Hirdetés

A fél játékipart beperelte egy anya függőség okozása miatt

|

A Microsoft, a Ubiosoft és az Electronic Arts is a perbe fogott vállalatok sorában van.

Hirdetés

A videojátékoké bizony egy olyan hobbi, amibe nagyon könnyű jelentős mennyiségű időt ölni, és sajnos nem mindenkinek sikerül az egészséges keretek között tartani a képernyő előtt töltött órákat, különösen a fiatalabb korosztály esetében.

Hogy ez mennyiben az egyén, mennyiben a szülők és mennyiben a kiadók sara, arról rengeteget lehetne diskurálni, egy anya azonban úgy döntött, hogy egyértelműen az utóbbiakat terheli a felelősség a játékfüggőség kialakulásáért, melynek szellemében pert is indított gyakorlatilag a fél iparág ellen.

Hirdetés

Casey Dunn a játékfüggővé vált fia, Thomas Dunn nevében nyújtott be egy keresetet, amelyben a gaming piac több nagy szereplőjét is azzal vádolja, hogy különböző funkciók beépítésével tervszerűen alakítanak ki függőséget a kiskorúak körében. A perbe fogott cégek listáján egyebek mellett a Microsoft, az Electronic Arts, a Ubisoft, az Epic Games, valamint az Activision-Blizzard és annak néhány stúdiója is szerepel.

"Soha nem gondoltuk volna, amikor a fiunk elkezdett videojátékokkal játszani, hogy végül annyira függővé válik, hogy súlyosan leromlanak a tanulmányi eredményei, elveszíti minden érdeklődését a barátaival való együttlét iránt, valamint a fizikai és mentális egészsége is veszélybe kerül."

- nyilatkozta a keresetet benyújtó édesanya az Insider Gaming szerint. Az ezen a linken elérhető peranyag alapján a megvádolt kiadók és stúdiók többek között a kiskorúak adatainak begyűjtésével, ragadozó monetizációs rendszerekkel és függőséget okozó visszajelzési hurkokkal (feedback loops) érik el, hogy a fiatalok ne tudjanak elszakadni a játékaiktól. A Dunn család most nemcsak kártérítésért folyamodik, hanem a játékok tervezésének megváltoztatását is követeli, illetve egy pénzügyi alapot is létrehozna, amely a játékfüggő gyerekek kezelését támogatná.

Elképzelhető, hogy a per később csoportos eljárássá szélesedik, a felperesek szerint ugyanis idővel mások is csatlakozni fognak hozzájuk.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)