Hirdetés

Hogyan tört ki az atomháború, és mikor játszódik a sorozat? Íme a teljes Fallout idővonal

|

Ezek a legfontosabb események a Fallout történetében a második világháború végétől az Amazon sorozatának befejező részéig.

Hirdetés

Hacsak az Xbox és a Bethesda nem állított rá a legnagyobb titokban egy csapatot, még nagyon sok időnek el kell telnie, mire játszhatunk a Fallout 5-tel, Todd Howardéknak ugyanis a következő években a Starfield és a The Elder Scrolls VI fogja lekötni a figyelmét. Mindez azt jelenti, hogy aki az Amazon nézettségi toplistájának élére repült Fallout sorozat hatására maga is átélné a posztapokaliptikus amerikai álmot, kénytelen az eddig megjelent játékokból válogatni. Oké, nyakunkon a Fallout 4 next-gen frissítése, és a Fallout 76 is folyamatosan kap új tartalmakat, de érzésünk szerint óriási ziccert hagyott ki a Bethesda azzal, hogy elmulasztott új játékot, de legalább egy remake-et vagy remastert piacra dobni a széria debütálásához időzítve. Elég beszédes, hogy milyen látványosan megugrott az érdeklődés a Falloutok iránt, még az izometrikus nézetű, klasszikus epizódokkal is többen játszanak, miközben az egykor teljes joggal lesajnált Fallout 76-ot sosem nyúzták annyian a Steamen, mint most.

De nézzük a dolog jó oldalát: legalább senkit sem szorít az idő, az érdeklődők a saját tempójukban kezdhetik meg a felzárkózást. Javasolt egyébként kronológiai sorrendben haladni, valamint különválasztani az USA nyugati (Fallout, Fallout 2, Fallout: New Vegas) és keleti felén (Fallout 3, Fallout 4, Fallout 76) zajló eseményeket, a középnyugaton játszódó epizódot (Fallout Tactics: Brotherhood of Steel), illetve a franchise egyetlen darabját, amely nem tartozik a kánonhoz (Fallout: Brotherhood of Steel).

Hirdetés

Mi a magunk részéről az ismerkedést annyiban tudjuk segíteni, hogy tálcán nyújtjuk nektek a Fallout univerzum legfontosabb eseményeit taglaló, természeténél fogva spoileres idővonalat, mely több mint három évszázadot ölel fel, és egészen a második világháború végéig nyúlik vissza, onnantól válik el egymástól teljesen a mi valóságunk és a Fallout realitása. Kisebb eltéréseket találunk ugyan az ennél távolabbi múltban is, ám azok társadalomra gyakorolt hatása éppúgy a nullához közelít, mint amilyen mértékben a technológiai fejlődést vagy a történelem menetét befolyásolták.

Az idővonalat videós formában is megnézhetitek:

A nagy háború előtt

1945 - Adolf Hitler öngyilkossága után, 1945. május 7-én Németország letette a fegyvert, a csendes-óceáni fronton azonban még nem ért véget a háború, Japán addig nem volt hajlandó kapitulálni, amíg az amerikaiak augusztus 7-én Hirosimára, augusztus 9-én pedig Nagaszakira is atombombát nem dobtak. Az ezt követő évtizedekben látványosan felgyorsultak a nukleáris technológiával kapcsolatos fejlesztések, egyre hatékonyabbá és kompaktabbá váltak a fissziós erőművek, lehetővé téve, hogy atomenergiával működtessenek mindent a közlekedési eszközöktől a háztartási gépekig.

1961 - Charles Bell százados volt az első ember, aki az űrben járt az Amerikai Egyesült Államok szerint. Ezt mind a Szovjetunió, mind pedig az űrversenybe már ekkor bekapcsolódott Kínai Népköztársaság kétségbe vonta, és valóban nehéz sikerként eladni a történetet úgy, hogy Bell űrkapszulája a visszatéréskor megsemmisült.

1969 - Teljesen átalakul az Amerikai Egyesült Államok, míg korábban 50 állam alkotta, az új rendszerben 13 nagyobb nemzetközösségbe szerveződött, és ennek örömére még a hivatalos zászlaját is lecserélte az ország. Ugyanebben az évben Richard Wade, Mark Garris és Michael Hagen asztronauták sikeres leszállást hajtottak végre a Holdon a Valient 11-misszió keretében, ezzel az USA lényegében megnyerte az űrversenyt riválisai előtt.

