Hirdetés

Gainward HD 4870 Golden Sample az arany ifjú!

|

A Gainward Golden Sample szériája igen népszerű kicsiny hazánkban is. Ezek a modellek hardveresen és hűtésileg is extrákkal vannak dúsítva, de lássuk mennyire fényes ez az arany a HD4870-es esetében.

Hirdetés

Mára már egészen elült a VGA piac körüli eszméletlen zsezsgés, ami jellemző volt az elmúlt hónapokra. A figyelem egyre jobban átterelődik, a CPU-k, alaplapok és memóriák irányába, hiszen november 13-án startolt az Intel Core i7 és 2009 elején jönnek az AMD Phenom 2-es processzorok is. A grafikus vezérlők piacáról ugyanakkor elmondható, hogy sosem alszik, így mindig lehet találni valami érdekes csemegét, amit megéri jobban vesézgetni.


Ezúttal a Gainward HD 4870 Golden Sample modellje került tesztre éhes kezeink közé. A Gainward alapvetően az exkluzívabb gyártók körébe tartozik. A Golden Sample modellek, pedig még jobban fel vannak turbózva. Ilyen kiadások mind két nagy VGA gyártó részéről kikerülnek a Gainward gyárából. Alapvetően ezek a kártyák hardveresen kicsit jobban fel vannak paprikázva, mint az alap modellek. Ezen kívül a hűtés sem a gyári referencia, ami azért kellemes dolog, hogy az eddigi tendenciát figyelve, a Gainward ténylegesen átgondolt hűtéseket pakol a Golden Sample kártyákra.

 

gainward_1_k_1.jpg

 

 

Ha már a hűtéshez tévedtünk vegyük is végig ezt a témát, még a hardveres dolgok és a konkrét tesztek előtt. Szóval a hűtés, amint említettem igen korrekt. Maga a VGA két kártya helyet foglal el. Ennek eredménye, hogy a hűtőt szépen be tudták lőni a mérnökök. A mag felől 3 db hőcső szállítja a meleget lamellázatba. A borda rendszer egyébként egyszerű, semmi fölösleges csicsa, de cserébe, átgondolt mind elrendezésben mind hőleadó felületben. A szellőztetésről két ventilátor (80mm és 60mm) gondoskodik, melyek mindegyike szépen viszonylag csöndesen teszi a dolgát. A szélkeverők kábeleit követve, a 4-tűs csatlakozóig jutunk el, ami a VGA NYÁK-ján található. Ennek segítségével a hőmérséklet függvényében vezérli a kártya a ventiket.

gainward_2_k_1.jpg

Hardveres szempontból a HD 4870 Golden Sample 1 GB GDDR5 memóriával rendelkezik. Ez önmagában igen jótékony hatású az 512 MB-os verziókhoz képest. Az AMD viszonylag nagy szabadságot ad gyártóknak, hogy módosítsák a referencia NYÁK-ot. A Gainward megoldása az első újragondolt 1GB-s 4870-ek közé sorolható.  A Gainward egyébként is viszonylag jó helyzetben van ilyen téren, mivel a Palit birodalom tagja, így biztos gyártói háttér mellett foglalkozhatnak a kártyák átalakításával. Jelen esetben az egész VGA-t átdolgozták a mérnökök, és saját alkatrészekkel szerelték fel. A monitorkimenetek mellett található hátlapi kapcsoló révén például két BIOS között váltogathatunk. Normál módban a mag 750 MHz-en üzemel, míg a memóriák 950 MHz-en ketyegnek. A turbó módba váltás esetén a mag órajele felpörög 775 MHz-re, a RAM-oké pedig 1000 MHz-re emelkedik tovább.

 

gainward_3m_k_1.jpg

 

 

A Gainward analóg PWM-eket használ a szokásos digitálisak helyett. Ugyanakkor ezekből eggyel többet állítanak csatasorba, így megbízhatóbb és stabilabb feszültséget képesek előállítani, az analóg PWM-ek ellenére is. Maga a NYÁK 1 cm-rel lett rövidebb, a hátlap képe pedig igen drasztikusan megváltozott. A referencia kártyák két DVI-D csatlakozóval és a szokványos TV kimenettel vannak felszerelve, ezzel szemben a Gainward egy DVI-D, egy D-Sub, egy DisplayPort és egy HDMI kivezetéssel operál.

Jól láthatjuk, tehát, hogy a Gainward tényleg komolyan veszi a Golden Sample kártyák tervezését. Az extrákkal és a teljesítményfokozással komoly ellenfél lehet, és jó választás komoly játékok alá is. Az extra hűtés mindenképpen kiemelendő, hiszen zajban gépezni igen kellemetlen és egyébként bizonyos kutatások szerint észrevétlenül is káros hatással van aktuális idegállapotunkra, hiszen a folyamatos és monoton zaj már a stressz hatások közé sorolható. Jelen esetben ugye a fejlettebb hűtés miatt ez kevésbé áll fenn és erre már nem kell későbbiekben sem költenünk. De a fecsegés helyett nézzük meg mennyire fényes az arany a HD4870-es esetében.

Tesztkonfiguráció:

  • Intel Core i7 965 Extreme 3.2 GHz
  • Intel DX58SO alaplap
  • 3×1 GB takeMS DDR3-1333 MHz CL8
  • Seagate 160 GB SATA-II
  • Tagan 2 Force II 1100 W
  • Windows Vista Ultimate SP1 64 bit
  • Catalyst Core i7 hotfix meghajtó

4870gs_crysys_confl_k_1.jpg
 
4870gs_dmc4_k_1.jpg

4870gs_lostplanet_k_1.jpg
4870gs_ut3_fear_k_1.jpg

A tesztek során nem szégyelltük kihajtani a kártyát, és a tisztábban látás végett minél több tesztet próbáltunk lefuttatni. A fentebb említett módváltó kapcsoló Turbó állásban volt a tesztek során. Az erő demonstráció jóra sikeredett. A kártya minden tesztben szépen teljesített a maximális beállítások mellett. A játék tesztek mellett 3D Mark Vantage-et is lefuttattunk, melyben az eredmény 10128 pontos érték lett. Az 1GB RAM és a gyárilag megemelt órajelek megtették hatásukat. A Gainward az extra hűtéssel, a tovább gondolt NYÁK-al és a praktikus, többféle csatlakozóval (D-Sub, DVI-D, HDMI, DisplayPort) sokakat elcsábíthat. A módosított hűtés is egész szépen vizsgázott. A mérések során 2D-ben 52°C, míg 3D-ben 65°C volt a mag hőmérséklete a szenzor szerint. Ha a „Tetszett-e a HD 4870 Golden Sample?” kérdést szegezné valaki nekem, szinte habozás nélkül azt válaszolnám, hogy „Piszkosul!”. Ezek után ki-ki maga döntse el, mennyire szimpatikus neki a Gainward kártyája. Akik vásárláson tanakodnak, azok jól fontolják meg a dolgot, főleg azt, hogy hol veszik majd meg kiszemeltjüket. Érdemes informálódni, hiszen meglepően magas összegekkel maradhatunk gazdagabbak a jó beszerző hely kiválasztásával.

A Gainward HD 4870 Golden Sample kártyát a hivatalos magyarországi forgalmazótól, a Mercury Impex-től kaptuk tesztelésre. Ezúton is köszönjük nekik!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)