Hirdetés

ZX Spectrum - Ma 30 éves a legendás masina

|

Európában kicsit másképp fejlődött az informatika, mint az Egyesült Államokban - az élre az Egyesült Királyság állt.

Hirdetés

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen, hogy a 80-as évek elején mennyi különböző számítógéptípus jelent meg - az ezeket készítő mérnökök és cégek közül hamar kiemelkedett egy Sir Clive Sinclair nevű vizionárius ember, aki olcsó és jó gépet talált ki: a ZX-80-at. 

Az 1KB RAMmal rendelkező masinának hamar kistesója lett, a ZX-81, amely igazán átütő sikerként több százezer európai (és  tengerentúli) otthonban is megjelent - egyedi parancsbeviteli mechanizmusa sokaknak ma is nosztalgiára ad okot. Majd elérkezett 1982 április 23-a, amikor a boltokba került az eredetileg ZX-82-nek szánt (de szerencsére nem így nevezett) gép, a ZX Spectrum, amely legfőképp Angliában, de Európa-szerte is hatalmas siker lett: döbbenetes mennyiségű videójáték (több, mint 20 ezer) készült rá (és még ma is készülnek játékok Speccyre), gyakorlatilag a C-64-el karöltve végrehajtották a háziszámítógépek forradalmát Európában a 80-as évek elején és közepén.

Aki kiváncsi laptársunk a PC World ünnepi cikkére (amelyet Mocsy kollega követett el) az legyen szíves ide kattintva elolvasni azt!

Boldog születésnapot és további hosszú életet kívánunk, ZX Spectrum!

Tőletek pedig várjuk az első, vagy a meghatározó ZX Spectrum élményeket!

Kezdem az enyémmel: először az iskolámban láttam ZX Spectrumot (méghozzá egy 16KB-ost) egy "számítógépes szakkörön" - repülésszimulátort mutattak rajta a srácok, ahol a horizont csak 0, 45 és 90 fokban volt képes bedőlni - azonban a kerekeket be lehetett húzni és a műszerek működtek - ez engem nagyon lenyűgözött. Aztán amikor megláttam az Atic Atac "kvázi" 3Ds világát meg voltam győzve - nekem kell egy Spectrum. A sors azonban másképp akarta, azóta sincs ilyen gépem...

100 Spectrum játék 10 perc alatt: 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)