Hirdetés

Most akkor bukás az Alan Wake 2 vagy sem?

|

A jelek szerint nem haraptak rá tömegek 2023 egyik legjobb játékára.

Hirdetés

A Death Rallytól a korai Max Payne-eken, az Alan Wake-en és a Quantum Breaken át a Controlig mindegyik Remedy-játéknak megvolt a maga lelkes rajongótábora, de eladások tekintetében egyik sem remekelt túlzottan. És e pillanatban úgy fest, hogy a The Game Awards 2023-ról több rangos díjjal távozó Alan Wake 2-nek sem sikerül megszakítania ezt a sorozatot.

Többeknek feltűnhetett, hogy a 13 év után elkészült folytatás hiányzott a Circana nemrég közzétett novemberi játékeladási toplistájáról, amelyik az amerikai piacot fedi le. Bár ebből látszólag az következik, hogy az Alan Wake és Saga Anderson története senkit sem érdekelt, ennél azért komplikáltabb a helyzet.

Hirdetés

Az első és legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk, az nem más, mint hogy a Circana listája olyan adatok alapján állt össze, amelyek nem teljes körűek, mivel az iparág több fontos szereplője sem szívesen adja ki ezeket a kezéből. A Nintendo például kizárólag a dobozos értékesítésekről szolgáltat információt, a digitálisról egyáltalán nem, az utóbbit tekintve pedig a Take-Two sem töri össze magát. Mat Piscatella, a Circana elemzője a Twitteren/X-en közölte, hogy jelentéseikben egyelőre nem szerepel az Epic Games Store (arra nem tért ki, hogy az EGS tartja-e vissza az adatokat, vagy más ennek az oka), így csupán olyan, saját maguk által végzett mérésekre tudnak támaszkodni, mint a havi felhasználói létszám PlayStationön és Xboxon.

Hogy az eredmények mennyire megbízhatóak, nem tudjuk, de ezek alapján novemberben az Alan Wake 2 a 147. volt a legtöbbet játszott címek listáján Xbox Series X|S-en és a 113. PlayStation 5-ön. Piscatella úgy véli, hogy a dobozos változat hiánya éppúgy árthatott az eladásoknak, mint hogy nem reklámozták eleget.

Egy fokkal kedvezőbb képet fest az Alan Wake 2 teljesítményéréről Piers Harding-Rolls, az Ampere Analysis elemzője, mivel az ő becsléseik szerint eddig körülbelül 850 ezer példányban kelt el a Remedy túlélőhorrorja a Microsoft és a Sony konzoljain. Igaz, ez is kevésnek tűnik egy ilyen kaliberű játéktól. Harding-Rolls arra számít, egy árcsökkentés megdobja majd az eladásokat, ahogy az is bevételi forrást jelenthet majd a Remedy és a cechet részben álló Epic Games számára, ha bekerül olyan előfizetéses szolgáltatásokba, mint a Game Pass és a PlayStation Plus.

Nagy kérdés, hogy a PC-s változat eladásaira miként hatott a minden bizonnyal végleges EGS-exkluzivitás, de intő jel lehet, hogy az Epic Games nem kürtölte tele a világot bombasztikus számokkal. Így arra a kérdésre, hogy siker vagy bukás az Alan Wake 2, várhatóan majd csak a Remedy pénzügyi jelentéséből kapunk választ.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)