Hirdetés

Ezek voltak a legjobb játékkiadók 2023-ban a Metacritic szerint

|

Meglepetésre a Sony kicsúszott a top 10-ből, és a Microsoftnak is csak közvetett módon sikerült megvetnie a lábát a legjobbak között.

Hirdetés

2012 óta rendszeresen beszámol a legnagyobb kritikaösszesítő oldalak közé tartozó Metacritic arról, hogy melyik évben melyik volt a legjobb kiadó. Erre értelemszerűen csak visszamenőleges jelleggel kerülhet sor, magyarán most az iparág szereplőinek 2023-as rangsorát ismerhetjük meg játékaik kritikai teljesítményének tükrében. 2022-ben a Sony végzett az első helyen, egy évvel korábban pedig a Microsoft, ám tavaly nemhogy a dobogóra nem fértek fel, de még az első tíz közé sem tudták beverekedni magukat, ez csak a Nintendónak jött össze

A redmondiak legalább azzal vigasztalódhatnak, hogy a hozzájuk tartozó Bethesda a Redfall kudarca ellenére is jól szerepelt a Hi-Fi Rush, az újrakevert Quake II és a túlnyomórészt pozitív kritikákat kapott Starfield révén.

Hirdetés

De ha nem valamelyik konzolgyártóé lett az aranyérem, akkor vajon melyik kiadó érdemelte ki azt a Metacritic szerint? - merülhet fel ezen a ponton teljesen jogosan a kérdés. Nos a Street Fighter 6 és a Resident Evil 4 remake mögött álló Capcom a befutó, míg a dobogó második és harmadik fokán a Raw Fury (Casette Beasts), illetve a Chorus Worldwide (A Space for the Unbound) foglalt helyet. A Metacritic egyébként összesen 46 kiadót értékelt, és a következő sorrend alakult ki:

  1. Capcom
  2. Raw Fury
  3. Chorus Worldwide
  4. DANGEN Entertainment
  5. Annapurna Interactive
  6. Nintendo
  7. Aksys Games
  8. Bethesda Softworks
  9. Sega
  10. Thunderful
  11. Devolver Digital
  12. Playism
  13. Sony
  14. Gearbox
  15. Microsoft (Xbox Game Studios)
  16. Döntetlen eredménnyel: Team17 és Electronic Arts
  17. Focus Entertainment
  18. Square Enix
  19. Red Art Games
  20. Koei Tecmo
  21. NIS America
  22. Ubisoft
  23. ININ Games (United Games Ent.)
  24. Döntetlen eredménnyel: Frontier Foundry/Frontier Developments és Take-Two Interactive
  25. Bandai Namco
  26. Plug In Digital
  27. Atari
  28. Serenity Forge
  29. Outright Games
  30. Plaion
  31. THQ Nordic (+ HandyGames)
  32. Saber Interactive
  33. PQube
  34. Maximum Entertainment
  35. Humble Games
  36. 505 Games
  37. Freedom Games
  38. Untold Tales
  39. Idea Factory
  40. Marvelous/Xseed
  41. Nacon/Daedalic Entertainment
  42. PlayWay/Ultimate Games
  43. Microids
  44. Perpetual (Perp Games)

A fenti eredmény úgy jött ki, hogy először is maximálisan 150 pontot lehetett szerezni az átlagos Metascore másfélszeres szorzójával (értsd: az, 50-es átlag 75 pontot ért). 100 további pluszpontot lehetett összegyűjteni a jó, azaz legalább 75-ös értékelések aránya (ha a 80 százalékuk jó volt, akkor az 80 pontot ért) függvényében. Ugyanennyi pontot lehetett bezsákolni a rossz, tehát 49 alatti értékelésekkel, de ezúttal megfordult az arány, vagyis a kevesebb rossz kritika ért több pontot (20 százalékért 80, 80 százalékért 20). Végezetül még számításba vették azokat a 90-es vagy még jobb értékeléssel rendelkező címeket, amelyekről legalább 7 kritika született. Ezek további 5-5 ponttal járultak hozzá a végeredményhez.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)