Hirdetés

A játék, ami annyi sérülést okozott, hogy kesztyűket kellett kiadni hozzá

|

A Nintendóhoz köthető a játéktörténelem egyik legbizarrabb ügye.

Hirdetés

Valószínűleg nem sokunk agyán fut át az éppen gyűrt játék elé lehuppanva, hogy a digitális szórakozás ezen kedvelt formája akár a testi épségünkre is veszélyes lehet, akik viszont tudatosabban állnak a témához, azoknak sem kell többet tenniük annál, mint hogy hátkímélő gamer széket választanak, olykor-olykor szünetet tartva átmozgatják magukat és persze igyekeznek visszafogottan fogyasztani a sós-cukros rágcsálnivalókat.

A veszély azonban nem mindig ilyen közvetett, legalábbis a történelem során volt már rá példa, hogy egy videojáték konkrét fizikai sérüléseket okozott, a bizarr ügynek pedig épp az a Nintendo volt a főszereplője, amely a meseszerű karaktereivel és az erőszakmentes megközelítésével évtizedek óta a családbarát imázsra építi az üzleti modelljét.

Hirdetés

A sztorihoz egészen a Nintendo 64-es éráig kellett visszalapoznunk, amikor az 1889-ben alapított vállalat még nem járta látványosan a saját útját, és olyan hardvert adott a közönség kezébe, amely a grafikai képességeket tekintve is a korabeli élvonalba tartozott. A pályafutása alatt közel 33 millió példányban értékesített 64 bites konzolon debütált a cég egyik legsikeresebb sorozata, a máig futó Mario Party, amelyben a Nintendo univerzumból ismert karakterekkel ugorhattunk fejest 10 single player és 40 társaságban tolható minijátékba.

Az igazi móka nyilván a csoportos partizásban rejlett, ami elképesztően kelendővé tette az 1998-ban piacra dobott játékot, az egy évvel később befutott folytatás érkezéséig 1,15 millió eladást generálva. A sikert azonban beárnyékolta, hogy a szülők egy része panaszkodni kezdett arra, hogy a gyerekeik fizikai sérüléseket szenvednek a Mary Party közben, amit az N64 jellegzetes kontrollerén található központi joystick okozott.

Mint kiderült, a Paddle Battle, a Tug O'War, a Pedal Power, a Cast Aways és a Deep Sea Divers című játékokban a lurkók egy része hajlamos volt az ujja helyett a tenyere közepével forgatni a kart, méghozzá olyan hevesen, hogy az viszonylag rövid idő alatt is fel tudta sérteni a bőrüket. A korabeli híradások alapján volt olyan gyerek, aki 15-20 perc után másodfokú égési sérülést szenvedett, egy másiknak pedig tetanusz injekciót kellett adni.

 Mario Party Paddle Battle - az ember nem is gondolná, milyen veszélyes az evezés
Mario Party Paddle Battle - az ember nem is gondolná, milyen veszélyes az evezés

A New York-i főügyészséghez valamivel kevesebb mint 100 panasz érkezett, így az összes eladott Mario Party tükrében a jelenség semmiképp sem volt tömeges, a Nintendo pedig eleinte azzal próbálta elintézni a dolgot, hogy a Mario Party-nak fenntartott telefonos ügyfélszolgálaton az ujjaik használatára biztatta a játékosokat. Végül azonban a vállalat meggondolta magát, és talán a botrány elharapózásától tartva még azelőtt megegyezett a dühös szülőkkel, hogy azok perre vitték volna a sérelmeiket.

A 2000 tavaszán aláírt megállapodás alapján a Nintendo elindított egy programot, amelyben a Mario Party vásárlói a (800) 521-0900-as telefonszámot felhívva díjmentesen igényelhettek legfeljebb 4 pár védőkesztyűt a kontroller "tenyerezéséhez". Ha esetleg arra gondolnál, hogy a játékosok menő Mario-témájú kesztyűket kaptak, sajnos ki kell ábrándítanunk: a Nintendo egyszerűen a Harbinger nevű sportszergyártóval szerződött le, így ők szállították a teljesen hétköznapi, ujj nélküli viseletet. A kesztyűk pontos dizájnjáról az alábbi fotók árulkodnak, amelyeket egy Redditező készített, miután rájuk bukkant egy videojátékbolt-tulajdonos garázsvásárán.

A vigaszketyűkre jogosult vásárlók száma alapján az akció akár 80 millió dollárba is kerülhetett volna, a valóságban azonban sokkal olcsóbban úszhatták meg az ügyet a japánok, mivel valószínű, hogy nem élt minden játékos az ajánlattal. A ZDNET korabeli híradása alapján így a Nintendo akár mindössze 20 ezer dollárból is kijöhetett a kesztyűkkel, ami mellé még meg kellett fizetnie a jogi eljárás 75 ezer dolláros költségét is. Az illetékes főügyészség akkor úgy kalkulált, hogy vásárlónként 18 dollár terhelhette a konzolgyártó számláját.

Mindent összevetve tehát a Nintendo sokkal jobban járt, mintha az ügy a bíróság elé kerülve még nagyobb nyilvánosságot kapott volna, míg a forródrótot felhívó játékosok gazdagabbak lettek néhány minőségi edzőkesztyűvel, amit életkortól függően akár a játszótéren vagy a konditeremben is felhúzhattak. Ami pedig az ügy tanulságát illeti, az eset remekül megmutatja, hogy milyen szerteágazó következményei lehetnek bizonyos fejlesztői és tervezői döntéseknek.

Te sérültél már le játék közben?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)