Hirdetés

Tiszteletem! 2009 05 31

|

Ma van gyereknap, Pünkösd vasárnapja és még rengeteg minden más is... olvassatok, okosodjatok!

Hirdetés

A mai nap hihetetlen érdekességeket tartogat, főleg ha azt nézzük, május 31 minek a napja. Először is, mivel május utolsó vasárnapjáról van szó, így ez Nemzetközi Gyermeknap. Emellett egyik legfontosabb vallási ünnepünk, a Pünkösd vasárnapja is. S most fogódzkodjatok meg - május 31 a nemdohányzók világnapja 1987-óta, kérünk mindenkit, aki minket olvas és dohányos, hogy ezt a napot egy nap nemdohányzással ünnepelje. Cserébe fel tudok ajánlani egy argentin ünnepet, ott ugyanis a Sör nemzeti napja van ma! Ennek örömére akinek lehet és szereti, gurítson le egy pofa hideg söröcskét a torkán! Mindemellett az ünnepségözön mellett természetesen boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli, névnapjaink: Angéla, Aldó, Angyal, Angyalka, Mária, Marietta, Matild, Matilda, Metella, Nilla, Perdita, Petres, Petronella, Petrónia, Petróniusz, Szonóra, Tilda, Tilia, Villő, Zengő, Zimra. A Nap hajnali öt előtt nyolc perccel kel és este fél kilenc után 2 perccel nyugszik.

No lássuk, mi minden érdekesség történt a mai napon a múltban:

IE 1279 - II Ramszesz (A hatalmas), a XIX. dinasztia tagja, Óegyiptom fáraója lett.
1162 - 32 éves korában meghalt II. Géza magyar király, akinek kezdeményezésére telepedett meg a ciszterci és a johannita rend Magyarországon. Székesfehérváron temették el.
1344 - Először említettek Magyarországon vashámort, amely a Gömör megyei Csetneken működött.
1433 - Luxemburgi Zsigmondot német-római császárrá koronázták Rómában.
1438 - Aachenben német-római császárrá koronázták Albert magyar királyt, V. Albert néven osztrák herceget.
1594 - Velencében meghalt Tintoretto (eredeti nevén: Jacopo Robusti) itáliai festő, aki a manierizmus egyik kiemelkedő alakja volt.
1809 - Meghalt Joseph Haydn osztrák zeneszerző, aki kialakította szimfóniáival és vonósnégyeseivel a bécsi klasszika jellegzetes stílusjegyeit.
1891 - Megkezdődött a transzszibériai vasút építése, az igen mostoha körülmények között zajló munkálatok csak 1916 októberében fejeződtek be
1905 - Próbaútra indult a Csonka János tervei alapján készült első magyar gépkocsi, egy postaautó.
1911 - A Titanicot vízrebocsájtották.
1916 - Elkezdődött a jütlandi csata (Skagerraki ütközet), az I. világháború legnagyobb tengeri csatája a dán Jylland-félsziget közelében, a brit és német flották között, eredmény nélkül.
1927 - Lekerült a futószalagról az utolsó Ford T Model (15,007,003-ikként)
1961 - Létrejött a Dél-Afrikai Köztársaság
1978 - Meghalt Bozsik József futballista, a Kispesti Honvéd és az Aranycsapat egyik kulcsembere, százszoros válogatott.
1987 - Elhunyt Markos József (Alfonzó) színész, humorista
1989 - Az Atletico Nacional de Medellin megnyerte a Libertadores kupát - első kolumbiai csapatként a kupa történelmében.

Születések

1926 - John George Kemény, a számítógépes BASIC programnyelv egyik szülőatyja
1930 - Clint Eastwood amerikai színész, Oscar-díjas rendező, producer
1943 - Joe Namath, legendás, magyar származású amerikai-futball játékos
1948 - John Henry Bonham, a Led Zeppelin dobosa
1949 - Tom Berenger amerikai színész.
1952 - Karl Bartos német zenész (Kraftwerk, Electronic)
1955 - Tommy Emmanuel ausztrál gitárvirtuóz
1961 - Lea Thompson amerikai színésznő
1965 - Brooke Shields amerikai filmszínésznő
1974 - Erdei Zsolt magyar ökölvívó
1976 - Colin Farrell ír színész

Mai zenei klipjeinket egy kis komolyzenével kezdjük Joseph Haydn halálának 200. évfordulóján. Egyik legismertebb szimfóniája, a 94. második tételét hallhatjátok majd:

Aki a szimfónia egyéb tételeire is kiváncsi, a YOuTube-on a "Surprise" Symphony No.94 keresőszavakkal minden részt megtalál.

John Bonham - A DOBOS! aki az ősidőkben látta a The Song Remains the Same című filmet, az tudja, most minek kell következnie (ugyanúgy igazi Led Zeppelin rajongó kitalálhatta, melyik dalnak KELL jönnie) Következzék tehát a 70-es évek legesleglegendásabb dobszólója a legendás dobostól - Moby Dick! ( A videónak csak az első részét embeddelem be a másik kettő link - figyelem, szinte végig dobszóló!!!)

Második rész:

Harmadik rész:

Ohh, ez rocktörténelem volt a javából! ami viszont az elektronikus zenét illeti, talán sosem született volna meg, ha nem lett volna a Kraftwerk. Karl Bartos kapcsán emlékezzünk meg tehát a legendás német zenekarról is. Egyik kedvenc Kraftwerk dalom a Radioactivity:

Másik nagy kedvencem a We are the robots - következzen ez most németül (Die Roboter)

Mai elképesztő stíluskavalkádunk legvégén a döbbenetesen zseniális Tommy Emmanuel egyenesen Ausztráliából, a Guitar Boogie-val:

Legyen annyira csodálatos a vasárnapotok, amennyire Tommy Emmanuel gitározni tud :)

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)