Hirdetés

GameStar évértékelő 2011: ahogy RG látta

|

Egykori bugyiárus kollégánk nem fogta vissza a karakterek számát. Elemezgeti az évet és a GSO-t, de bár ne tenné.

Hirdetés

Aki nem szereti a hosszú írásokat, az már most navigáljon tovább, mert a többiek lényegre törő évértékelője után ez egy kicsit bővebb lesz. Szóval 2011. Számomra igazán szélsőséges volt az év, mind magánéletben, mind munkában, mind pedig anyagilag. Nem részletezném túlzottan, de volt három gyorshajtásom (viszlát 90.000 forint), amivel kapcsolatban ezúton is köszönöm a rendőri éberséget a városhatár táblától 20 méterre. Két munkahelyemről is elbocsátottak úgy, hogy sehol sem a szakmai kompetenciák voltak a döntőek, május elején személyi sérüléses karambolom volt, szerencsére nem én voltam a vétkes (és a sérült sem). Nemrég a magyar mentalitásnak köszönhetően annyit fizettem az autóm javítására, amiből lehetne venni 15 műszakis Zsigát, de év elején családon belül sem alakultak éppen jól a dolgok, és amikor azt hittem volna, hogy már semmi rosszat nem tartogat 2011, akkor hirtelen kórházba kerültem, ott töltve a Karácsonyt. Ugyanakkor ami jó volt, az örökre emlékezetes jóként szerepel az életemben, mint például az, hogy áprilisban először repültem egyedül és ezt követően számos egyéb nagyszerű élményem volt a levegőben. Július 3-án megszületett Réka lányom, aki egy csodás kis apróság és a kórházi tartózkodásnak is voltak olyan előnyei, melyekre nem is számítottam volna.

Mi volt a legnagyobb 2011-es csalódásod?
Talán a Call of Juarez: The Cartel, mert az előző részeket az egyediségük és sajátos hangulatok miatt nagyon szerettem, ugyanakkor ez a modern korba ültetett drogüldözős dirr-durr nem vett le a lábamról, pedig olyan ember vagyok, aki minden esélyt megad a kedvencek utódainak. Hasonlóan tudnék nyilatkozni a Test Drive Unlimited 2-ről, főleg ami a hangokat illeti, valamint a Bus and Cable Car Simulator: San Francisco-tól is majdnem sírva fakadtam. GSO fronton az, amikor felfedeztem, hogy a GameStar-t az egyik leglelkesebb olvasónk és online tagunk töltögeti fel az Ncore-ra és a Beload-ra, majd amikor finoman felhívtam a figyelmét, hogy nem kellene, akkor nevet váltott. Kedves felhasználó (Te, akinek három szám van a neve végén), kérlek, ne tedd fel a kemény munkával létrehozott magazinunkat, mert az nem szép dolog.

Mi vol a legjobb 2011-es élményed?
A Saints Row: The Third-öt mindenképpen ide sorolnám, főleg azért, mert nem nagyon ismertem az elődeit, mert PC-n is megjelent, és mert számomra AMD-s konfigon sem akadozott. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy az AMD-s akadozást én híreztem ki egy szép napos (vagy csúnya borús, már nem emlékszem) reggelen és visszajelzésként jött, hogy rá 5 percre máris hivatkozásként szerepelt a játék Ncore-os fórumában. Nagyszerű élmény volt a GS Tábor is, ahol végig igen jól szórakoztunk és príma volt a táborozói csapat. De ide lehet sorolni azt is, ahogy Chavalier kollégával nap mint nap oltogattuk egymást a szerkesztőségben (vagyonőr-bugyiárus), vagy a GSTV-hez tartozó forgatásokat, amikor EndreMan-nal éjjel egykor még a Batman-t vettük. Hétköznapi jó élmények, amikor egy-egy írásnál valaki megjegyzi, hogy nagyon jól sikerült, és öröm volt számára olvasni.

Mi volt a legrosszabb (legkellemetlenebb) GSO-s élményed?
Ez már összetettebb kérdés, és emiatt lesz hosszabb ez az írás, mint a többieké. Konkrétan az egyik legkellemetlenebb élményem az volt, amikor valamelyik játékhoz (talán Silent Hill, nem emlékszem) kapcsolódóan találtam a neten egy egyedi kinézetű kontrollert. Örömömben gyorsan kihíreztem, és fel sem tűnt, hogy az USB 1.0 is szerepel a leírásában. Nem kellett sokat várnom, hogy kommentekben megjelenjen, hogy ez a kontroller bizony 6 évvel ezelőtt jött ki, akkor volt újdonság. Ekkor döbbentem rá, hogy sikerült hat éves hírt kinyomnom a GSO-ra. Olyan ember vagyok, aki szereti jó minőségben végezni a munkáját (mint mindenki a GS-nél) ezért eléggé rosszul esik, ha valamit elbaltázok, gondolok itt a félrefordításokra, elírásokra.
Itt kell azonban beszélni a hírezés és a kommentek, kommentezők kapcsolatáról. Az elején jelezném, hogy az elmúlt hónapokban hibáztam párszor, és minden esetben örültem a kulturált kijavításoknak, amiket meg is köszöntem.

