Hirdetés

Minecraft-szerveren terjednek ukrán hadititkok, melyek a háború kimenetelét is eldönthetik

|

Egy Discord-szerverre töltöttek fel vagy száz dokumetumot és képet, amelyek szigorúan titkos információkat tartalmaznak.

Hirdetés

Azt hinné az ember, hogy a titkos háborús dokumentumok éjszaka, sikátorokban, ballonkabátos férfiak jelenlétében cserélnek gazdát. Na jó, ezt talán mégsem hinné az ember az internet idejében, de azt sem, hogy

valójában nem hivatalos Minecraft-szervereken szivárogtatnák a szigorúan titkos információkat, úgy, hogy azok végül a 4chan trolljainak kezében kössenek ki.

Pedig pontosan ez történt a napokban. A szóban forgó dokumentumok Amerika és a NATO terveit tartalmazták az ukrán haderő megsegítésére, és a jelenlegi front legdurvább pontjának számító Bahmut térképe is szerepelt köztük, tehát alapvető fontosságú információkról van szó. A dokumentumok útját nehéz ugyan követni, de a Bellingcat holland oknyomozó csoport szerint a szivárgás legkorábbi beazonosítható pontja az említett Minecraft-témájú Discord-szerver, szélesebb körben pedig a 4chan oldalán terjedt el, ahol - micsoda meglepetés! - arra használták őket, hogy érvként bedobják egy toxikus és parttalan vitában.

Hirdetés

A két fél veszteségeinek becslését is tartalmazták; ez az, amit egyik ország sem szeret hangoztatni. Az információk később az orosz Telegram közösségi oldalon is felbukkantak, igaz, itt Bahmut térképe már nem terjedt tovább. Cserébe kétfajta becslést is elkezdtek osztani, az egyik - egyértelműen módosított- képen az orosz veszteségeket sokkal alacsonyabbra saccolják, mint a másikon.

A kutatók szerint a Minecraft-szerveren terjedő csomag még több város térképét tartalmazta és vagy 100 titkos dokumentum volt olvasható benne. A Discord-szervert azóta törölték, de onnan különböző, leinformálhatatlan összeállítások szivárogtak tovább. Az eredeti fájlokat egy Lucca nevű Discord-felhasználó túrta elő, és elborzadt, amikor megnyitotta őket.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ez konkrétan hatással lehet a háború kimenetelére (nem úgy, mint a szintén aggályos, de ehhez képest ártalmatlan adatgyűjtés-gyanú az Atomic Heart körül). A dokumetumok közt ugyanis olvasható egy ukrán hadművelet terve, és az, hogy milyen arányban fogyasztják az oroszokkal harcoló katonák a HIMARS rakétákat. A szivárgást jelenleg a Pentagon vizsgálja.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)