek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)