Hirdetés

Grand Theft Auto V - a foghúzás nem pálya

|

A jelenlegi konzolgeneráció eddigi legjobb játékának tartott GTA V sok játékosnál kiverte a biztosítékot a túlzott erőszak bemutatása miatt. Vigyázat, spoiler veszély!

Hirdetés

Ahogy arra számítani lehetett, a Grand Theft Auto V kiváló pontszámokat kapott szinte mindegyik mértékadó laptól, és még egy hét sem telt el megjelenése óta, máris a valaha készült legjobb játékok között emlegetik.

Nem is Rockstaros játékról lenne szó, ha elmaradtak volna a különböző botrányok, és a már-már tragikomédiába hajló hírek, ám ahogy feltárul a játék világa és története, úgy jelennek meg az egyre kritikusabb hangok, amelyek leginkább a nők ábrázolását, illetve a túlságosan erőszakos tartalmak alkalmazását nehezményezik. Ez utóbbival kapcsolatban kifejezetten egy jelenet kerül elő a vitákban, amely sokak szerint túllépte a jó ízlés határát.

 

A Grand Theft Auto V vitatott jelenetében egy ártatlan ember módszeres megkínzásának vagyunk aktív részesei, ahol annak függvényében vagyunk jutalmazva, hogy a kínzás során felhasználható eszközöket milyen nagy számban alkalmazzuk. A szerencsétlenül járt foglyunkat a vízbefulladás tüneteit imitálva fojtogathatjuk (ez az úgynevezett waterboarding), eltörhetjük térdkalácsait, áramot vezethetünk belé, de egy fogát is kihúzhatjuk csípőfogóval, ha bírjuk gyomorral. Amennyiben könyörületet mutatunk, és kihagyjuk valamelyik lépést, pontokat veszítünk, ami a végelszámolásnál levon a százalékban kimutatott teljesítményünkből, tehát a játék kvázi megbüntet, ha nemet mondunk a kegyetlenkedésekre.

Több szempontból is érdekes a kérdés, ugyanis most kifejezetten a gamer közösség aggályai kerültek előtérbe, nem pedig azoké, akik csak felületes ismeretekkel rendelkeznek, és előítéletekkel viseletnek nem csak a GTA sorozattal, hanem általában a videojátékokkal kapcsolatban. A fenti jelenettel sok játékos nem tud mit kezdeni, a játék negatívumaként emlegetik, és nehezményezik, hogy a tesztekben nem tettek róla említést, illetve nem marasztalták el miatta a fejlesztőket.

Kétségtelen, hogy az említett jelenet rendkívül brutális, és minden jóérzésű ember helytelennek tartja a látottakat, továbbá a „jutalmazás” is elég morbid, főleg egy olyan játékban, amely a benne tapasztalható szabadságot tartja egyik legnagyobb erényének, de az a feltételezés, hogy a Rockstar Games ennél az esetnél a kínzást valamiféle vicces játékelemnek szánta, rendkívül elkeserítő. Elkeserítő annak tükrében, hogy Sam Houser nemrég még arról beszélt, hogy a játékosok elkezdtek felnőni, és más szemmel nézni a videojátékokra. Attól tartok becslése, miszerint 10-20 éven belül a játékok elfogadottsága általános lesz, kicsit naivnak bizonyult.    

Nektek mi a véleményetek? Vagy kit érdekel, mert végre megvan Bigfoot?

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)