A GSO tagok jelentős részét kedvelem, normális, szerethető emberek vagytok, de mindenütt vannak kivételek. Amikor 1996-ban megvettem az első PC-X-et, varázslatos világnak tűnt az, amiben a cikkírók mozogtak. Most, hogy 15 évvel később magam is rendesen belecsöppentem ebbe, rá kellett jönni, hogy nagyon megváltoztak a dolgok. Mi már nem vagyunk olyan érinthetetlenek, mint amilyen az akkori gárda volt, illetve sokkal több emberhez jutunk el nap mint nap, köszönhetően az online jelenlétnek. Ez magában foglalja a folyamatos kritikákat, rugdosásokat, beszólásokat, aminek sajnálatos oka, hogy többen azt hiszik, a GSO egy híroldal, holott erről szó sincs. Tény, hogy az írások jelentős részét a hírek teszik ki, de sokkal inkább szeretnénk olyan oldal lenni, ahol a gamer kultúra képviselteti magát és nem az, hogy megjelent a Bicsizpusszi 27 trélere, vagy kijött 3 újabb szkrínshát a Call of Battlefield: Modern Company 18-ból. Nem vitás, ezek hírek, ezek érdekességek, nagy mennyiségű kattintást hoznak, de a GSO akkor sem csupán híroldal. Aki arra vágyik, hogy 0-24-ben, 24/7-ben értesüljön a legfrissebb dolgokról, az nézegessen külföldi oldalakt. Természetesen igyekszünk mi is frissek lenni, de nem nyomkodjuk folyamatosan a frissítés gombot a legfelkapottabb híroldalakon, hogy azonnal írjunk mi is valami exkluzívat. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy több értelme van egy Mafia visszatekintőt írni és nosztalgiázni kicsit, mint 3 új képet közölni a Diablo 3-ról, akkor egy pillanatig sem habozunk az előbbinek neki kezdeni. Sokan azt hiszik, hogy a kommentezés által adott azonnali visszajelzés lehetősége egyenlő a feltétel nélküli beszólással. Mielőtt elkezdtem volna GSO-ra írni, nem is gondoltam volna, hogy mennyire tud bántani egyeseket az, hogy egy adott hír 1-2 napos, vagy az, hogy a szívük csücske játék legfrissebb infójáról egy sort sem írtunk. Ezt áthidalandó többször is kértük, hogy ha van valami érdekesség, újdonság, és nem látjátok kiírva, akkor szóljatok e-mailben, vagy a profilunkon. Ha volt is ilyen, az inkább a felhasználó saját web4.hu oldalára akarta felhívni a figyelmet, vagy egyszerűen nem volt hírértéke.

Többször olvassuk, hogy „bezzeg a régiek, azok igen, a maiak meg nem, a színvonal süllyed, csak a bulvár." Nos, a helyzet az, hogy Gyu például régi, mazur is az, mégis vannak, akik őket sem tisztelik, gátlástalanul beszólogatnak nekik, nem egyszer minősíthetetlen hangnemben gyalázkodva. Akkor most hogy is van a régiekkel? A bulvárral pedig nem lehet mit kezdeni, tudomásul kell venni, hogy megváltoztak a trendek, manapság már mindenben ott a bulvár. Bármily meglepő, ha bulváros hír kerül a GSO-ra, annak sokkal több kattintás a vége, mint egy hagyományos hírnek, még akkor is, ha adott esetben a Halo 3-ról írunk. Ehhez képest meg lehet nézni, hogy mégis mennyire próbáljuk magunkat távol tartani ezektől, ha pedig bekerülnek, akkor már a címben jelezzük, hogy itt bizony bulvárról van szó, aki gyűlöli, kerülje. És végül ejtsünk szót arról, hogy ki felelős a flame-ért. Nem egyszer megkaptuk (megkaptam én is) azt a vádat, hogy direkt egymásnak ugrasztjuk a közönséget. Nos, a helyzet az, hogy akik fogást akarnak találni valamin, azok fognak is. Volt olyan, hogy egy rém egyszerű, békés hírt raktam ki, mintha maga Kalkuttai Teréz Anya írta volna, de már a hatodik hozzászólásnál összevesztek az emberek. Lehet, hogy nehezen hihető, de gyűlölöm a flame-et, igyekszem is kerülni, ezért tartózkodom például a Playstation 3 hírektől, mert tudom, hogy ott biztosan megjelenik egyvalaki (no offense), és kinyilatkoztatja a platform mindenek feletti felsőbbrendűségét, ez pedig egyenes út a PC vs Xbox vs PS3 vitához. Lehetne még itt koptatni a számat, de nem akarom rabolni senki idejét. A GSO-ra írni nem csak játék és mese, nagyon sok az olyan figura, aki annak ellenére, hogy két gyufaszálat nem tett még keresztbe, feljogosítva érzi magát, hogy 10-12 éve keményen melózó, szakmai körökben elismert, gyerekeket nevelő, egzisztenciát teremtett embereknek szóljon be (itt most nem magamra gondolok, én nem vagyok újságíró). Meg lehet tenni, de majd akkor, ha nem apuci HD tévéjén játszol, és Te fizeted a netet, de akkor is úgy, hogy figyelembe veszed, hogy akinek írod, az egy másik ember, akinek a munkáját minősíted. Ha pedig tiszteletlen vagy, akkor az a minimum, hogy nem háborodsz fel, ha hasonló hangnemben kapsz választ. Ezek tehát a kellemetlen élmények, nem kell rajta megsértődni, a GSO tagság jelentős része normális emberekből áll, akiket igencsak kedvelünk és örülünk a társaságuknak. Aki azonban mégis megbántva érzi magát, az gondolkodjon el, hogy miért.