2002 - Megalakul az évtizedek során számos katonai szerződést elnyerő West Tek Corporation, amely oroszlánrészt vállal olyan projektekben, mint az erőpáncélok és a szupermutánsok létrejöttéhez vezető vírus, az FEV (Forced Evolutionary Virus) kifejlesztése.

2031 - Lefektetik az amerikai civilizáció fennmaradásának zálogát képező menedékeket, valamint a ZAX szuperszámítógépeket építő Vault-Tec Corporation alapjait.

2037 - A General Atomics International elérhetővé teszi a publikum számára sokkarú háztartási robotját, az atommeghajtású Mr. Handyt. Később készültek a mezőgazdaságban, az egészségügyben és a harctéren is bevethető modellek. A Fallout sorozatban az utóbbi veszi kezelésbe a pácienseket a szervkereskedők rejtekhelyén.

2042 - Robert House, New Vegas majdani vezetője életre hívja a robotikában piacvezető szerepre törő RobCo Industriest, melynek legnépszerűbb termékei között a felderítésre és propaganda terjesztésére tervezett Eyebotokat, a személyvédelmi célokat szolgáló Protectron modelleket, illetve az utóbbiak katonai variánsait, az Assaultronokat találjuk. De House vállalata áll a komplett hadsereggel felérő Liberty Prime harci robot, valamint a menedéklakók által használt Pip-Boy csuklószámítógépek mögött is.

2044 - John-Caleb Bradberton találmánya, a 17 különböző gyümölcsesszenciát, valamint az egészségügyi határértéket jócskán meghaladó koffeint és cukrot tartalmazó Nuka-Cola számára egy év sem kell, hogy letarolja a piacot, és a nemzet első számú üdítőitalává, az amerikai kultúra megtestesülésévé váljon.

2051 - Az érdekeit egyre agresszívabban érvényesítő USA előbb szankciókat vet ki Mexikóra, majd lerohanja és elfoglalja szomszédját, ezzel pedig kezdetét veszi egy fokozatosan elmélyülő és kiszélesedő, negyed századon át tartó fegyveres konfliktussorozat.

2052 - A korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló erőforrások okozta energiaválság arra készteti az Európai Nemzetközösséget, hogy megtámadja a közel-keleti országokat olajtartalékaik miatt. A béketeremtőként fellépő ENSZ-ből sorra lépnek ki az államok, a funkcióját vesztett szervezet még az év vége előtt hivatalosan is feloszlik.

2054 - Miután egy évvel korábban halálos vírus söpört végig a világon, Tel Avivban pedig atombombát robbantott egy terrorista, az USA figyelme befelé fordult, és az amerikai kormány életbe léptette a Safehouse projektet. Ennek keretében kapott a Vault-Tec megbízást arra, hogy országszerte óvóhelyként működő menedékek tucatjait létesítse.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


2059 - A Szovjetuniónál is befolyásosabbá vált Kína fokozódó katonai aktivitása miatt Alaszkában kialakítják az Anchorage védelmi vonalat azzal a szándékkal, hogy megóvják az USA utolsó olajtartalékait, ezzel párhuzamosan Kanada tétlenül tűri, hogy amerikai csapatok szállják meg az ország azon részét, ahol áthalad a transz-alaszkai olajvezeték. Ugyanebben az évben létrehozzák az első mesterséges intelligenciát.

2060 - A sors iróniájaként teljesen kimerültek a közel-keleti olajmezők, amelyekért az Európai Nemzetközösség háborút indított. A kudarc nemcsak a harcoknak vetett véget, hanem a szervezetnek is, az önállósodott nemzetállamok első dolga pedig nem más volt, mint hogy egymás torkának ugorjanak a kevés megmaradt erőforrásért, kirobbantva ezzel egy új, a kontinens megsemmisülésével fenyegető háborút.

2066 - Az erőpáncélok fejlesztése során megszületnek a globális energiakrízisre hosszú távú megoldást kínáló fúziós energiacellák prototípusai, ám eközben az amerikai-kínai kapcsolatok tovább romlanak és mélypontjukra érnek. Az USA nem hajlandó olajat exportálni az egyre agresszívabban követelődző kommunista rezsimnek, ezért Kína megtámadja Alaszkát.

