Hirdetés

Van élet a GTA mellett is: ezeket a remek, nyílt világú akciójátékokat érdemes kipróbálnod

|

Nem csak a Rockstar tud olyan játékokat készíteni, amiben a játékosok szabadsága és a történetmesélés egyszerre jut szerephez.

Hirdetés

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor a nyílt világú akciójátékokat mindenki GTA-klónként emlegette? Ebből is látszik, mekkora hatása volt a Rockstar 2001-ben megjelent játékának, a Grand Theft Auto III-nak, melynek számos újítását igyekeztek mások átvenni több-kevesebb sikerrel. Ma már egyáltalán nem gondoljuk, hogy aki ebben a zsánerben alkot, az a Rockstart másolja, de tény, hogy vannak hasonló koncepcióra épülő alkotások, és a nyakunkat tesszük rá, hogy amennyiben az idő előtt leleplezett Gran Theft Auto VI elsöprően sikeres lesz, az más kiadókat, stúdiókat is inspirálni fog.

Az alábbi listára olyan sandbox akciójátékokat (ha úgy tetszik, GTA-klónokat) válogattunk össze, amelyekben a küldetések között egy nyílt világban kalandozhatunk, vannak egyéb tennivalók a sztori mellett, az akcióé a főszerep, és kimondottan jól sikerültek, így bátran ajánljuk azoknak, akik a GTA-k után, mellé vagy helyett keresnek valami hasonlót.

Hirdetés

Saints Row: The Third

A Saints Row sorozat épp most készül megújulni (2022 februárjában érkezik a reboot), viszont az eddig megjelent részekből több mint 13 millió példány talált gazdára, okkal. Már az első rész is sikert aratott 2006-ban, de a 2008-as folytatás még jobb, még kidolgozottabb lett, technikai problémái ellenére is sokan szerették. Saját hangját azonban a Saints Row: The Thirddel találta meg igazán, amiben a Szentek vezetőjeként vehetjük át az irányítást Steelport városa felett, miközben mindenféle bizarr dolgok történnek, és dőlnek az altesti poénok. Sajátos és merész humorával vált igazán különlegessé és emlékezetessé. Folytatása, a Saints Row IV is hasonló alapokra épül, de nem annyira erős, összességében a harmadik rész a sorozat eddigi legjobbja.

Marvel's Spider-Man

Nem lophatunk kocsikat és nem verhetünk civileket, de a Marvel's Spider-Man szerencsére ezen elemek nélkül is egy kiemelkedő, nyílt világú akciójáték tudott lenni. Az Insomniac PlayStation-exkluzív alkotásában a küldetések között szabadon lengedezhetünk New Yorkban, elintézhetjük az utcán randalírozó bandákat, vagy változatos kihívásokat teljesíthetünk. A sztori is nagyon jó, de elképesztő élmény a felhőkarcolók között hálóhintázni, pláne a PlayStation 5-ös, felújított verzióban. Spin-offját, a Miles Moralest is szívből tudjuk ajánlani.

Marvel's Spider-Man 2

Nagyobbat, szebbet és csiszoltabbat! Általában e három deklarált cél mentén vágnak bele a fejlesztők a folytatások munkálataiba, ami elsőre nem tűnik túl kreatívnak, forradalminak pedig pláne nem, mégis, ha minden klappol, az eredmény olyan, aminek láttán elégedettség töltheti el a rajongókat. Ebben a szellemben készült az Insomniac 2018-as sikerjátékának második része, amelyben Peter Parker és Miles Morales együttes erővel szövik tele immáron Brooklynt és Qeenst is, miközben olyan legendás ellenfelekkel küzdenek meg, mint Venom, a Gyík, Homokember és Kraven, a vadász.

Sleeping Dogs

Eredetileg a True Crime sorozat harmadik része lett volna, azonban a második, New Yorkban játszódó epizód látványos bukása után az Activision parkolópályára tette a franchise-t. A United Front Games 2007-ben kezdett bele a True Crime: Hong Kong fejlesztésébe, ebből formálódott végül már a Square Enix felügyelete alatt a teljesen önálló Sleeping Dogs, amiben egy beépített hongkongi zsarut alakítottunk. A város hangulata önmagában kiemelkedő volt, de a sztori, a játékmenet egyes megoldásai, illetve a közelharc is egyedivé tette. Kiegészítőit szintén érdemes végigjátszani.

Just Cause 3

Az Avalanche egyelőre nem tett meg mindent, hogy a legtöbbet kihozza a Just Cause sorozatból, de reméljük, egyszer talán készül egy olyan rész, amiben nem csak a játékmenet, a sztori is érdekes, élvezetes. A harmadik epizódot sem a történet miatt szerettük, hanem azért, mert lehetőséget adott arra, hogy igazi akcióhősökké váljunk: autók, repülőgépek tetején szörfözhettünk, válogatott módszerekkel robbanthattunk fel mindent, ami útban volt, vagy épp szobrokat döntögethettünk, majd azok fejét bontógolyóként használva rombolhattunk. A trópusi környezet egy óriási játszótér, ami önmagában is kitűnő díszletként szolgál, de az az igazán csodálatos, hogy kiélhetjük kreativitásunkat a pusztítás terén.

Bully

Nem gondoltuk volna, hogy egy iskolában játszódó játék lehet annyira jó, amennyire a Bully (avagy Canis Canem Edit) az volt 2006-ban. A Rockstar Vancouver a GTA-k elemeit vette alapul, és úgy alakította azokat, hogy egy mérsékelten erőszakos játék legyen a végeredmény. A főszereplő, a 15 éves Jimmy a Bullworth Akadémián küzd a bullying ellen, igyekszik egyre népszerűbbé válni, egyben tanulmányaival is ütemesen haladni. Az iskolát elhagyva, tanítási időn kívül bejárhatjuk Bullworth városát, és opcionális küldetéseket teljesíthetünk. Kiválóan építkeztek az alapötletre, meglepően szórakoztató lett a végeredmény.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)