Hirdetés

Újabb videokártyát dobott piacra az S3

|

A gyártó leginkább munkaállomásokba és HTPC-kbe ajánlja az 530 GT-t.

Hirdetés

A legfiatalabb gamer nemzedék képviselői valószínűleg nem is hallottak eddig az S3 Graphics nevű, videokártyák fejlesztésével foglalkozó céggel, noha az már jóval az NVIDIA előtt, 1989-ben megjelent a piacon.

s3-01-logo.jpg

 

Egy kis történelem...

A játékok a régi szép időkben kétdimenziósak voltak, a grafika megjelenítéséhez egészen a 90-es évek végéig síkbeli alakzatokat - spriteokat - alkalmaztak. Ezt a megoldást használták például a Doom-ban és a Duke Nukem 3D-ben is.

s3-02-doom.jpg

A Doom grafikája még kétdimenziós


Azonban a Quake-el a valódi térbeli grafika is felütötte a fejét (itt spriteok helyett már poligonokat használtak), de a piacon lévő videokártyák egyszerűen nem voltak elég erősek ezek megjelenítésére.

s3-03-quake1.jpg

A Quake forradalmasította a 3D-s játékokat


Már a 3D-s korszakot megelőzően a gyártók elkezdtek apró koprocesszorokat építeni a kártyáikba, hogy azok képesek legyenek térbeli grafikát is számolni. A piacon a legelső, nagyon egyszerű, de valamilyen szinten 3D-gyorsításra is képes VGA az 1994-ben megjelent ATi Mach64 volt.

 

s3-04-atimach64.jpg

ATi Mach 64

Az S3 egy évvel később integrált először efféle megoldást a grafikus vezérlőjére, nevezetesen a ViRGE nevű kártyájára. Érdekesség, hogy ekkor az NVIDIA már piacvezető volt az integrált grafikus megoldások piacán, de a legelső 3D-s képességekkel is felvértezett Riva 128 grafikus vezérlőjére egészen 1997-ig kellett várni.


Azonban az S3 sosem volt képes valóban ütős 3D-kártyát tervezni, az ATi pedig már akkor is mindenhol ott volt -és termékeik rendre jobbak is voltak az S3-énál-, de a nevének nem volt olyan presztízsértéke, mint vetélytársáénak.

 

s3-05-virge.jpg

S3 ViRGE
 

1996-ban azonban egy új gyártó lépett a piacra, aki teljesen átformálta a 3D-gyorsításról szóló elképzeléseket: ez volt a 3dfx. A legelső chipkészletükre épülő VooDoo 1 kártyájuk sárba tiporta a piacon már jó néhány éve létező cégek megoldásait, és alapjaiban rendezte át az erőviszonyokat. A közhiedelemmel ellentétben ez a cég fejlesztette ki az SLI technológiát is, nem pedig az NVIDIA.

 

s3-06-voodoo1.jpg

3dfx VooDoo: a világ első, valódi 3D-gyorsítója

 A 3dfx egészen az ezredfordulóig volt a piac legerősebb szereplője, de aztán ismét fordult a kocka: 1999 őszén az NVIDIA piacra dobta az GeForce 256 videokártyát, amely teljesítménye és kiváló driverei gyorsan véget vetettek a 3dfx uralmának.

Szintén 2000-ben jött ki az S3 utolsó nagy dobása, a Savage 2000 grafikus gyorsító. A kártya nem volt képes beleszólni a gigászok csatájába, és már a gyártó régebben patinás nevével sem igazán lehetett eladni.

Még 2000-ben az NVIDIA teljes egészében felvásárolta a 3dfx-et, így megkaparintva az előbbiekben már említett SLI-t is, bár a cég csak a GeForce 6 szériás modellekben kezdte el alkalmazni a technológia továbbfejlesztett verzióját.

 

s3-07-geforce256.jpg

Az NVIDIA a GeForce 256-tal csúnyán elbánt a 3dfx-el

Az S3 ezek után lényegében beismerte a vereségét és a VIA alaplapi chipseteihez kezdett integrált megoldásokat fejleszteni. 2004-ben - az ATi és az NVIDIA csatározásának kellős közepén - megpróbált újra betörni a diszkrét 3D gyorsítók piacára a DeltaChrome S8 kártyájával. Az architektúra nem volt rossz, támogatta a DirectX 9-et és a teljesítménye megegyezett nagyjából egy Radeon 9600-éval vagy egy GeForce FX 5700-ével.

A kártya azonban több szempontból is sikertelenségre volt ítélve: egyrészt mindenkit lekötött a két gigász csatája, másrészt pedig csak a Club3D-t és a PowerColor-t sikerült rábírni, hogy ilyen chipkészlettel ellátott videokártyát forgalmazzanak.

Ezen kívül bár a meghajtóprogram meglehetősen jó volt, de még volt rajta mit csiszolni: pár játék nem indult el, vagy hibásan jelent meg. A vásárlók pedig miért vállalták volna a rizikót egy ilyen kártyával, mikor egy Radeonnal vagy GeForce-szal biztosra mehettek?

 

s3-08-deltachrome8.jpg

S3 DeltaChrome S8: rossz helyen, rossz időben

 

Napjainkban: itt az S3 Chrome 530 GT

Az újabb bukás után úgy tűnik az S3 már végleg kiszállt a nagy teljesítményű gyorsítókártyák piacáról és integrált megoldásaik mellett főleg HTPC-kbe és irodai munkaállomásokba kívánnak minőségi megoldásokat fejleszteni.

s3-09-chrome400series.jpg

A cég ezen filozófiára alapozva indította útjára a DeltaChrome után a Chrome termékcsaládot. Eddig két képviselője volt, a 430GT és a 440GTX.

További érdekesség, hogy már ezek a kártyák is támogatják a DirectX 10.1-et, tehát elméletben szebb effekteket tudnak renderelni, mint akár egy GeForce GTX 280... Bár természetesen ehhez egy csöppet erősebb GPU is elkélne beléjük.

 

 

s3-10-chrome530gt.jpg

S3 Chrome 530 GT


A cég a napokban jelentette be a legújabb videokártyáját, a Chrome 530 GT-t, amely teljesítménye a gyártó mérései alapján egy Radeon HD 3450-es szintjén van. A kártya támogatja a Blu-Ray és HD videók hardveres dekódolását, ezen kívül egy 8 csatornás Dolby Digital chip is került az 512 megabájt GDDR2 memóriával ellátott kártyára. Mindezek mellett a VGA mindösszesen 25 wattot fogyaszt.

 

s3-11-chrome530gtbox.jpg


A kártya grafikus processzora vetélytársaihoz hasonlóan nem kizárólag a grafikai számításokhoz használható, hanem más alkalmazások számára is képes jelentős számítási teljesítményt nyújtani: ez a GPGPU technológia. Segítségével bármilyen művelet elvégeztethető a grafikus kártyával a CPU helyett, így széles körben használják például kutatási projektekhez.

Az 530 GT csak az S3 online boltjából rendelhető meg, átszámítva nagyjából 9500 forintos áron.

 

Specifikáció:

  • -Chrome 530 GT GPU, 625 MHz-es órajel
  • -512 MB 500 MHz-es GDDR2 RAM, 64 bites interfészen
  • -DirectX 10.1, Shader Model 4.1 + OpenGL 3.0 támogatás
  • -PCI Express 2 csatolófelület
  • -HDMI csatlakozó
  • -MPEG2 és Blu-Ray videók gyorsítása
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)