Hirdetés

Mindenki veszít, csak a Google nyer?

|

Belgiumi székhelyű újságok csoportja beperelte a Google-t annak hírkereső szolgáltatása (Google News) miatt, azt állítva, hogy engedély nélkül használja fel az újságok tartalmát. A Brüsszeli Bíróság első fokon az újságok érdekképviseletének adott igazat, de úgy tűnik, valójában mégis a Google áll fel győztesen.

Hirdetés

A bíróság határozata szerint a Google bűnös az ellene felhozott vádakban, vagyis megsértette az újságok szerzői jogvédelem alatt álló érdekeit: a közel húsz újságot tömörítő egyesülés internetes lapjaira a jövőben nem mutatnak a Google News-ból linkek. Ezen felül 25 ezer eurós pénzbírságot fizet a Google minden olyan napra visszamenőleg, amikor ilyenformán megsértette az újságok szerzői jogait, ami így összesen 3,5 millió eurós büntetést jelent a Google számára. Az érdekképviselet egyébként korábban egymillió eurós napi díjat követelt volna.

A történet nagyjából egy éve kezdődött, amikor a Copiepresse név alá tömörült újságok elkezdték rossz szemmel nézni, hogy a Google News oldalain megjelentek a hírforrásokra mutató linkek. A benyújtott kereset szerint ezzel megsértették a híroldalak üzleti modelljét: nevezetesen, hogy a hírek teljes egészében csak rövid ideig olvashatók az "ingyenes felhasználók" számára, s ennek ellenére a Google News azokat a későbbiekben is megjelenítette. A fő ok azonban nem ez volt.

Az újságok inkább azzal nem tudtak kibékülni, hogy a Google állításuk szerint semmilyen formában nem reprodukálhatta volna az általuk gyártott tartalmakat. Hivatalos indoklásuk szerint attól féltek, hogy így olvasókat veszítenek a Google News miatt. A Copiepresse inkább azt szerette volna, ha a látogatók közvetlenül a híroldalakra kattintanak, és ott elkezdenek bóklászni a rengeteg, rendszerezetlen hír között.

A Google persze megvédte magát, mondván, szerintük amit tettek, teljesen legális, hiszen csak a hírek címe és legfeljebb egy-két bevezető sor olvasható a Google news oldalain. Ha a látogató végig szeretné azt olvasni, át kell kattintania a forrásoldalra.

Az új megállapodás értelmében a Google kötelezi magát arra, hogy amennyiben hasonló észrevétellel élne egy híroldal, amelyről linkek mutatnak a Google oldalara, akkor a kifogásolt tartalmakat 24 órán belül eltávolítják a keresőből. Ha ez nem történik meg, ezer eurós napi pénzbüntetés fizetését vállalta a cégóriás.

Érdekes egyébként, hogy alapesetben minden oldal igyekszik úgy optimalizálni magát, hogy minél inkább rátaláljon a Google keresője, hiszen így gyakorlatilag ingyen szerezhet még több látogatót. Külön cégek specializálódtak arra, hogy weboldalakat optimalizáljanak erre. A Copiepresse viszont nemcsak a Google-t, hanem a Yahoo-t és az MSN oldalait is beperelte hasonló indokkal. Valószínűleg az ügy vége az lesz, hogy a Copiepress érdekeltségébe tartozó oldalak a jövőben sehol máshol nem jelennek meg, vagyis látogatottságuk drasztikus zuhanásba kezd majd.

Mindez azonban az egész európai internetes társadalomra hatással lehet, amennyiben precedens értékű döntés születik. Elképzelhető, hogy az Európai Tanács módosítja a szerzői jogvédelemről szóló irányelveit, értesült amerikai testvérlapunk. Előfordulhat ugyanis, hogy végül a kereső motoroknak olyan tartalmak átlinkeléséért is fizetni kell majd, amelyek önmagukban teljesen ingyenesen elérhetőek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)