Hirdetés

A 10 legjobb PlayStation játék

|

Éppen 20 éves a PlayStation, úgyhogy itt a kiváló alkalom arra, hogy visszaemlékezzünk rá, hogy milyen címek is tették naggyá ezt a platformot.

Hirdetés

Az elmúlt pár nap minden tekintetben a PlayStationről szólt, nem csak nálunk, hanem úgy általában a játékvilágban, ez pedig nem a véletlen műve. A hatalmas múltra visszatekintő videojátékos platform ugyanis a napokban ünnepli a 20. évfordulóját  annak, hogy először megörvendeztetett minket egy PlayStation konzollal. A PS1 történelmi jelentősége tagadhatatlan és nemcsak technikai szempontból, hanem azért is, mert a repertoárjában olyan legendás címek szerepelnek, amelyek a mai napig nagyon erős húzóneveknek számítanak a játékok világában. Míg a Sony a PlayStation Experience konferencián eleveníti fel a legnagyobb pillanatokat, addig mi itt szeretnénk megemlékezni azokról a játékokról, amelyek a mai napig meghatározzák a PlayStationt.

Metal Gear Solid

Te tudtad, hogy Meryl rádiófrekvenciáját a doboz hátuljáról kell leolvasni? Vagy hogy Psycho Mantis olvasni tud a gondolataidban, kivéve akkor, ha átkötöd a másik bemenetbe a kontrollert? Ilyen és ehhez hasonló ötletek tették híressé a Metal Gear Solidot és Hideo Kojimát, de mit sem ért volna ez az egész, ha nincs mögötte az akkoriban forradalminak számító filmszerű stílus, az izgalmas kémtörténet és a patent lopakodós játékmenet. A Metal Gear Solid a mai napig az egyik legnépszerűbb franchise a játékvilágban.

Resident Evil

A japán horrorfilmeknek igazi kultusza van a világ minden táján, ez a jellegzetes módon furcsa és kicsit abszurd hangulatvilág pedig a horrorjátékaikat is teljesen átjárja. Habár nem a legelső horror videojáték, a Resident Evil a lefixált, kiszámíthatatlan kamerabeállításokkal és a csak elszórva megtalálható erőforrásokkal olyan feszült légkört teremtett, amivel teljesen felfrissítette a műfajt, arról nem is beszélve, hogy az ilyen B-filmes beszólások, mint a “Jill szendvics” azóta szállóigévé váltak.

Silent Hill

Míg a Resident Evil a történet helyett a túlélésre helyezte a hangsúlyt, addig a Silent Hill kicsit az ellenkező irányból közelítve alkotott maradandót a horror műfajban. A Silent Hill nagyban megtörte az akkori konvenciókat azzal, hogy a fantasztikus környezetbe és az okkult történet középpontjába egy olyan hétköznapi főhöst tett, akivel a játékosok sokkal könnyebben tudtak azonosulni, ráadásul Harry Mason átlagossága a lánya megtalálásért vívott küzdelmét is sokkal hitelesebbé és drámaibbá tette.

Wipeout XL

Amikor legtöbb játék valamilyen technikai vívmánnyal vagy ikonikus karakterekkel igyekezett hosszútávon emlékezetessé válni, akkor a Wipeout sorozat valami olyasmire hagyatkozott, amire minden ember fogékony, ez pedig nem más, mint a stílus. A jól megválogatott elektronikus zenék és a remek, futurisztikus dizájn azonnal felkeltette a játékosok figyelmét és egyúttal divatba is hozta a sci-fi versenyjátékok műfaját.

Gran Turismo 2

A modern játékosok számára is jól ismert Gran Turismo sorozat már a legelső részével nagyot alkotott, de a második rész volt az, amivel igazán sikerült kihozni a maximumot a legelső PlayStationből. Manapság azért már elmondhatjuk, hogy más gépeken is vannak igen komoly riválisai a Gran Turismo sorozatnak, akkoriban kevés platform tudhatott magáénak ennyire profin megalkotott szimulátor játékokat.

