Hirdetés

A legbizarrabb videojátékos reklámok, amikre örökké emlékezni fogunk

|

Ütős poénok, celebek, és a versenytársaknak szánt fricska is jutott a legjobb gaming témájú reklámokba.

Hirdetés

A gamereknek szóló marketing némileg más műfaj, mint eladni egy autót, vagy egy parfümöt, sokszor egy látványos plakátkampánynál sokkal többet ér egy tízperces videó, vagy egy jól felhype-olt livestream. Ezzel együtt a hagyományos reklámeszközöktől sem riadnak vissza a videojátékok kiadói, ha a hagyományos közönségüknél kicsit szélesebb célcsoportra szeretnének lőni.

Hirdetés

Ez nem mindig sül el hibátlanul, de vannak olyan alkalmak, amikor szerencsésen állnak együtt a csillagok és egy szívmelengető vagy piszkosul vicces reklámfilm lesz a végeredmény, vagy csak egyszerűen egy évtizedek után is emlékezetes trailer születik a vágószobában. Most összegyűjtöttünk nektek tízet, amiket érdemes akkor is megnézni, amikor a termék, amit reklámozott, már rég nem kapható az üzletekben.

Standoff (Xbox 360)

2005-ben az Xbox 360 megjelenésekor teljes fordulatszámon pörgött a Microsoft marketinggépezete, hogy az ünnepi szezonban megjelenő konzolból minél többet adjanak el, ennek érdekében pedig azt igyekeztek bemutatni, hogyan kelti életre a gépük a gyermeki fantáziákat. A Standoff című reklámban az üres kezükkel fegyvert formázó járókelők keverednek olyan tűzharcba, ami a legjobb online Halo vagy Gears of War partikat idézi.

A reklám pikantériája, hogy az utcai lövöldözés, még ha csak mímelt is, a híresen fegyverimádó USA-ban kiverte a biztosítékot és a Microsoft végül úgy döntött néhány héttel a reklámfilm premierje után, hogy inkább nem vetítik tovább. Később egyébként egy hasonló promóciós videót vitt sikerre az Xbox csapata, és a There's a Soldier in All of Us című reklámban mutatták meg, hogyan lesz a konzoljukkal akcióhős az orvostól az építkezési munkáson át a pizzasütő szakácsig mindenkiből.

Not today, Brian (Middle-earth: Shadow of War)

Miután alaposan meglepte a főhősre több találkozás után is emlékező orkokkal a gamer világot a Monolith csapata a Middle-earth: Shadow of Mordorban, nem meglepő, hogy a folytatást és a reklámkampányát is ennek a funkciónak a továbbfejlesztésére hegyezték ki az alkotók. Számos rövid promóciós videó is készült, amiben egy átlagember lakótársként kell, hogy elviseljen egy nyers modorú orkot, vagy éppen azt kell kiállnia, hogy egy uruk úton-útfélen keresztbe tesz neki.

Persze a Shadow of Warban nem csak vadászhattunk az orkokra, hanem a saját seregünket is meg kellett belőlük szerveznünk, így egy olyan reklám is készült, amiben a hűséges csatlós, Thrak több ízben is megmenti gazdája, Brian életét, amit a gamer is viszonoz a virtuális Középföldén.

Crash Bandicoot beszól a konkurenciának

A PlayStationnél nem csináltak belőle titkot, hogy a Naughty Dog műhelyében elkészült Crash Bandicootnak nem kisebb szerepet szántak, mint hogy az a platformer kabalafigura legyen, mint a Segánál Sonic, a Ubisoftnál Rayman, vagy épp a leghíresebb ilyen karakter, a Nintendo sztárja, Mario. A marketingcsapatnál pedig olyannyira nem féltek ezt a témát nyíltan boncolgatni, hogy a játék egyik reklámjában egy beöltöztetett színésszel tényleg előadták, mintha Crash elment volna a Nintedo amerikai főhadiszállásához, hogy beszóljon a bajszos vízvezetékszerelőnek.