Mi volt a legjobb GSO-s élményed?
Ilyenből rengeteg volt, de mindig azok a legjobbak, amikor valamilyen írásra pozitív visszajelzések jönnek. Egy jól megírt nosztalgia cikk, egy kedvező fogadtatásban részesített poén videó alatt megjelenő elismerő hozzászólások alkalmával mindig úgy érzem, hogy van értelme annak, amit csinálok. Leírt szavakkal szórakoztatunk, saját kezűleg készített videókkal mulattatunk, reggel hétig szerkesztjük a DVD-t, szóval sok munkánk van ebben az egészben. Amikor a végeredményt pozitív kritikákkal illetik az olvasók, az minden esetben szívet melengető. Amikor egy-egy rendezvényen odajöttök közös fényképet készíteni, vagy csak úgy beszélgetni, az nagyon jó érzés. A MondoCon-on láttunk egy srácot, akinek szó szerint ronggyá volt olvasva a GS-e, holott egy héttel korábban jelent meg az a szám. Amikor a múlt héten kórházba kerültem, és többen is jobbulást kívántak, nagyon jól esett, különös tekintettel arra, amikor a karácsonyi videó alatt mindenki önzetlenül kívánt boldog ünnepeket egymásnak, függetlenül attól, hogy milyen platform a favoritja, milyen játékokat kedvel, vagy milyen híreket szeretne látni nálunk.

Melyik szerinted az év legrosszabb játéka? Egy magyar fejlesztésű játék, amit Gyu passzolt át nekem, de 30 percnél többet képtelen voltam eltölteni mellette, és csak azért nem értékeltem rosszabbra, mert hazai fejlesztés.

Melyik az év legjobb játéka? A Forza Motorsport 4, holtversenyben a Skyrim-mel.


Ha van, akkor ki/kik a kedvenc kommentelői(d) a GSO-n? A helyzet az, hogy számomra ugyanolyan fontos minden GSO kommentelő, csak egyesek fordított előjellel. De ha már lehet említeni kedvenceket, akkor a námbör ván mindenképpen Paydogs, aki értelmes, szakmai jellegű hozzászólásokkal gazdagítja az oldalt, ugyanakkor a legkomolyabb támadásokat is végtelen türelemmel és segítő szándékkal fogadja. Kedvelem még NOSTO-t a folyamatos vidámsága miatt, chiko-t, BIXI-t, aki nem teljesen százas (jó értelemben), Munyos-t, aki durván be tud szólni, de azért nem rossz figura, Hunter_GS-t, ManyMan-t, DracoShark-ot és Dr_Tre-t, Szergej55-öt. Vannak még többen is a névsorban, de már így is eleget írtam. Vannak olyanok is, akiktől a falra mászom, kiemelten két emberke, mindketten ehető dolgokról vannak elnevezve, ugyanakkor nélkülük szegényebb lenne az oldal és gondoskodnak a hozzászólások generálásáról, szóval van hasznuk. Most, karácsony után még őket is szeretem.

Mit vársz 2012-től?
Magánemberként sokkal jobbat, mind munkában, mind problémák számát illetően. GS tagként jó játékokban bővelkedő évet, Gyu mintájára 12 GS megjelenést, továbbra is nagyszerű GSO tagokat és egy frankó GS tábort.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)