2067 - A Népi Felszabadító Hadsereg előrenyomulását csak a gyalogság ütőképességét megsokszorozó T-45-ös erőpáncélok bevetésével sikerül megállítani. Elhúzódó álló- és anyagháború alakul ki a felek között, aminek a legnagyobb vesztese Kanada. Az Egyesült Államok ugyanis saját kénye-kedve szerint használja és pusztítja az ország erőforrásait a helyiek tiltakozását semmibe véve. Egyébként ebben a háborúban szolgált Nate, a Fallout 4 egyik játszható karaktere, és Cooper Howard is, a Fallout sorozatban Walton Goggins által alakított ghoul fejvadász.

2070 - Az időben és térben is hosszabb távú emberes küldetésekhez elengedhetetlen hibernációval kapcsolatos kísérletekbe kezd az amerikai űrhivatal. A technológiát végül néhány gondosan kiválasztott menedékben hasznosítja a Vault-Tec, mint azt a Fallout 4-ben és a Fallout sorozatban is láthatjuk.

2075 - Elkezdődnek, majd felgyorsulnak az FEV vírussal folytatott kísérletek. Az állati és növény sejteket összetettebb organizmusok, gyűrűsférgek és ízeltlábúak, majd egerek és nyulak követik, főként az emlősöknél szembeötlő eredménnyel. Az alanyok mérete, ereje és intelligenciája növekedésnek indul, miközben agresszivitásuk fokozódik.

2076 - A kanadai városokban kitört zavargások és az Alaszkát az USA-val összekötő olajvezeték elleni sikertelen szabotázsakció miatt az Amerikai Egyesült Államok erőszakkal magához csatolja északi szomszédját. Az annexió ellen tiltakozókat tárgyalás nélkül helyben kivégzik, az amerikai hadsereg tagjai számtalan háborús bűnt követnek el ebben az időszakban.

Eközben a West Tek már embereken kísérletezik az FEV vírussal, minek eredményeként létrejönnek az első szupermutánsok, az alaszkai fronton pedig fordulat áll be a továbbfejlesztett, T-51-es erőpáncéloknak köszönhetően. Amerika védekezésből támadásba megy át, mint azt a Fallout 3 Operation Anchorage című DLC-je jóvoltából mi is megtapasztalhatjuk, de a hátországban újabb problémákkal kell szembenéznie a kormánynak: éhséglázadások törnek ki, amire a katonaság bevetése és statárium bevezetése a válasz.

A nagy háború

2077 - Bár a kínaiakat sikerül kiűzni Alaszkából, az amerikai elnök és környezete nukleáris válaszcsapásra számít, ezért biztonságos helyre vonul. Több mint 160 évvel később, a Fallout 2-ben az ő leszármazottaik vezetik majd a régi USA dicsőségét visszaállítani hivatott Enklávét. Elővigyázatosságuk visszaigazolásaként október 23-ának reggelén gombafelhők nyílnak Philadelphia és New York felett, a NORAD által kínaiként azonosított ballisztikus rakétát továbbiak követik. Az Amazon sorozata egyébként azt sugalmazza, hogy talán nem is a kínaiak eszkalálták a végsőkig a helyzetet, és tették meg a biztos pusztuláshoz vezető első lépést. Mindenesetre az amerikai válasz nem marad el, és hasonlóképpen kilövi rakétáit a világ többi, nukleáris robbanófejjel rendelkező nemzete is. Így aztán két órával az első robbanások után az emberi civilizáció túlnyomó része megszűnik létezni.

Akadnak azonban túlélők: egyesek szervezete például a sugárzás hatására az ún. ghoulifikáció útjára lép. Ugyancsak életben maradnak néhányan az FEV-kísérleteknek otthont adó mariposai bázis lázadó katonái közül, akik családtagjaikkal együtt Roger Maxon százados vezetése alatt egy kormányzati bunkerben lelnek menedékre. Az ő csoportjukból nő ki pár évvel később az Acél Testvériség. De Las Vegast is érdemes megemlíteni, mivel a város és környéke az önmagát hibernáló Robert House védelmi rendszereinek köszönhetően voltaképp sértetlenül átvészeli a nukleáris csapást. És természetesen nem feledkezhetünk meg azokról a szerencsésekről sem, akiknek valamelyik menedékben jutott hely. Igaz, a legtöbbjük a tudtán kívül részt vesz valamilyen biológiai vagy társadalmi kísérletben.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)