Hirdetés

Két évtizednyi tiltás után először jelent meg horogkereszt egy játékban Németországban

|

Megjött az első olyan videojáték 1998 óta, amelyben megjelenhet a nácik által használt önkényuralmi jelkép.

Hirdetés

Németországban az önkényuralmi jelképek és náci szimbólumok használata szigorúan tilos, ezt a Bethesda is megtapasztalhatta a saját bőrén a Wolfenstein II: The New Colossus kiadásakor, így például Hitler bajszát is kénytelenek voltak eltűntetni. Azonban most egy új címnek sikerült az, ami még B.J. Blazkowicz sem: nem kellett meghunyászkodnia a szigorú törvények előtt. 

Hirdetés

A német ügyészek ugyanis úgy döntöttek, hogy nem nyújtanak be keresetet a horogkeresztet felvonultató Bundesfighter II Turbóval szemben, ezzel pedig lényegében engedélyt adtak a náci szimbólum használatára: ilyen pedig az elmúlt húsz év során, 1998 óta nem történt az országban. A hivatalos indoklás szerint a játék egyaránt szolgálja a "művészeteket és a polgári megvilágosodást", függetlenül attól, hogy a videojátékokat művészetnek tekintik-e vagy sem. 

A Bundesfighter II Turbo egy szatirikus, politikai töltetű, Street Fighter II által ihletett verekedős webböngészős játék, amely 2017-ben jelent meg a Funk Media kiadásában azzal a céllal, hogy ösztönözze a fiatalokat a választásokon való részvételre. Ebben többek között Alexander Gaulandot, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt frakcióvezetőjét irányíthatjuk, akinek az egyik speciális támadása, hogy horogkeresztet formál meg a testével. Valahogy így: 

Mellesleg a Főügyészség is helybenhagyta a döntést és elavultnak nevezte az 1998-as jogszabályt, bár ez nem gátolta meg őket abban, hogy a Wolfenstein II: The New Colossus és a Call of Duty: WWII esetében "lecsapjanak". Mindazonáltal egy díjnyertes történelmi játék, az Attentat 1942 készítői nemrég megkísérelték jóváhagyni a játékukat Németországban, ez a precedensteremtő döntés pedig segítheti az ügyüket. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)