Hirdetés

Tudtad, hogy a rohamosztagosok eredetileg fénykardokkal és pajzsokkal hadonásztak?

|

Kezdetben teljesen más fegyverarzenállal álmodták meg a Galaktikus Birodalom elit alakulatát.

Hirdetés

Bár az első vetítések után még a szakmabeliek is temették az 1977-es Csillagok háborúját, egyáltalán nem véletlen, hogy a George Lucas által megálmodott franchise végül sikerre talált. Nem csak az iparágat forradalmasító, korábban még soha nem látott speciális effektek és a részletesen kidolgozott, gazdag univerzum, hanem az ikonográfia is kulcsszerepet játszott abban, hogy a Star Wars örökre a popkultúra szerves részévé váljon.

Arról van itt szó, hogy a film közel minden képkockája egyedi, ezzel együtt pedig emlékezetes volt. Ikonikus épületek, monumentális űrhajók, no meg persze megmásíthatatlan idegenek és ellenfelek tűntek fel, melyek örökre az emlékezetünkbe égtek.

Ezek közé tartoztak például a birodalmi rohamosztagosok is, akik nem csak hogy hajlamosak voltak a fejüket az ajtóba verni, de még célozni sem tudnak különösebben jól, viszont minden szerencsétlenségük ellenére is a franchise szerves részévé váltak. Persze mint ahogy több minden más, a rohamosztagosok is jelentős átalakuláson estek át az 1977-es film előkészületei alatt, ugyanis kezdetben még fénykardokkal és pajzsokkal álmodták meg őket.

Hirdetés

A Csillagok háborúja számos tervrajzáért is Ralph McQuarrie volt felelős, többek között a rohamosztagosok egyik kezdeti tervéért is, amin egy katonát fénykarddal, többet pedig pajzzsal ábrázolt. Ez egyébként annyira nem meglepő, tekintve hogy az 50-es és 60-as évek sci-fijeiben gyakran kerültek elő ezekhez hasonló fegyverek.

Isaac Asimov novellái és Frank Herbert regényei is hasonló ötleteket vezettek fel a futurisztikus környezetben használatos kardokkal kapcsolatban, amik később ugyebár nagy mértékben inspirálták a Csillagok háborúját is. George Lucas azonban később úgy döntött, hogy csak a jedik kezébe ad fénykardot, ezzel megfosztva azoktól a rohamosztagosokat. Az viszont, hogy a pajzsok hová tűntek időközben, továbbra is egy megválaszolatlan kérdés marad.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)