Hirdetés

Bill Gates annyira ráfüggött az Aknakeresőre, hogy a Microsoft munkatársainak kellett közbelépniük

|

Könyvet írtak a Windows talán legnépszerűbb játékának történetéről, amely számos érdekességgel szolgál a cég korábbi vezérigazgatójáról is.

Hirdetés

Aki Windows-felhasználó, annak bizonyára nem kell bemutatni az Aknakereső (Minesweeper) nevű játékot, hiszen az emberiség feltehetően millió években mérhető kollektív munkaórát égetett már el a kis szürke négyzetek kattintgatásával. A Microsoft operációs rendszerében megtalálható programocska jelentőségét pedig talán az is remekül mutatja, hogy Kyle Orland, az Ars Technica videojátékokkal foglalkozó szerkesztője nemrég könyvbe is foglalta az Aknakereső történetét.

A játék eredetileg 1990-ben jelent meg és azonnal óriási siker lett, a Microsoft belső hálózatán is. Érdekesség, hogy a játékot eredetileg egyfajta gyakorlópályának szánták a grafikus kezelőfelületek programozásához és hogy a felhasználók megtanulják kezelni az egeret, azonban a szoftver hamar átlépett a saját árnyékán.

Hirdetés

Libby Duzan Nuttall, aki a redmondi cég szórakoztató tartalmaival foglalkozó részleg vezetője volt a kilencvenes években, elárulta, hogy gyakorlatilag nem fordult elő, hogy tesztelőket kellett volna keresniük, mivel a dolgozók maguktól is felfedezték, hogy milyen remek kikapcsolódást nyújt a virtuális aknák keresgélése. Előfordult, hogy az éjszakába nyúló munkamaratonok során cigiszünet helyett aknakeresőzéssel lazítottak a munkatársak.

A játékot programozó Robert Donner visszaemlékezése szerint emiatt sok kollégával kellett vitatkoznia, akik azt hitték, hogy valamilyen hibát találtak a játékban, mire kiderült, hogy csupán nem gondolkodtak elég logikusan. Az egyik ilyen alkalommal tíz percen keresztül egy Excel-táblázatban térképezték fel a lehetséges lépéseket, mire az adott munkatárs kénytelen volt elismerni, hogy nem a program hibázott, hanem ő.

A játékra elég hamar a Microsoft első embere, Bill Gates is rákattant. Egy ízben levelet írt Bruce Ryannek, a Windows-játékok termékmenedzserének, hogy megkérdezze tőle, jó eredménynek számít-e, ha 10 másodperc alatt letakarította a pályát. Ryan válaszában jelezte, hogy ez valóban szép teljesítmény, hozzátéve, hogy a személyes rekordja 8 másodperc. Ez persze olaj volt a tűzre, Gates ugyanis ezután szinte minden szabad percét a játékkal töltötte, hogy az övé legyen az abszolút rekord. A függősége egy idő után olyan szintet ért el, hogy Ryannek konkrétan le kellett törölnie a vezérigazgató gépéről a játékot. Gates azonban nem bírt magával és néha titokban belopózott a Microsoft akkori elnöke, Mike Hallman az irodájába, hogy az ő PC-jén játsszon tovább.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Gates őrülete akkor ért a csúcsra, amikor egy hétvégi napon berendelte Ryant a székházba, csak azért, hogy megmutassa neki, hogy öt másodperc alatt le tudja tisztítani a pályát a kezdőknek szánt nehézségi fokozaton. A feljebb látható videón egyébként az látható, ahogy Kamil Murański alig több mint 31 másodperc alatt takarítja le az Expert fokozat pályáját.

A Minesweeper című könyv kiadásához Kyle Orland jelenleg a Kickstarteren gyűjtögeti a pénzt, érdemes lehet beszállni a buliba, mert a fentieken túl is rengeteg érdekes részletet lehet megismerni a játék születésének körülményeiről, emellett azonban a Microsoft életének kulisszatitkaiba is betekinthetnek az olvasók.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)