Hirdetés

A következő konzolgeneráció lesz az utolsó?

|

A streaming kapcsán újra felmerült a kérdés, hogy vajon meddig is számíthatunk hagyományos konzolok megjelenésére, a Sony és a Microsoft vezérei pedig nem feltétlenül vannak ugyanazon a véleményen.

Hirdetés

Nyakunkon van a következő generáció, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, természetesen ismételten felmerült a kérdés, hogy vajon a jelenlegi technológiai előrelépések és trendek tükrében van-e létjogosultsága még a hagyományos értelemben vett konzoloknak. Az Xbox és a PlayStation vezéralakjai is megosztották a gondolataikat azzal kapcsolatban, hogy van-e még értelme új konzolokat tervezni a következők után, de nem teljes az egyetértés.

Hirdetés

Ahogy a bevezetőben is felmerült, a konzolokat temető vélemények megjelenése egyáltalán nem új jelenség: a kétezres években sokan úgy gondolták, hogy a mobiljátékok őrületes fejlődése miatt nagyon hamar szükségtelenné válnak majd a konzolok, a PlayStation 4 és Xbox One megjelenése előtt pedig rengetegen úgy spekuláltak, hogy az OnLive és a Gaikai lesz az, ami beveri az utolsó szöget a tradícionális konzolok koporsójába.

Persze akkoriban sem az OnLive, sem pedig a Gaikai nem érződött elég kiforrottnak ahhoz, hogy valóban komolyan vehető trónbitorló legyen, viszont azóta mind a felhőalapú szolgáltatások, mind pedig a online infrastruktúra is sokat fejlődött, így a Google Stadia ígéretes bemutatói alapján ismét előkerültek azok a szakértői vélemények, amelyek szerint most már aztán tényleg eljött a vég.

Phil Spencer, a Microsoft Xbox divíziójának vezetője például egyáltalán nem hisz abban, hogy ennyire hamar temetni kéne konzolokat és teljesen biztos abban, hogy a Scarlett nem az utolsó Xbox konzol lesz, viszont ez az álláspont felveti a kérdést, hogy mit fog tudni majd a Scarlett utódja, ami miatt érdemes lesz majd megvenni? Ezzel kapcsolatban Spencer már nem tudott annyira biztosat mondani, de a cégnek megvan a maga filozófiájára arra, hogy ezt hogyan döntse el:

"Számunkra az a lényeg, hogy bármi is jön a Scarlett után, az egy jelentőségteljes módon változtassa meg az élményt. Úgy gondoltuk, hogy a 4K egy ilyen pont volt a fejlődésben és ha szerinted nincs így, akkor válaszd az S-t vagy vegyél egy PlayStationt, teljesen mindegy. De ha úgy gondoltad, hogy a 4K felbontás és a 6 teraflopos számítási kapacitás fontos, akkor biztosnak kell lennünk, hogy a gépünk képes erre."

Ez nyilván nem jelenti azt, hogy a cég nem akar haladni a korral, már csak azért sem, mert az xCloud még idén útjára fog indulni, viszont Spencer továbbra sem látja úgy, hogy ezek a fajta technológiák pár éven belül felváltsák a konzolokat:

"Tévedhetek, persze. Folytatjuk a munkát az xCloudon és meglátjuk, mit hoz majd a jövő. Könnyebb elmagyarázni, ha egy analógiát használok: a Spotify-ra és a Netflixre is elő vagyok fizetve, de ez nem eredményezte azt, hogy kevesebb eszköz lenne a környezetemben, sőt, inkább csak több lett. Egy konzol ára nem való mindenkinek, de nem ezer dollárról van szó."

Spencer szerint határozottan van jövője a lokális hardvernek, viszont Jim Ryan, a PlayStation vezetője szerint egyáltan nem ennyire tiszta a jövőkép pontosan azért, mert ezek a jóslatok már annyiszor kudarcot vallottak, hogy nem lehet rájuk támaszkodni: 

"Nem tudom. Egy ideje már benne vagyok a szakmában, ott ültem 2012-ben és hallgattam, ahogy rengeteg okos ember próbál meggyőzni arról, hogy a PlayStation 4 kolosszális méretű kudarc lesz. A logikát persze nehéz volt kikezdeni, de mi akkor hittünk ebben a termékben és hiszünk a következőben is. Ki tudja, hogy változnak a dolgok? Talán jön egy hibrid konzol, ami streamelni is tud majd? Nem tudom, és ha tudnám, valószínűleg nem árulnám el."

A bizonytalanság ellenére belátható, hogy Spencer és Ryan szerint is igaz, hogy ha más nem is, de egy köztes állomás még mindenképpen vár ránk az otthoni hardver és a streamelés között, talán hasonlóan ahhoz, ahogy a Nintendo Switch is félúton van a hordozható és otthoni konzolok között.

Nektek mi a véleményetek erről? Mennyire tartjátok reálisnak a streamelés hatalomátvételét és mennyire örülnétek neki, ha ez idővel valóban ez lenne az uralkodó üzleti modell?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)