Hirdetés

Football Manager 2024 teszt - még kerekebb karrier

|

Még több lehetőség, fejlettebb mesterséges intelligencia, és élethűbb mérkőzések várják idén az egyik legnépszerűbb menedzserszimulátor veteránjait.

Hirdetés

Az idei kiadással már a SEGA és a Sports Interactive 20. közös Football Manager játékát ünnepelhetjük. A tavalyi újításokat követően ezúttal sem csupán egy frissített adatbázist kapunk, hanem még több stratégiai lehetőséggel rendelkezik virtuális menedzserünk, és még a meccseket szimuláló fizikai motor is az eddigieknél realisztikusabban jeleníti meg a pályán történő eseményeket.

A sportmenedzser-szimulátorok mindig is rétegjátéknak számítottak, hiszen a gamer közösség jelentős részének nem az jelenti a szórakozást, hogy rengeteg szöveget olvas, és a virtuális irodában megbeszéléseket szervez. Nem véletlen azonban, hogy a zsánernek elkötelezett rajongóbázisa van, és a stílus egyik, ha nem a legkiválóbb képviselője a Sports Interactive sorozata. Nyilván egy évről évre új kiadással érkező széria esetében nehéz a drasztikus megújulás - az SI csapata viszont idén is olyan lehetőségekkel és fejlesztésekkel bővítette a Football Managert, aminek köszönhetően a rajongóknak érdemes beruházni a 2024-es verzióra. PC mellett ezúttal is elérhető a Mobile verzió, a Switchen és az Apple Arcade-ben a Touch, PS5-ön és Xboxon (sőt a Game Pass katalógus részeként) pedig a Console kiadás nyújt majd több száz órányi játékélményt.

Hirdetés

Mélyvíz

Természetesen egészen más szituációkba kerülünk ötödosztályú kiscsapatban, BL-győzelemre hajtó topklubnál, vagy az újonnan licencelt japán ligákban, viszont a Football Manager 2024 alapvetése ugyanaz, mint eddig: futballklub-menedzsereként eredményessé válni úgy, hogy közben a vezetőséggel, a játékosokkal, a médiával és a rajongókkal is megfelelően ápoljuk a kapcsolatot. Idén erre még több a lehetőségünk, mint eddig, és nem utolsósorban a meccsek is látványosabbak.

A hagyományos, megszokott játékmód mellett lehet választani egy izgalmas új opciót is idén. A Real World módban a játékosok azzal a klubbal kezdik a játékot, amelyiknél a való életben a menedzseri pályafutásunk kezdetének napján voltak. Később ugyanazon a napon lépnek át az új klubjukhoz, mint a való életben. Aki tehát extra kihívásokra vágyik, annak érdemes kipróbálnia ezt a lehetőséget is.

A kirakós hiányzó darabjai

Mind a támadásban, mind a védekezésben fontos stratégiai döntés az úgynevezett Set Piece mechanika, amivel meghatározhatjuk, milyen rendszerben mozogjanak, és milyen figurákat, megoldásokat preferálunk a játékosainktól. A szögletrúgások csavarodásának ívéig és az oldaldobások hosszáig gyakorlatilag minden apróságot beállíthatunk, és hogy annyira ne kelljen elveszni a részletekben, segítségünkre válik a Set Piece Coach, aki az edzői stábunkat érősíti. Emellett megújult lehetőség a Set Piece Creator funkció, amivel testreszabható a rendszer, és teret kap a kreatív stratégiaépítés.

Persze nem elég, ha csupán a mágnestáblán tökéletes a taktika, hiszen azt megfelelően végre is kell hajtani a pályán. Megújult a játékosokkal való kapcsolattartás, így a személyre szabott célokkal még jobban motiválható a klub összes tagja. Számos új interakciós lehetőség segíti ebben munkánkat, és nem elhanyagolható a testbeszéd sem, hogy kihozzuk a maximumot a minden játékosunkból.

A csapatépítés szerves része az átigazolási időszak, amiben idén a Sports Interactive a TransferRoom szakértőivel együttműködve újította meg a mesterséges intelligencia által vezérelt ügynökök, illetve minden csapat igazolási logikáját. A New York ambiciózus ifjú titán menedzsereként még nem sikerült Szoboszlai Dominikot újra Red Bull színekbe öltöztetnem, de lehet erre több esélyem lesz, ha előbb 10 évet leszimulálok, és bízok benne, hogy a tengerentúlon szeretne kicsit levezetni. Főleg mivel az ügynökök és a csapatok is igyekeznek okosabb döntéseket hozni, miközben a pénzügy is nagyobb beleszólással bír az igazolások és licitek során. A fiatal tehetségeket egyébként egy fokkal nehezebb kedvező csomaggal átigazolni, mert az MI-csapatoknál is nagyobb szerepet kapott a potenciál, mint a jelenlegi értékek, így ehhez igazodva optimalizálják a stratégiát. 

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Reflektorfényben

A Football Manager 2024-ben nemcsak a játékosok mozgásán, hanem a focilabda fizikáján is finomítottak a fejlesztők, sőt még a pályák világítása is látványosabb, mint korábban. Külön figyelmet kaptak a labda nélküli mozdulatok, a gyors irányváltások, illetve az egyes pozíciók funkcionalitása is. Utóbbihoz kapcsolódva már elérhető az Inverted Full-Back poszt is, aminek köszönhetően még több a lehetőségünk a rotációval, mint korábban. 

Összességében a Football Manager 2024 tényleges előrelépést jelent a tavalyi elődjéhez képest mind a látvány, mind a játékmenet, a stratégiai lehetőségek, és a mesterséges intelligencia terén. Aki eddig is a sorozat rajongója volt, annak hosszabb távon egyértelműen megéri a játék. A kezdőket a teljes ár picit eltántoríthatja, viszont aki tényleg fejest szeretne ugrani a virtuális focimenedzser szerepkörbe, nem talál ennél teljesebb és részletesebb játékot.

Football Manager 2024
Továbbra is fejlődőképes a Football Manager sorozat, már a meccsek is látványosabbak, mint valaha.
Ami tetszett
  • fejlettebb fizikai motor
  • még több taktikai lehetőség
  • okosabb mesterséges intelligencia
Ami nem tetszett
  • kezdőként el lehet veszni a részletekben
  • az újítások nem érik meg az árat
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)