Hirdetés

A gép, aki mindenkit megver

|

Kanadai kutatók matematikailag megoldották a checkers nevezetű sakk-dáma keverékként leírható játék problémáját. Ez nem hangzik túl izgalmasnak, de Jonathan Schaeffer az Albertai Egyetemről ezeket az eredményeket felhasználva tökéletesíthette 18 éve elkezdett, és a 2004-es checkers világbajnokságot már megnyert Chonook-ját, ami immáron bárkit megver.

Hirdetés

Ez a program nagyjából annyit tud, hogy ismer minden lehetséges lépést, és minden lépésre képes egy tervezett ellenlépést tenni. Ezáltal válik legyőzhetetlenné: a kombinációk száma véges (mintegy 500 milliárd) és mind ismert a program számára: akármit lép az ellenfele, arra válaszként olyat tud lépni ő, ami az adott szituációban a legjobban segíti a győzelem felé. Így a vele szemben elérhető legjobb eredmény maximum egy döntetlen.
Túl sok kételkedni valónk nincsen, azért sem, mert számos áltudományos és szenzációhajhász írással szemben az úriember előbb szakmai lapokban publikálta eredményeit és annak módszerét, továbbá a Chinook gyengébb változatával játszhatunk mi is. Igaz így is egyszerre csak 24 játékot tud lebonyolítani a rendelkezésre álló számítási kapacitás szűkössége végett: nehézségi szinttől függően így is percekig gondolkodik. Ez a gyengített változat csak akkor tud tökéletesen játszani, ha 6 vagy kevesebb bábu van a táblán – így van némi esély, akár arra is, hogy megverjük. A játékról itt és itt olvashattok bővebben, és ha valaki megpróbálja megverni annak sok szerencsét kívánok :)
A kutatók ezek után egy valamivel szélesebb körben ismert, és sokkal bonyolultabb problémákat felvető játék, a póker hasonló megismerésére és „megoldására” fordítják idejüket – szeretnének idővel egy másik programot, ami szintén akárkit megver benne.

checker_board_one_move-f_2.jpg
checker_board_one_move-f_2.jpg

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)