Tekken 3

A Tekken 3-mal elérkeztünk az egyik olyan játékhoz, amivel még az is játszott, aki nem akart, ugyanis a 90-es évek tájékán szinte minden házibuliban előkerült, ahol véletlenül akadt egy PlayStation. A játék jól megközelíthető volt kezdők számára, de mindezt úgy sikerült megoldani, hogy a tapasztaltabb játékosok megfelelő mélységet találjanak a harcrendszerben. Vegyük ehhez hozzá még a változatos és jópofa karaktereket, és máris kaptunk egy olyan játékot, amiben mindenki talál magának valamit.

Crash Bandicoot

Manapság a Naughty Dogról leginkább a kiváló Uncharted sorozat és a The Last Of Us jut eszünkbe, azért volt idő amikor ők is az akkoriban szinte kötelezőnek mondható állatos platformerek műfajában igyekeztek helyt állni, ami a tőlük megszokható módon kitűnően sikerült. Az előző évtizedben sajnos a jogok kikerültek a srácok kezéből, de az vitathatatlan, hogy Crash örökre a Playstation kabalája marad.

Legacy of Kain: Soul Reaver

Manapság már sajnos nem nagyon találkozunk Raziellel, azért érdemes tudni, hogy egykor ő is a Playstation egyik közismert reklámarca volt. A mestere által kitagadott, az ősi istenek által pedig sakkbábuként manipulált vámpír története izgalmas és csavaros volt, a részletesen kidolgozott világ pedig az egyik leglátványosabb PS1 címmé tette a Soul Reavert.

Syphon Filter

Nagyon kevés olyan játék volt a Playstationön, ami a közelébe tudott kerülni a Metal Gear Solid által nyújtott izgalmas lopakodós élménynek, de a Syphon Filter csapata sikeresen megalkotta a nyugati megfelelőjét a Konami sztárjátékának, méghozzá olyannyira, hogy azóta a sorozat már öt további folytatást is megért különböző PlayStation masinákon. Talán egyszer Gabe Logant is újra munkába állítja a Sony?

Oddworld: Abe's Oddysee

Valószínűleg a platform egyik legnehezebb és legcsavarosabb játéka volt az Abe’s Oddysee, de a világ és a hangulat annyira el van találva, hogy lehetetlen nem izgatottan végigülni, ahogy Abe, vagy másnéven a Világ Legalkalmatlanabb Főhőse minden cselt bevetve próbálja megmenteni népét a gonosz fogyasztói társadalomtól.

+1: Final Fantasy VII

Kezdünk egy kicsit kicsúszni a listáról, de mit lehet tenni, ha egyszerűen ennyi emlékezetes játék van? A Final Fantasy VII ugyanakkor tipikusan az a játék, amit talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen megannyi alkalommal talált új otthont modernebb konzolokon (nemsokára a PlayStation 4-en is), szereplői azonnal felismerhetőek, játékmenetéből pedig azóta is merítenek a sorozat folytatásai. Alapmű.

HP különdíjas jelöltje: Time Crisis (fénypisztollyal)

HP köztudottan hatalmas rajongója a fénypisztolyos szórakozásnak, és talán többen is vele éreznek, elvégre akik szorgalmasan járnak GameNightra, azok egyszer-kétszer ott is beugorhattak egy menetre a House of the Deadben. Ennél fogva mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzünk egy ilyen játékról is, hiszen a Time Crisis a platform egyik legjobban sikerült játéktermi hangulatú megjelenése volt.

daev különdíjas jelöltje: The Neverhood

Ehhez a játékhoz nem kell fénypiszoly (persze próbálkozni lehet, sok sikert!), viszont csavaros észjárás már annál inkább. Minden idők talán egyik legjobb point’n’click kalandjátéka lett a The Neverhood, a csodálatos gyurmás grafika időtlen, a humor pedig van annyira jó, hogy simán megállja a helyét olyan legendák mellett, mint a Monkey Island. Listán a helye, talán nem csak daev szerint...

Ti hogyan állítanátok össze egy hasonló listát? Van valami, amit kihagytunk és szerintetek elengedhetetlen?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)