Hirdetés

Peter Molyneux francia lovag

|

A rendkívül eredeti számítógépes játékairól híres Peter Molyneux-t Franciaországban kitüntették az Ordre des Arts et des Lettres lovagrenddel. Furcsának tűnhet a hír, ám Molyneux már a sokadik azon nemzetkőzi fejlesztők között, akik ezt a díjat a franciáktól megkapták.

Hirdetés



Bár lovagrendről van szó, a francia kormány és azon belül a kulturális minisztérium ezt még nem a középkorban, hanem 1957-ben alapította és 1963-ban Charles de Gaulle megerősítette azzal, hogy egyenrangúvá tette az Ordre National du Merite-el, amelyet csak franciák kaphatnak meg.
A francia kormány előírása szerint csak azokat díjazzák ezzel az igen előkelő titulussal, akik legalább 30 évesek, tiszteletben tartják a francia törvényeket, és „jelentősen hozzájárultak a francia kulturális örökség gazdagításához.”
A lovagrendnek három fokozata van:
1. Commandeur (Parancsnok): nyakon lehet viselni, évente húszan kapják meg.
2. Officier (Tiszt): Jobb mellkasra tűzik ki, évente hatvanan kapják meg.
3. Chevalier (Lovag): Jobb mellkasra tűzik ki, évente kétszázan kapják meg.



Jude Law is nemrég kapta meg
A lovagrend érdekessége, hogy egyrészt nem csak franciákat, hanem külföldieket is kitüntetik vele, másrészt a franciák modern gondolkodását jellemzi, hogy nemcsak írók, vagy „hagyományos” művészetekkel foglalkozó egyének, hanem filmszínészek, énekesek, rocksztárok, vagy akár játékfejlesztők is beletartoznak a körbe.
Többek között olyan sztárok váltak francia lovaggá, mint például David Bowie, Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio, Jude Law, Bruce Willis, Celine Dion (énekesnő), Penelope Cruz, de van egy magyar kitüntetettünk is: nem más, mint Esterházy Péter.



A Super Mario japán készítője is francia lovag
Franciaországban a számítógépes játék elismert és nagy tiszteletben tartott kulturális jelenség. A franciák kormányszinten is támogatják a játékfejlesztőket: egy nem is olyan régen bevezetett adótörvény szerint jóval kevesebbet kell adózniuk, mint más helyi vállalkozóknak. A francia játékdesignerek közül Frederic Raynal, az Alone in the Dark deisgnere és Michel Ancel, a Rayman és a Beyond Good and Evil kreátora kapta meg a lovagrendrendet, de a külföldieket is elismerik: Molyneux előtt Shigeru Miyamoto, a Super Mario, a Donkey Kong, a Legend of Zelda és a Pikmin atyja kapott érdemrendet.



Molyneux a nemzetközi lovag
Peter Molyneux-nek azonban nem ez az első érdemrendje. 2004-ben Angliában tüntették ki az Order of the British Empire lovagjának, a játékiparban való tevékenységéért. Kíváncsian várom, vajon Japánban mikor lesz belőle valamilyen tiszteletbeli szamuráj warlord. ;)
Molyneux tehát igazi nemzetközi lovag, viszont szerintetek ki, vagy kik azok az ismertebb designerek, akik korszakalkotó játékaik miatt lovagrendet érdemelnének?
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)