Három fejlesztő maga tette fel játékát torrentoldalakra, ez lett az eredménye

|

Sok érv szól a torrentezés mellett és ellen is, de nehéz felmérni, valójában mekkora kárt okoznak az illegális letöltések. Néhányan érdekes módszerrel próbálták meg mégis.

Szerezz akár 20 000 Ft kedvezménnyel PS4, vagy 74 999 Ft-tól Xbox One S konzolt további kedvezménnyel! Hirdetés

Egy nemrégiben végzett kutatás során kiderült, hogy bár a filmek bevételeire hatással van a kalózkodás, a játékok esetében nem tudták azt bizonyítani, hogy kevesebben vesznek torrentoldalakon is elérhető címeket.

Hirdetés

A Kotaku három fejlesztővel beszélt, akikben az a közös, hogy maguk adták oda a kalózoknak egyes játékaikat. A témával nagyon aktívan foglalkozó TinyBuild No Time to Explain című platformerét 2011-ben úgy rakta fel, hogy minden karaktert kalóznak öltöztetett benne, amit a játékosok sokan poénosnak találtak, és jelzik ezt a csapat felé a mai napig, de azt nem tudni, az eladásokat megdobta-e.

"A játékod úgyis felkerül a kalózoldalakra, akkor meg már játszadozz vele egy kicsit, így ráadásul megakadályozhatod, hogy vírussal vagy káros szoftverrel spékeljék meg."

- nyilatkozta Alex Nichiporchik fejlesztő. Ugyanakkor tartva attól, hogy az értékesítési platformok üzemeltetői nem örülnek ennek, nem ismételte meg a dolgot.

Egy másik játék, a Darkwood fejlesztői módosítás nélkül adták oda a kalózoknak a játékot, és cserébe többen elküldték nekik a vásárlásukat igazoló nyugtát. Bár az eladásokat ez alig dobta meg, legalább sikerült olyan emberekhez is eljuttatni a játék hírét, akik másképp lehet, hogy nem hallottak volna róla.

"Harcolhatunk másolásvédelemmel, de az - a legtöbb esetben - kellemetlenséget okoz a vásárlóknak, a játékokat meg amúgy is feltörik. Vagy elfogadhatjuk a tényt, hogy kalózkodás mindig lesz, és megpróbálhatjuk megérteni a játékosokkal, hogy hogyan működik a játékfejlesztés, a szürke piac, és bízhatunk abban, hogy legalább páran azt teszik, ami a helyes."

A Shooting Stars nevű mobilos shooter készítői azonban egész más tapasztalatokat szereztek. Bár a játéknak híre ment, a kalózkodás mobilon máshogy működik, ugyanis sokan nem torrentoldalakról, hanem különböző, közvetlen letöltést kínáló site-okról szerzik be játékaikat Androidra. A csapat ezért inkább felvette a harcot, és a Framed 2-be (ami egy zseniális játék, ahogy az elődje is, mindenképp vegyétek meg és játsszatok vele) reklámokat épített, amik csak akkor jelennek meg, ha valaki nem a megvásárolt változattal játszik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!