Hirdetés

Fontos megállapodás született az AI-hangok videojátékokban való használatával kapcsolatban

|

A szinkronszínészek munkabeszüntetésének a lehetősége azonban továbbra is ott lóg a levegőben.

Hirdetés

Tavaly novemberben hivatalosan is véget ért a színészek rekordhosszúságú munkabeszüntetése, amikor is az őket tömörítő szakszervezet, a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) megállapodásra jutott a stúdiókat képviselő AMPTP-vel (Alliance of Motion Picture and Television Producers).

A sztrájkok egyik központi témája nyilvánvalóan a mesterséges intelligencia volt, ahol nagyon sokáig nem sikerült egyezségre jutniuk a feleknek. A megállapodás értelmében azonban végül sikerült elérni, hogy a színészeket tájékoztassák arról, ha a mesterséges intelligencia reprodukálja hangjukat, illetve ezen anyagok felhasználásakor kompenzációt is kell hogy kapjanak.

Hirdetés

Hasonló kezdeményezéseknek lehetünk most szemtanúi a videojátékos fronton is, ugyanis a minap a SAG-AFTRA egy olyan megállapodást írt alá egy mesterséges intelligencián alapuló narrációval foglalkozó stúdióval, amiben a technológia használatának feltételeit rögzítették a játékokra vonatkozóan.

A szakszervezet a jelenleg is zajló CES-en jelentette be a Replica Studios-szal kötött megállapodást, aminek kapcsán Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a feltételek között szerepelnek a digitális hangmásolatok létrehozásával kapcsolatos beleegyező nyilatkozatok, illetve az ilyen jellegű digitális tartalmak biztonságos tárolására vonatkozó követelmények is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ezekkel kapcsolatban elmondta:

"Ezek azok a feltételek, amikkel a gyártók is egyet tudnak érteni anélkül, hogy ez bezavarna a tartalomgyártási folyamataikba. Ez egy forradalmi előrelépés. A mesterséges intelligenciát nem lehet teljesen kizárni. Ez nem egy olyan dolog, amit megállíthatunk. Ez a taktika már korábban sem vált be a szakszervezetek számára."

A SAG-AFTRA jelen pillanatban is több ilyen jellegű tárgyalást folytat a nagy videojátékos stúdiók koalíciójával. Szeptemberben az érdekeltek már megszavazták, hogy sztrájkot hirdetnek, amennyiben nem sikerül megállapodásra jutniuk, de a tárgyalások egyelőre még folytatódnak, így remélhetőleg sikerül majd rendezni a dolgokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)