A teljesen nyílt balhét azért nem vállalták, és a Nintendo központjának egyik melléképületét keresték fel, hogy felvegyék azt a snittet, ahol látszik a japán kiadóóriás logója is. Az a fenyegetés ugyan nem vált be, hogy Mario napjai meg vannak számlálva, de a platformer-rajongók örömére azért Crash is visszatért néhány éve egy új epizóddal.

Robin és Zelda Williams (The Legend of Zelda sorozat)

Ahogy a közhiedelem tartja, mindig van egy olyan pénzösszeg, amennyiért egy híresség haja is korpás, de Robin Williams esetében nehéz arra gyanakodni, hogy csak az anyagi előnyökért vállalta, hogy a Nintendo játéksorozatát reklámozza. Annál nagyobb bizonyítéka talán nem is lehetett volna, hogy a hollywoodi színész vérbeli rajongója Link kalandjainak, hogy saját lányát Hyrule hercegnőjéről nevezte el.

Így valószínűleg az is örömére szolgált, hogy több esetben is felkérték az apa-lánya párost egy-egy epizód népszerűsítésére, így a mozgásérzékelős Skyward Sword, vagy épp az Ocarina of Time 3D-s remake-jének reklámjában is főszerepet vállalt a két Williams. Egy interjúban egyébként mesélnek is arról, hogy a lány kiskorában nem annyira szerette hogy Zeldának hívják, mert a kortársai gyakran csúfolták a szokatlan név miatt, de később megszerette, hogy különleges nevet kapott amiatt, hogy édesapját lenyűgözte a Nintendo alkotása.

 

Angry Neeson (Clash of Clans)

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a mobiljátékok rendkívül jövedelmező piacnak bizonyulhatnak egy-egy szupersikeres alkotás számára, akkorát pedig kevés cím robbant, mint a Clash of Clans. Így nem meglepő, hogy a Supercell még a Super Bowl félidejében is vett egy reklámhelyet a játéknak, amiben egymás falvait ostromolhatták a játékosok.

Az pedig zseniális ötletnek bizonyult, hogy a tetemes költségvetés egy részét Liam Neeson gázsijára fordították, a szövegkönyvet pedig úgy írták meg, hogy a színész egyik leghíresebb szerepe jusson eszünkbe az első mondat után. Neeson ugyanis egy olyan monológgal esküszik bosszút a játékos ellen, aki kifosztotta a virtuális kincstárát, amiről egyértelműen az Elrabolva Bryan Millsének telefonos fenyegetései fognak eszünkbe jutni.

Happy Together (Super Smash Bros.)

Mivel ma már öt része van a Super Smash Bros. sorozatnak, valahol természetesnek vesszük, hogy a Nintendo legnépszerűbb játékainak karakterei olykor agyba-főbe verik egymást. De ez nem volt ilyen egyértelmű, mikor Mario, a Legend of Zelda, a Donkey Kong és más sikerszériák kiadója először előállt az ötlettel, így az 1999-es reklám is rájátszik arra, mennyire szürreális, hogy Pikachu, Yoshi és a többiek egy Bud Spencer-filmbe illő jelenetek főszereplőivé avanzsálnak.

Az pedig valahol külön szórakoztató, hogy a videóban látott négy karakter bunyóját a valóságban is megrendezte a Nintendo. A Las Vegasban megrendezett Slamfest '99 keretein belül négy profi pankrátort uszítottak egymásnak, akik Mariónak, Yoshinak, Pikachunak, és Donkey Kongnak voltak öltözve.

Life is Short (Xbox 360)

Vannak reklámok, amiket a színészek alakítása tesz naggyá, vannak, amikre egy jól eltalált poén miatt emlékszünk évekkel később, és vannak, amikre azért, mert annyira abszurdak, hogy az agyunk nem tud vele mást kezdeni, csak imádni. Ebbe a kategóriába tartozik az Xbox reklámja is, amiben azt próbálták szűk egy percben elmesélni a filmesek, hogy igen is megérdemeljük a szórakozásra fordított időt és pénzt.

Más kérdés, hogy erre egy elég szokatlan metaforát választottak, egy gyermekét, aki akkora lendülettel hagyta el az anyaméhet, hogy a szülőszoba ablakán kirepülve meg sem állt. A következő másodpercekben a csecsemő a szemünk előtt cseperedik fel, öregszik meg, majd száll a sírba röppályája végén. A konklúzió? Itt az ideje venni egy Xboxot.

Michael (PlayStation)

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, könnyen rámondhatnánk ennek a reklámfilmnek az íróira, hogy egy kicsit sokat inspirálódtak a Toy Storyból, de a végeredmény kapcsán akkor sem haragudhatunk rájuk, ha így történt. A reklám elején feltűnő két második világháborús katona egész jól elrejti, miről is lesz szó a rövidfilm hátralévő részében, de amikor a kocsmában, ahová betérnek, meglátjuk a PS sikerjátékainak hőseit, kezd leesni a tantusz.

Aztán mikor Nathan Drake, Cole MacGrath, vagy épp Solid Snake ugyanazt az illetőt dicsőíti, akkor kezdünk rájönni, hogy mindannyian ugyanazt az embert, a kalandjaikat irányító játékost tekintik a legnagyobb hősnek. Az pedig, hogy a játékok hőseivel azonosuljunk, az egyik legalapvetőbb motiváció sokaknak a játékra, így érthető, miért is építették erre az érzésre a reklámot. Na meg ki ne örülne, mikor megpillantja számos legendás játék hősét egy helyen!

A World of Warcraftban mindenki ott van, aki számít

Az évek során számos celeb volt, aki ingyen promózta a World of Warcraftot, elég a South Park emlékezetes epizódjára gondolni, vagy a vicces sztorira, amivel Henry Cavill vált rövid ideig a játék nemhivatalos reklámarcává. De a Blizzardnak dolgozó szakemberek néhány legendás hírességet hivatalos reklámkampányban is felkértek, hogy népszerűsítsék az MMO-t, a végeredmény pedig kifejezetten ötletes lett.

Mr. T a reklám rendezőjével balhézik össze azon, hogy neki miért ne lehetne Night Elf mohawk karaktere, Ozzy Osborne pedig Arthasszal azon, hogy ki is a sötétség igazi hercege. De olyan hírességeket is sikerült megnyerni a kampánynak, mint William Shatner, Chcuk Norris, Jean-Claude Van Damne, vagy épp Aubrey Plaza, és mindegyiküknek sikerült kifejezetten testhezálló reklámot írni.

Mad World (Gears of War)

Az eddig felsorolt reklámok rengeteg nagyágyút bevetettek a reklámipar arzenáljából, köztük világhíres színészeket, egyedi effekteket és jelmezeket, vagy épp drága díszleteket. De az egyik legendás reklám alkotói csak egyre, egy jól ismert zenére támaszkodtak a lehetséges mankók közül, azon kívül csupán a játékot használták fel, amit népszerűsíteni igyekeztek.

A Gears of War Mad World című trailere pedig olyannyira emlékezetes lett, hogy a Microsoft marketingcsapata újraalkotta, amikor felújították a lövöldét Xbox One-ra. A gamerek pedig úgy is feledhetetlennek tartják az előzetest, hogy a TPS-ek etalonjának számító széria brutalitása háttérbe szorult a lerombolt Sera szomorú atmoszférájához képest.

Ennyi lett volna a mi gyűjtésünk, most viszont ti jöttök! Milyen emlékezetes játékreklámokkal bővítenétek a listát? Jöhetnek a ti személyes kedvenceitek!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)